PANAS!!! ANA HAWANA PENULIS SEBENAR NUKILAN DAYANA

19.7.13 Suria Lekatlekit 34 Comments

Rupanya bukan Dr Dayana isteri pertama kepada Asyraf muslim. Sebab benda ni dah ramai copy paste post & share maka kita tak tahu datangnya dari mana termasuk la den. Den share bukan sebab nak publisiti dari kontroversi yang melanda dorang tapi puisi tu memang menyentap habis. Memang yang menulis itu wanita yang lebih memahami isi hati wanita sebab tu kadang2 kita rasa nukilan dia sama macam isi hati kita jugak kan.

Dari Blog PART OF ME membawa sang lekit terus ke link FB pemilik sebenar nukilan dayana tu iatu Ana Hawana. Ada bukti2 yang boleh di percayai ia milik wanita bernama Ana Hawana dari status2 di FB beliau. Apapun den nak ucap tahniah pada Ana Hawana sebab nukilan simple itu berjaya jadi satu fenomena pulak kat FB. Kalau den.. sebab yang den sebut tadi la. Puisi tu seolah2 mewakili hati seorang wanita.. tak ramai wanita yang rela di madukan. Kebanyakkan ramai yang terpaksa bermadu sebab sudah di madukan di luar pengetahuan dorang. Tapi Ana Hawana kena jelaskan benda ni sebab ia membawa nama Dayana. Perkara ni mungkin boleh jadi isu yang besar.. Mungkin orang akan anggap benda ni kenyataan dari Dayana kepada isu mereka sekarang. Tu je nasihat sang lekit pada Ana Hawana.


 Sumber dari FB Ana Hawana

Apapun atau siapapun yang menulis nukilan itu sang lekit nak cakap sang lekit suka. Cuma mungkin cara penyebaran nukilan tu mungkin memberi kesan pada Dayana nanti tapi kita tak boleh salahkan Ana Hawana.. kerana penyebaran tu  di lakukan oleh orang yang tak bertanggungjawab sebab dia tak menerangkan perkara yang betul. Dia sepatutnya kena mention nukilan tu hasil nukilan Ana Hawana.. bukan dayana walau di adaptasi dari kontroversi dayana & asyraf muslim. Jadi satu pengajaran pada saya sendiri & untuk semua. Berhati hati bila menyebarkan sesuatu. Kita nampak kecik tapi kita tak tahu mungkin besar kesannya pada nama yang di kaitkan.

Ayat last sekali May Allah Bless U.. Dayana tu dorang skip kan buat orang salah sangka

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

34 comments:

  1. hmmm... memplagiat tulisan org tanpa ada rasa bersalah... ini mmg tak patut...

    ReplyDelete
  2. saya mohon share. kita betulkan kesilapan. keadaan jadi semakin keruh.

    tak salah ain hawana tulis sajak tu cuma ia memang nampak mengelirukan seolah-olah dia berada sebagai dayana....

    moga2 kebenaran tersebar. itu hal rumah tangga mereka. kita jangan keruhkan... biarkan mereka selesaikan cara baik!

    ReplyDelete
  3. fuh rasanya ramai blogger dok copy paste benda ala ni thanks sang lekit ... btw na credit entry ni bole ? jemput laa singgah blog saya http://dunia-iekafarhana.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. owh memang ramai betul yang c & p.ingatkan betul2lah wife asyraf tu tulis...

    ReplyDelete
  5. ini kes plagiat la nih. terus huru hara kan hidup org lain.
    pastu makin ramai la org pandang semacam pada blogger2

    ReplyDelete
  6. sebab tu bila kita plagiat kita kena letak sumber kan..walaupun kat facebook.bahaya takut jadi macam gini la..copy atas copy atas copy lama2 jadi isu besar..

    ReplyDelete
  7. Memacam kan..Ni la dunia siber.

    ReplyDelete
  8. puisi yg sangat2 indah.. tersentuh sggh bila membacanya.. ;,) sayu!!!

    ReplyDelete
  9. bila ayat terakhir ditukar menjadi ayat pertama tu yg jadi lain orang baca..huhu

    ReplyDelete
  10. loorr...yang skip ayat last tu nape.. memang semalam ramai yang ingat dayana buat nukilan..kesian dia..

    ReplyDelete
  11. serius ingat betul betul dari dayana.. tapi nak nangis juga baca nukilan dari ana hawana ni. tersentuh hati....

    ReplyDelete
  12. bc dh semlm psl ni.. xpasal² org duk mengata yg dayana mengadu domba kt FB.. haishhh.. yg duk copy paste pun senang ati je.. sakit pulak hati kite ni..

    ReplyDelete
  13. tq info,, :) izin share :D

    ReplyDelete
  14. Nah...kan dah kena..rasanya niat penulis asal hanya untuk luahan hati dia sendiri mengenai kes si Dayana tu kan..tapi bila dah kena kopy pasta, lain jadinya...huhu..payah ni kalau jadi orang femes..

    ReplyDelete
  15. salam. sy dah cuba bagitau umum n betulkan statement di blog. Terima kasih sangat bagitau the real writer . sekarang cuma kita doakan Noor Dayana terus kuat saja. and credit to Ana Hawana. :)

    ReplyDelete
  16. minta izin share ye. sy pn igt dayana yg tulis.. huhuhu

    ReplyDelete
  17. Hurm..tu dia la...tapi xpa lah dak tau kebenaran..

    ReplyDelete
  18. copy tu boleh tapi yang sebarkan kata isteri Ashraf Muslim yang tulis tu yang salah.

    ReplyDelete
  19. yang ana tu suke2 nak buat puisi cenggitu then post as public tu nape? kalau ye pon die simpati dengan dayana, send between her & dayana via private msg sudahlah. dah tau media sosial ni cpt tumbesarannya kenapa nak buat mcm tu. bile dh tersebar. br rase nak takut. menda kecil pon dah jadi besar. dahlah Dayana tu ade masalah. di tambah lagi dgn menda2 mcm ni. org pulak tak kaji selidik. menghentam Dayana Bukak aib suami. dah lagi satu masalah ...

    nak bersimpati, ada caranya. nak on behalf pon cr jalan lain. Masyarakat kite ni mmg pantang jumpe barang panas. laju je nak hit keyboard.

    >> masalah rumahtangga Dayana & ashraf biar je lah mereka yg uruskan. kite ni tolong doakan yg terbaik je . tak perlu nak menambah luka yg berdarah. kalau kena kat batang idung sendiri baru gelabah sakai nanti

    ReplyDelete
  20. zmn canggih ni bnda cmni cpt je tsebar..pastu da jd lain plak...

    ReplyDelete
  21. baru tau penulis sebenar puisi sebenar

    ReplyDelete
  22. apapun sajak ni tetap menyentuh perasaan kan..?

    ReplyDelete
  23. kena selidik dulu baru boleh share

    ReplyDelete
  24. ak share post ni kt fb nk? kasi kantoi sket..hehe

    ReplyDelete
  25. Eja nama Allah betul2.bukan Allag.. harap maklum

    ReplyDelete
  26. Ni cik Anon.. tak payah cari sangat la silap orang. tu namanya tak sengaja.. ko fikir sengaja ke aku nak eja macam tu. memang Anon baru keluar dari sangkar ni..

    ReplyDelete
  27. Poligami tu tak salah, tetapi masyarakat kita membuatkan ianya seolah-olah satu kesalahan. Tuntutan sosial masyarakat Melayu kini membuatkan kahwin lebih dari satu itu adalah janggal tidak sebagaimana zaman nenek moyang kita dahulu.

    Baik pihak lelaki dan pihak perempuan, poligami memerlukan persefahaman yang menyeluruh secara matang. Bukan diselesaikan melalui konflik yang berteraskan emosi.

    -Anak Askar Pencen

    ReplyDelete
  28. Salam Mummy Lala..

    oo..die ke ownernye.. hmm..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!