VAKSIN ROTAVIRUS HARAM KERANA ADA UNSUR BABI

12.10.13 Suria Lekatlekit 1 Comments

Sungguh den tak pernah tahu langsung. Samada den ni kurang alert atau den terlepas pandang selama ni tak tahu la. Alhamdulillah.. den tak apply vaksin ni untuk anak dara kecik den. Tapi pernah terbaca ada blogger yang pernah ambil vaksin ni untuk baby dorang. Mungkin dorang pun tak tahu jugak. Jadi mari kita berkongsi info secubit ni untuk panduan masa akan datang.

Gambar carian google

Masa dok layan status FB orang terjumpa satu komen yang menyatakan Vaksin rotavirus ni haram. Den try minta dia apa2 link yang berkaitan benda dia cakap tapi dia lambat je nak reply so kita google sendiri la. Okies.. den dapat satu info berkaitan di laman web e-fatwa.

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-81 yang bersidang pada 31 Mac 2008 telah membincangkan Hukum Penggunaan Vaksin Biothrax Dan Vaksin Rotateq Yang Menggunakan Unsur Babi Dalam Proses Penghasilannya. Muzakarah telah memutuskan bahawa penggunaan vaksin BioThrax dan RotaTeg adalah tidak dibenarkan kerana:
Situasi kini dianggap tidak dharurat;

Terdapat bahan atau ubat alternatif selain penggunaan unsur babi dalam pemprosesan kedua-dua vaksin dan Tiada data sokongan yang kuat untuk membuktikan rakyat negara ini memerlukan kedua-dua vaksin ini.

Islam mengharuskan berubat dengan benda-benda yang diharamkan sekiranya dalam keadaan dharurat iaitu tiada ubat alternatif yang lain adalah berpandu kepada Firman Allah s.w.t.,
Maksudnya : Dan tidak ada sebab bagi kamu, yang menjadikan kamu tidak mahu makan sari sembelihan binatang-binatang halal yang disebut nama Allah ketika menyembelihnya, padahal Allah telah menerangkan satu persatu kepada kamu apa yang diharamkan ke atas kamu, kecuali apa yang kamu terpaksa memakannya. (Surah al-An’am : 119)

RotaTeq pula ialah vaksin bagi mencegah kes rotavirus yang menyebabkan muntah dan cirit birit di kalangan kanak-kanak. Penggunaan Vaksin Biothrax dan Rotateq tidak diperlukan memandangkan Malaysia bukan dalam keadaan dharurat dan telah ada vaksin halal untuk kegunaan umat Islam di Malaysia

-Untuk info lengkap korang boleh baca sendiri kat sini >> Hukum Penggunaan Vaksin Biothrax Dan Vaksin Rotateq Yang Menggunakan Unsur Babi Dalam Proses Penghasilannya

Den baca jugak kat blog Dr Zubaidi yang jugak mengesahkan ada unsur babi dalam vaksin ni (boleh rujuk kat SINI ). Jadi kita bukan keperluan & darurat tak payah la kita bagi benda yang ada unsur babi ni kepada anak kita

Sekadar berkongsi info dengan semua.

**Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

1 comment:

  1. vaksin untuk rotavirus ada banyak jenis / company. ada yg boleh guna, ada yg ada campuran.. :)selamat memilih yang selamat :))

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!