BUAT MEREKA YANG SETIAP TAHUN HADAPI BANJIR MARI TIRU MAKCIK NI

6.12.13 Suria Lekatlekit 5 Comments

Dari pemerhatian & pembacaan.. apa yang den nampak banjir tahun ni & kali ni sangat teruk berbanding2 banjir2 tahun2 sebelumnya. Tempat2 yang tak pernah banjir tu turut terlibat dalam banjir. Lebih menyentuh perasaan bila ramai yang update bantuan lewat di hantar, tak cukup & anak2 kecik menangis kelaparan sebab terputus bekalan makanan. Ada yang update tidur atas lantai tak berselimut atau berbantal. Hope hari ni & malam ni bekalan makanan & pakaian selimut bantal pampers susu mencukupi sebab sukarelawan2 mula memulakan tugas mengumpul derma & bakal di hantar kepada mangsa banjir secepat mungkin.

Ada di kalangan blogger yang terlibat dalam musibah banjir macam lyafrina, semoga tabah & sabar. Rumah lya memang total lost.. tenggelam terus.

Lya ada Update kat blog dia SINI

Semoga mereka terus bertabah dengan Ujian Allah ini

Dalam dok cari & baca berita2 terkini pasal banjir ni terjumpa pulak kat Sinar Harian kisah seorang ibu tunggal yang rumah dia selalu banjir & selalu kerugian harta benda akibat banjir. Sebab selalu sangat banjir maka makcik ni dapat idea untuk buat rumah rakit untuk kegunaan masa banjir bagi menyelamatkan harta benda dia. Bagus idea makcik ni untuk di guna pakai mereka2 yang memang tiap2 tahun akan menghadapi banjir.

Sumber Sinar Harian

So, pada mereka yang tak mampu bina sekaligus rumah rakit dalam 1 masa boleh buat sikit2 sementara nak tunggu musim tengkujuh tiba. Kalau ikutkan kos setiap tahun harta benda rosak & hilang.. rasanya rumah rakit macam makcik ni buat dengan kos RM4000 lebih berbaloi. Kenapa tidak korang yang tinggal di kawasan berisiko atau memang akan banjir setiap tahun pun buat macam makcik ni buat kan?? Bagi den sangat berbaloi


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

5 comments:

  1. harap mereka bersabar dan terus berdoa..

    ReplyDelete
  2. Smoga lya & mangsa2 banjir yg lain tabah dgn ujian.

    Baguslah makcik ni.

    ReplyDelete
  3. Terbaik makcik..inisiatif sendiri..

    ReplyDelete
  4. respek la kat makcik tu.
    Rm4000 tu investment yang berbaloi. tiap kali banjir boleh guna..
    :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!