KES DERA ANAK DI SWEDEN, BAPA MENGAKU PUKUL TAPI NAFI MENDERA

3.3.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Aku akan update kalau berkesempatan isu kes tuduhan mendera anak di sweden sebab macam aku cakap kat entri2 sebelum ni aku memang ikuti perkembangan kes ni. Yang terbaru sempat aku baca di blog astroawani adalah perbicaraan terkini dimana En azizul, bapak kepada budak2 yang katanya di dera tu menyangkal dakwaan anak anaknya yang konon di dera tapi mengaku ada pukul tapi bukan semasa berada di sweden.. tapi semasa tinggal di malaysia & africa tu pun dalam setahun cuma dua tiga kali jer,katanya.


Alahai normal la tu bapak pukul anak2 yang tengah membesar sekali dua dalam setahun, ye dak?? Aku percaya hancur luluh hati mak bapak budak2 ni dengan statement anak2 depa, kan?? Pun macam tu.. berkecai macam mana pun hati seorang mak & ayah ni takde la sampai nak membenci anak sendiri.. terkilan tu maybe walau kenyataan anak2 depa ni sehingga menyebabkan mereka di tahan/lokap. Tu la kasih seorang ayah & ibu...

Sumber astroawani

Aku tahu sebab mak ayah aku memang macam tu. Walau apapun anak2 buat.. kadang2 sampai menyusahkan mereka tapi tak pernah aku dengar mak ayah aku cakap benci. Marah & merungut tu ada la tapi tak pernah depa tak peduli kalau anak2 dalam kesusahan sebab tu aku yakin mak bapak budak2 ni pun sama jugak.

Agaknya apa rasa budak2 tu sekarang yer...?? Happy kah mereka dapat tinggal dengan orang yang mereka harap jadi ibu kandung mereka sebelum ni atau menyesal dengan kenyataan mereka buat sehingga menyebabkan mak bapak mereka di penjara?

P/S : mungkin hubungan kekeluargaan keluarga ni agak renggang kot sehingga terjadinya kes macam ni. Kalau hubungan depa rapat.. mustahil jugak anak2 ni macam jauh hati tapi tak bermakna sebagai anak kita harus memperlakukan mak bapak kita sampai macam tu sekali, kan??

6 comments:

  1. mak dan ayah jarang peluk2 ,belai2 agaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju diana.... tu yang hati anaknya jadi keras....
      org kita selalu salah tafsir didik anak...
      Dalam al-quran sendiri suruh
      1. Nasihat
      2. Pulau sekejap
      3. Pukul (last choice)

      Delete
  2. sebenarnya sedih bila jadi kes macam ni, kadang2 orang yang dakwa tu provoke budak2 ni. mana kita taw sebab kita tak nampak. entahla, kesian pulak dengan diorang. hancur luluh hati diorang. tu tujuan mendidik, kalau dah ada parut, luka2 tu lain pulak ceritanya. huhuhu

    ReplyDelete
  3. zura pun tak fikir makbapak dorang pukul sbb mendera...makbapak pukul kan sebab dorang tk solat, tu kan bukti pukul sbb nk mendidik...

    ReplyDelete
  4. xde apa yg liniey nak komen melainkan sedih+marah+geram ngah bebudak ni -_-

    ReplyDelete
  5. salam mami lala..

    ape2 pun yg berlaku,harap kembali kepangkal jalan dan doakan yg terbaik buat mereka,, huhu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!