KKM SAHKAN COKLAT CADBURY ADA DNA BABI

24.5.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ni penting untuk kita semua tahu terutama yang beragama Islam. Selama ni kita main telan jer & yakin sangat dengan logo halal yang ada pada pembalut makanan yang kita beli tanpa sedar kita dah termakan babi bertahun lamanya.

Sumber Google

Terbaca kat harian metro online tentang pengesahan DNA babi yang terdapat dalam 2 jenis coklat cadbury..

Artikel penuh sila baca di Harian Metro

Kalau aku la.. bila berlaku kes2 camni, nama je cadbury memang aku tak makan dah la tak kira la yang kononnya halal atau tak. Produk yang ada kontroversi status halal pun aku takkan makan apatah lagi yang macam cadbury ni. Nak2 lagi yang halal & tak halal dari satu kilang yang sama tak mustahil peralatan & perkakasan yang di gunakan juga sama. Beza coklat yang tak halal tu cuma tambah kacang hazel & buah badam jer.. yang coklat dia tetap sama. Korang rasa yakin lagi ke nak makan? Yang menjual produk berasaskan coklat tu yakin lagi ke nak jual kat pengguna beragama Islam? Tak rasa bersalah ke? tapi Semuanya terpulang pada individu. Kalau rasa mati sangat tak makan tu nak makan jugak coklat cadbury even Halal.. hak masing2.

Yang baru je makan atau yang sedang makan sila muntah dengan kadar segera

5 comments:

  1. Subhanallah. . hurmm susah nk dpt makanan halal skrg nie kan..

    ReplyDelete
  2. aku pun akan boikot segala produk cadbury lepas ni...ada tanda halal jakim pun ..aku takkan beli dah...ada aku kisah?tak mati pun kalau tak beli...jimat lagi adalah...hahaha

    ReplyDelete
  3. Salam Mami Lala..
    adoiyai.. mmg sentap sgt2,, cma bulan lepas baru je telan coklat tu.coklat yg sama pulak tu..
    sejukkan hati, bukan salah kita.. bukan sengaja nk makan..tp mmg menyedihkan..
    tertipu dgn tanda halal.. :((

    ReplyDelete
  4. saya tak berapa suka sangat makan coklat
    tapi cerita ni memang betul-betul memeranjatkan
    dah berapa lama diorang menipu?

    ReplyDelete
  5. .Owh My God (OMG) ,,,,,, ? o_O Akk prnach makan #coklat ittu...........,, *sering malah* :( huuffffttt...!!!
    ^Astaghfirullah haladziimmmm....^ Beneran saya makan makanan HARAM kayak gittuuuhh...... euwwhhfftt... :p Ya ALLAH :'(

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!