HUKUM PAKAI PRODUK DARI LENDIRAN SIPUT BABI

29.12.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

Aku selalu nampak satu produk yang berasaskan lendir siput babi suka muncul kat news feed Fb aku. Nampak macam best je produk tu. parut jerawat berlubang pun boleh hilang.. Tapi aku rasa was was sebab siput babi ni bukan sejenis siput yang halal di makan. Bukan sebab nama dia siput babi tapi memang haram di makan.

Sumber FB

Yang ni memang aku dah lama musykil.. Cuba cari jawapan sebelum ni tak jumpa. Bila jumpa satu info berkenaan perkara ni excited la aku nak share dengan orang lain. Bukan apa kan.. Tak mustahil ada orang yang macam aku was was dengan produk menggunakan lendir siput babi ni. Aku terjumpa satu penerangan yang agak panjang penjelasannya. So bagus jugak la untuk kita sama2 faham hukum menggunakan produk berasaskan lendir siput babi ni.

Sumber & artikel penuh baca kat Islam.gov.my

yelah.. kita je panggil dia siput babi tapi dia bukan babi tetap sejenis siput kan? haram di makan tapi di bolehkan untuk guna lendir dia sebagai bahan kosmetik selagi ianya tak memudaratkan. Jadi terlerailah syak wasangka aku selama ni, Alhamdulillah.

Apapun ini sekadar perkongsian ilmu yang sedikit dengan semua yang sudi baca blog lekatlekit ni. Bukan tunjuk pandai atau terer.. tapi sekadar share sahaja. Selebihnya rujuklah dengan mereka yang lebih arif.

8 comments:

  1. terlalu bnyk produk kecntikan skrg..so kena hati2 memlilih..

    ReplyDelete
  2. huhuhu.. macam2 kan.. tp nama babi je, mmg rasa nak jauh. cuba letak nama turbo... hihhi. feeling sikit.

    ReplyDelete
  3. Oh...haram rupanya. Ada ustaz cakap siput babi halal dimakan.

    ReplyDelete
  4. Walaupun tak haram, rasa macam geli geleman pulak nak gunakannya; walaupun hanya lendir jer. Banyak sangat produk sekarang ni pening lalat dok tengok jenama satu-satu!

    ReplyDelete
  5. untuk kosmetik mmg boleh , saya dah dengar penerangan oleh ustaz dari jakim di MATrade. untuk info boleh pm saya 019 3431573

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam entri pun saya dah jelaskan memang di bolehkan. mohon baca dulu

      Delete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!