PRODUK PENJAGAAN KULIT BERASASKAN URI @ PLACENTA

28.12.14 Suria Lekatlekit 3 Comments

Benda ni bukan perkara baru tapi cuma semakin berleluasa pulak produk yang berasaskan Uri tapi depa tak tulis URI Skin care bagai.. Depa guna nama saintifik sikit Placenta Skin care bagai gitu la. Kadang2 ada orang tak paham apa tu Placenta.. ingat jenama produk je. Yelah, kita biasa sebut Uri kan.. Sesetengah orang tak tahu Placenta tu adalah uri.

Sekadar hiasan

Semalam terserempak kat News Feed aku produk korea kalau tak silap berasaskan Placenta @ Uri @ tembuni ni.. Aku tak siasat sangat la Uri makhluk apa dia guna untuk hasilkan produk tu.. Haiwan atau manusia tapi dari apa yang aku baca kalau berasaskan Uri manusia ni memang haram untuk kita pakai manakala haiwan pulak Harus tu pun kalau haiwan tu di sembelih. Tak sembelih jadi haram jugak. Tapi kalau produk buatan luar oleh orang bukan Islam.. hangpa tak was was ka status haiwan tu? Sembelih ka atau main pancung kepala jer..

Sumber Islam.gov.my

Ada juga aku search kat Fb yang di jual nampak macam orang melayu Islam sebab bertudung bagai.. berasaskan Marine Placenta.. Mungkin placenta haiwan laut. Yang haiwan laut ni aku sendiri pun tak sure... Tapi kalau jenis2 macam ikan takde kena sembelih kan. Jadi haiwan laut rasanya bukan kategori haram la kot selagi ikan2 tu halal di makan. Selebihnya korang rujuk sendiri la guru agama masing2.

Apapun berhati hanti dengan apa2 produk yang yang berasaskan placenta ni.. Kalau tak paham better selidik dulu. Jangan main serbu je nak cantik. Sebab memang ada produk berasaskan placenta @ uri manusia & haiwan. Hope pengedar2 produk kecantikkan tak fikir keuntungan sangat la.. Periksa dulu kehalalan sesuatu produk sebelum di jual. Make sure ramuan dalam produk tu selamat & halal.. Ia berkaitan dengan keberkatan rezeki yang kita dapat jugak.

3 comments:

  1. kalau takde entri ni, aku pun tak tau placenta tu apa.... tengok perkataan ni dah macam selalu je... hehe... thx sharing kak suria...

    ReplyDelete
  2. banyak lagi produk yang lebih baik & halal..ish..jangan mudah terpedaya..orang kata biar banyak tanya jangan jadi bodoh sombong..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com