NI CARA NAK MAKAN PEDAS KETIKA ULSER TANPA RASA SAKIT

13.3.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

Musim panas paling senang nak kena ulser mulut. Bila kena tu.. Ya Allah perit jugak nak makan. Kira makan macam telan je tak boleh nak menikmati sangat sebab bila makanan bersentuhan dengan ulser peritnya.. Tak tau nak habaq kan? Tapi aku sekarang kalau ulser rilex jer.. Aku boleh menikmati makanan even makanan pedas pun tanpa rasa sakit. Mesti hangpa semua nak tau.. macam mana aku boleh enjoy makanan pedas time ulser bersepah dalam mulut...

Sumber google

Caranya senang jer... Tak susah nak cari petua tok nenek. Gi farmasi atau kat tesco pun ada jual ubat ni. Cakap jer kat dia nak oral Aid..  Lepas tu korang letak je kat ulser bila nak makan. Dia akan rasa kebas so hangpa boleh makan sepuasnya seolah2 takde ulser dalam mulut. Oral Aid ni bagus sebabnya selain merawat dia memberi kelegaaan sementara bila kita nak makan. Kat rumah aku memang sentiasa ada stok Oral Aid sebab Ulser ni jenis penyakit nak datang tak bagi signal dah. dah hinggap bukan sehari dua nak baik.. so, penyelesaiannya Oral Aid

besar ni je botol dia. -sumber google-

So, sesapa yang kena ulser mulut atau kerap dapat ulser mulut kena sentiasa stanby. Nak bawak pun senang sebab botol dia kecik jer.. sumbat dalam poket pun boleh...

Ni je tips dari aku untuk pengidap ulser mulut. Selamat mencuba.. ok sekarang aku tengah kena ulser tapi aku tak risau nak makan sambal belacan selesung pun boleh dengan adanya Oral Aid. hehehehe

6 comments:

  1. sy senang je...lebih suka letak garam..hehe.... lepas tu siap kua darah lg lepas nanah dia tu kua hehe..sdp

    ReplyDelete
  2. Sama mcm mila.sll letak garam. Pedih oo.. Tapi nnt nak try jgk la oral aid ni..

    ReplyDelete
  3. letak garam dengan makan panadol biasanya saya buat macam tu , cepat sikit kebah dia

    ReplyDelete
  4. Saya letak serbuk celak dr makkah... Insha Allah...

    ReplyDelete
  5. Oooo... baru taw tip... nice info kak... nk cuba la ekin ni selalu kena ulser mulut

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com