ASRAMA TEMPAT MENGASAH BAKAT GANGSTER

13.5.15 Suria Lekatlekit 7 Comments

lama tak kupas kupis isu2 semasa macam ni kan? sekali sekala kita kena jugak tulis even blog ni dah jadi blog seram. Tak seram pasal cerita hantu seram pasal isu2 yang menghantui pembacanya. Hahaha... Alahai.. macam puaka sangat kau tu.


Ok ok.. aku tak nak berjangkit dengan Akak Mummydearie yang manjang kona baring, kuak lentang bagai bila tulis entri. Dalam satu entri boleh jadi 10 kisah dia tulis even tajuk satu je. Hahahaha... Berbalik pada tajuk yang di tajukkan. Ye pasal budak2 asrama sekarang.

Dulu mak bapak hantar anak ke asrama dengan tujuan nak anak tu lebih berdikari & berdisiplin. Adik aku dulu pun pernah duduk asrama. ye betul semua tu mengajar dia jadi lebih solehah & berdikari. Tu yang hari2 makan megi katanya sampai jadi ketagih. Tapi sekarang rasanya.. Asrama macam tempat yang tidak selamat pulak untuk anak anak kita. Bukan satu dua kes dah.. dah banyak. Tu kes yang di highlight di media sosial & media elektronik. Kes2 terpinggir yang di sembunyikan, maybe ada sapa tahu.

Dulu ragging tak sampai membunuh tapi sekarang kalau orientasi tu macam nak kena hukuman mati je dia punya buli. Yang terbaru di tendang sampai putus urat saluran darah ke otak sebabnya tak senyum kat senior je. Tu baru tak senyum gamaknya kalau dia jeling kat senior bukan takat putus saluran darah, putus kepala pun tak mustahil. Tapi semalam aku tengok berita interview bapak dia.. pihak sekolah bagitau anak dia jatuh katil, mulut berbuih kemudian meninggal padahal budak tu jadi mangsa buli senior. Tengok tu, pihak sekolah kalau boleh nak tutup hal sebenar. Tapi sebab ada bedah siasat, tak mampu nak tukar cerita la.

Asrama dah macam bukan tempat mendisiplinkan budak2 sekarang tapi tempat mengasah & menimba ilmu gangster yang di warisi dari senior2 terdahulu. Budaya ragging mesti di benteras & orientasi berbentuk membuli harus di haramkan. Sebab budak2 sekarang bukan macam budak2 dulu.

Moral of the story.. Jangan jadikan asrama akademi gangster. Hope ada jalan penyelesaian yang terbaik. Gamaknya warden asrama kena guna warden penjara yang lebih garang & tegas kot untuk mengawal samseng2 muda belia ni. Kalau tak habis anak orang di karate sesuka hati.

7 comments:

  1. takut sgt kan..dulu Fida duduk asrama tak pernah pulak ada kes macm ni.sampai nak pukul hingga mati..
    cuma gaduh mulut jer...budak2 zaman sekarang ni bengis dia lain mcm sikit...

    ReplyDelete
  2. adui ... geram betui time dgr berita tu .... sakit hati ....
    klu jd kat sedara aku ....aku pi tendang dulu bapak budak tu ... tak didik betui2 anak die ..suka hati je nk tendang2 anak org....

    ReplyDelete
  3. sekolah pun dah ajar menipu dah ni..suka2 hati putar belit cerita kata jatuh katil..

    ReplyDelete
  4. Kathy pun dulu duk asrama jugak sis. Tapi takda benda mcm ni pd zaman kita. Uhhh.. Mmg trauma nk masukkan anak kat asrama.

    ReplyDelete
  5. memang tak la nak hantar anak2 sekolah asrama besar nanti..........cikgu pun bukan main nak jaga nama sekolah, sanggup menipu.

    ReplyDelete
  6. tu kla masuk asrama aq tu mau lembik bdak tu aq sapu....

    ReplyDelete
  7. tu kla masuk asrama aq tu mau lembik bdak tu aq sapu....

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!