HATI HATI KE BANDUNG JANGAN TERMAKAN SOTO AYAM DAGING TIKUS

29.5.15 Suria Lekatlekit 9 Comments

Yang suka travel, shopping & jalan ke negara seberang Indonesia kena alert pasal ni. Lebih2 lagi bab makanan ni. Lain tempat lain budaya.. Ada orang Islam kat Indonesia biawak pun depa makan tapi bukan semua segelintir yang mungkin pengetahuan hal ehwal agama yang kurang. Ni pepagi lagi terbaca cerita meloyakan. Tetiba rasa macam morning sickness lepas baca pasal soto ayam extra daging tikus.. Mak Aihh..

Benda ni katanya di share di facebook dari seorang warganegara Indonesia yang terbeli Bakso soto ayam yang ada dalamnya bontot tikus & ekor tikus. Bukan tikus tu terjatuh ke hapa memang elok di siang & di masak. Bayangkan korang tengah sedap2 makan tetiba baru perasan daging tikus gamaknya apa perasaan korang?


Tu la.. nak makan ni kena pastikan tempat tu memang sah halal nak2 lagi kat negara orang. Bukan kata berlagak tak makan warung2 & gerai2 tepi jalan tapi tu la takut jadi benda2 macam ni. Aku pergi Thailand pun cuak nak beli ayam goreng yang merah tu kalau jual jenis jaja2 tepi jalan. Terkenang tikus... hahahhahhaha..

Moral of the story.. berhanti2 ketika memilih tempat makan & jangan buruk lantak sangat.


Yang Menarik :
8 perkara buruk yang biasa berlaku bila kita pergi bercuti tak kira dalam atau luar negara.Meh tengok supaya kita tahu cara mengatasinya
8 MIMPI BURUK YANG SERING BERLAKU KETIKA BERCUTI & CARA MENGATASINYA
 

9 comments:

  1. ni serius geli geleman anak tekak.
    memang kene hati hati bab makan ni. lebih lebih lagi kat negara orang.
    kat malaysia ni pun kalau ada bangsa lain yang jual.. kene pastikan jugak betul betul. ada yang tak tau pun diorang ni Islam ke bukan

    ReplyDelete
  2. aduhai .. geli betui la .... perrrghhh tak kena penyakit plak diorg mkn tikus kan ... mcm tak de haiwan lain plak nk dimkn nye

    ReplyDelete
  3. hohoho....tu sbb kena pilih tmpt betul2 masa travel. Biar mahal x pe. Jgn redah je beli kat warung2 tepi jalan tu. huhu..

    ReplyDelete
  4. errrr....kenapa ganas sangat tu...adeh!

    ReplyDelete
  5. errrrr...sangat mengembangkan tekak...

    ReplyDelete
  6. kembang terus rasa tekak oii..

    ReplyDelete
  7. Uih, gelinya! Rasa bila nampak tajuk macam tak nak baca tapi teruja pulak nak tau cerita. Inilah padahnya kalau suka mengebom rumah orang. Nak skip entri pun teragak-agak.

    Ish, kalaulah ter, ter, ter... nak buat apa ek? Muntah kedarahlah jawabnya!

    ReplyDelete
  8. Bapak ar jual soto ayam ape motif tetiba letak tikus ni??? Baik awal2 ko tulis terus soto tikus kan senang....buwekkkk

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!