KISAH SERAM KELIBAT PUTIH JALAN JENIANG - SIK, KEDAH

23.5.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Tak kira hari minggu ke hapa segmen seram serik lekat lekit akan terus bersiaran. Memang tak bagi change la hangpa hidup tenang tanpa di selubungi misteri katanya. Harus rasa seram baru reti tidur awal. Kalau tak online sampai ke subuh. Ok cerita terpilih kali ni adalah kisah sekumpulan pelajar yang berdepan dengan kejadian misteri masa dalam perjalanan dari kedah nak ke kelantan. Alkisahnya bermula...


4 orang pelajar ni lepas mendaftar untuk kemasukkan baru sebuah kolej untuk pengajian dalam bidang agama di alor star kedah. Walaupun depa baru je sampai dari kelantan ke kedah tapi lepas pendafataran sebab kelas belum bermula pakat ambil keputusan nak balik kelantan jugak malam tu. Depa ni bertolak time tu dah dekat pukul 12 tengah malam. Time2 hantu beridah la katakan...

Jalan punya jalan.. katanya dah masuk jalan jeniang - sik tiba2 depa termasuk satu jalan yang gelap. Orang pun takde lalu lalang.. rumah pun tak nampak ada di tepi jalan2. Normally jalan kampung ni ada jugak rumah orang kampung kan. Masing2 tak tahu dorang kat mana masa tu. Sepatutnya dorang dah masuk satu simpang untuk tembus jalan Baling - Gerik tapi simpang tu tak nampak2 pun.

Sebab tak jumpa simpang tu, depa decide untuk U-Turn patah balik. Masa U-turn dua daripada mereka yang duduk kat seat penumpang di belakang tiba2 rasa seram sejuk semacam jer. Harus tegak berdiri bulu roma kalau rasa seram ni kan. Maka depa pakat2 la baca ayat2 suci Al Quran yang mana boleh jadi pendinding dari gangguan makhluk2 yang tak nampak ni sambil meneruskan perjalanan. Sedar2 dekat 50KM dorang tersesat masuk jalan gelap tadi. Akhirnya jumpa jugak simpang, tapi sekali lagi mereka salah masuk simpang & melalui semula jalan gelap gelita. Yang si pemilik kereta tu rasa lain macam, so stereng bertukar tangan. Tadi kawan dia drive sekarang dia pulak take over kereta kancil dia tu.

Bila dah tukar driver, Alhamdulillah jumpa jugak simpang sepatutnya. Akhirnya sampai jugak ke jalan besar. Tup2 tengah borak2 yang 3 lagi tu tertido tinggalah yang sorang ni drive. Kebetulan hujan renyai2 so kelajuan pun setakat 60kmj je masa tu. Time tu tengah naik bukit so memang tak boleh pecut sangat la... Tiba tiba... Jeng! jeng! jeng!

banyak kelibat putih tiba2 muncul depan kereta dia yang jarak tak sampai 50km pun. Apa lagi break mengejut la. Sekali Prang! Hancur bonet kereta katanya terempuh kelibat putih tu. 3 lagi yang tidur terbangun sebab terkejut dengan pelanggaran tu. Memula dia cuak takut terlanggar orang ke hapa tapi bila tengok takde sapa atau apa2 yang di langgar. Jadi pelik sekejab.. kereta remuk teruk kat depan tapi mangsa langgar takde pulak. di teruskan jugak perjalanan. Nasib baik enjin tak mati. Lampu jer pecah tapi mentol dia elok terpasang. Yang pelik lampu tinggi yang sebenarnya dah rosak tetiba hidup pulak dia lepas perlanggaran tu berlaku.

Sampai la satu tempat dorang berhenti nak check kerosakkan kereta. Tapi tak perasan tempat depa berhenti tu di belakangnya ada kawasan perkuburan cina.  Lepas tu depa teruskan perjalanan sampai ke tasik Banding semua fikir nak berhenti rehat tapi tak jadi sebab nampak dari side mirror macam ada something tengah tengok depa semua. Diteruskan perjalanan sampai depa jumpa satu kontena trailer yang berhenti tepi jalan. So depa decide berhenti kat trailler tu je la. Tumpang berehat. Sebab kat situ je yang ada lori kontena berhenti tepi jalan di tengah gelap gelita. At Least kalau ada apa2 berlaku ada peneman. Apa lagi Padamkan lampu kereta, tak matikan enjin, free gear dan tarik handbrake. Tak sampai 1 minit, keempat-empat tertdo..

Tiba2 kawan dia menjerit.. kata kereta bergerak sendiri naik bukit. 
Lampu tak pasang, gear masih free, handbrake masih tak turun. Tapi kereta jalan! Dia tengok kaki kanan aku bergerak sendiri hentak2 pedal minyak. Kereta pulak bergerak ke arah gaung. dalam mengelabah dia cuba kawal kaki dia yang bagai di kawal oleh orang lain pijak2 padel, nyalakan lampu dan akhirnya dapat kawal balik kereta.

Lepas sampai semua kat rumah masing2.. Masa di tertido petang tu tiba2 mak dia kejutkan dia katanya ayah dia meracau2 macam kena rasuk. Suara dia berubah jadi suara perempuan dok tengking2 habis semua orang. Skip cerita bawak pergi berubat, termasuk geng dia yang dalam kancil tu jugak. Kata perawat tu 'benda' tu sekarang ada dengan depa semua. So, perawat tu cuba berinteraksi dengan 'benda' tu. Katanya perempuan asalnya perempuan cantik yang mati di gilis trailer kat jalan yang mula2 dorang sesat tu, sampai separuh kepala hancur. Jadi dia berdendam dengan manusia.. Lepas rawat semua, katanya benda tu pun di hantar balik kat tempat asal dia. Semuanya kembali seperti sediakala.

Tapi aku confius walau cerita ni aku baca katanya yang merawat tu seorang ustaz, budak2 yang terkena gangguan tu katanya pelajar jurusan agama tapi takkan tak tau kot orang yang dah mati mana boleh menjelma sebagai hantu ke hapa untuk balas dendam. Yang ada cuma jelmaan jin & syaitan yang nak menyesatkan manusia.. hahahaha konpius kat situ.

Moral of the story.. hati2 di jalan raya bukan je hati2 sesama manusia malah hati2 sesama makhluk yang ada tak kira yang nampak atau tak nampak. Peace!


 yang menarik untuk di baca :
Benda yang paling buat kita rasa Annoying kat whatsapp adalah bila orang add kita masuk ke group2 tanpa keizinan, lepas tu spam mesej iklan produk jualan mereka & suka sangat dok copypaste khabar angin & mesej berantai.. Ni cara macam mana kita nak bagitau semua tu kita rasa annoying dengan guna emoji kat whatsapp.. meh tengok

8 Snarky Emoji Comebacks For Your Biggest, Most Annoying WhatsApp Problems

4 comments:

  1. Huhuhu pening je baca cite ni dalam keadaan tengah pening langau ni..

    ReplyDelete
  2. Sapa suruh travel time hantu keluar beriadah tengah malam... Saja nak jumpalah tu ^_^ Padanlah hantu dalam gambar tu siksanya berjalan 4 kaki yerk, tengah beriadah rupanya. Itu gaya hantu nak kempiskan perutlah tu ~_^

    Ni nak tanya soalan berkaitan entri....ni cerita betul ke atau suka-suki depa buat cerita ni? Macam tak lojik sana sini tapi kupendam ajelah dan terus membaca sambil nongkat dagu!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!