SIAPA YANG PERLU BAYAR ATAU TIDAK BILA BUAT UJIAN COVID-19 DI HOSPITAL/KLINIK KERAJAAN.

11/24/2020 09:39:00 AM suria lekatlekit 1 Comments

SIAPA YANG PERLU BAYAR ATAU TIDAK BILA BUAT UJIAN COVID-19 DI HOSPITAL/KLINIK KERAJAAN.. Pepagi terbaca posting di facebook Page kementerian kesihatan Malaysia (KKM) berkenaan bayaran yang di kenakan untuk ujian pengesahan covid-19 di fasiliti kerajaan. Baca komen.. Allahu banyak maknosia yang tak faham. Mula la depa dengan teori harga yahoodi, konspirasi nak kaut untung bla.. bla... etc..

Ada sejenis manusia yang malas baca terus jatuh hukum. Ada manusia dia baca tapi dia tak faham dia buat kesimpulan sendiri. Ada yang baca tapi dia susah nak faham bahasa formal ni.. Pun dia faham dengan cara dia sendiri dan menyebabkan berlakulah salah faham.

Fungsi blog lekatlekit ni adalah menulis semula fakta yang orang maybe tak faham bila di sampaikan dalam bahasa formal/rasmi ni. Memang ada yang mudah faham bila kita menulis santai, bahasa pasar.. So kena ada juga individu yang jadi translator macam den. Kuikuikui..

Bukan semua individu yang nak buat test covid-19 ni di kenakan bayaran. Ada individu atau golongan yang tak perlu bayar pun. 

πŸ‘‰Contoh orang yang dia syaki positif.. Si mat tu nampak ada simptom covid macam demam tinggi, selsema, hilamg deria rasa & bau, sesak nafas.. dia pi klinik nampak ada simptom so petugas kesihatan buat test covid kat dia. Dia tak kena la bayar.

πŸ‘‰Yang kedua.. Bila Si Mat ni di sahkan positif covid.. Orang yang ada kontak rapat dengan si mat contog family yang tinggal serumah, kawan kawan sekerja, atau sesiapa sahaja yang si mat pernah jumpa dalam masa terdekat ni. Depa pun kena buat saringan covid-19 so depa tak di kenakan bayaran.

πŸ‘‰Yang ketiga, mereka yang dalam pemerhatian atau pemantauan penyakit berjangkit seperti influenza like illness (ILI) dan jangkitan pernafasan akut teruk/Severe Acute Respiratory Illness (SARI) golongan ni pun wajib kena buat test covid & tidak di kenakan bayaran.

πŸ‘‰Orang yang baru balik dari luar negara memang wajib kena buat & di kecualikan bayaran. So tak kena bayar.

πŸ‘‰Selain tu kakitangan kerajaan yang menjalankan tugas rasmi tak kira dalam & luar negara. Depa memang dapat free test covid yer. 

Jadi sapa yang kena bayar kalau nak buat test covid-19 di faksiliti kerajaan ni? Bukan ke free.. gomen tanggung? Tak semua 100% govement tanggung yer.. Yang kena bayar adalah mereka yang rasa nak buat test covid-19 sebab rasa dia dok berjalan merata sangat even dia sendiri tak pasti dia ada kontak rapat dengan orang yang positif atau tak. Kira dia sendiri yang rasa tak sedap hati.. So dia pi la klinik atau hospital kerajaan serah diri minta di buat pengesahan covid-19. Yang ni memang kena bayar la. Tengok jadual bayaran di bawah untuk semakan

Semoga hangpa semua jelas siapa yang perlu bayar & tak perlu bayar bila buat test covid tu. Kalau yang hangpa tengok yang di arahkan pi buat test covid beramai ramai tu bukan kena bayar. Yang kena arah buat ujian covid of course la tiada bayaran dia kenakan. Kalau kau paksa bayar.. Kau rasa semua mampu bayar ke atau nak bayar ke? Bukan semua orang suka kena jolok tekak.. jolok lubang hidung. 

Moral of the story.. tak tahu, tak faham & tak reti sila bertanya. Jangan main buat spekulasi sendiri. Mungkin boleh menyebabkan salah faham orang lain yang membaca seolah olah KKM ni agen yahoodi sangat nak pow duit orang awam.

1 comment:

  1. Jadi kalau rasa tak mau bayar duduk la dalam rumah diam2. satgi asyik dok kat luar dah rasa tak sedap hati kot2 dapat covid. Nak pi swab kena la bayar.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com