APA ITU IKLAN CPC, BE & CPA NUFFNANG?

25.2.11 Suria Lekatlekit 9 Comments

Bila Sang Lekit sebut BE, CPA.. ramai juga blogger yang tanya macam mana iklan BE, CPA tu.. Apa tu BE? Apa tu CPA?? Lekit dah mula faham.. CPC, BE & CPA ni hasil pembacaan kat blog - blog orang lain tapi bila nak karang entri pasal ni jadi blur lak. Okies.. Hasil rujukan dari apa yang Lekit search, Lekit share bersama Backlink ke blog tersebut. Yelah.. Just pinjam jer... Bukan niat nak plagiat artikel orang kan?? Tu pun sebab ramai sangat yang tanya setiap kali Lekit sebut pasal ni kat blog.. Jom Kita berkenalan dengan iklan - iklan nuffnang...

CPC (Cost per click)
  • Earning anda adalah berdasarkan click visitor anda kepada iklan anda… Iklan nie selalu ade pukul 12 tengah malam dan 12 tenga hari… Pukul 4-6 petang pon ade jugak…
CPM (Buffered earnings (BE))
  • Earning ini adalah bagi blogger yang mempunyai unique visitor yang maintain 200+ sehari… Earning ini dimana advertiser akan berurusan dengan pihak Nuffnang untuk menyewa tapak di blog anda dengan mengikut bilangan unique visitor anda…
  • Katakan Celcom tertarik dengan blog anda dan ingin menyewa untuk 200 UV sehari selama seminggu… Jadi tiap -tiap hari bermula pukul 12 tengah malam iklan nie akan muncul di blog anda dan akan hilang apabila UV anda mencecah 200 UV pada hari tersebut…
  • Iklan ini selalu berlangsung selama 1 minggu (kalau kat blog melekit kebanyakkan 1 bulan la…)
  • Jika ada visitor yang mengclick iklan ini anda juga akan mendapat earnings untuk CPC bagi iklan ini secara automatik… Ianya akan dikira sekiranya iklan yang diklik melebihi 0.2% daripada nilai keseluruhan BE anda…
  • Jika tidak earning untuk CPC tersebut akan burn… 
  • Penambahan dari melekit ... Klik tidak diperlukan untuk menjana pendapatan, tetapi anda boleh mendapat bonus sekiranya markah CTR (click through ratio) anda tinggi.
Apakah Buffered Earnings(BE) Dan Metered Earnings (ME)
Buffered Earnings biasanya korang akan dapat sekiranya visitor korang melebih 100 uv-200 uv sehari.Pihak pengiklanan akan memberi ruang iklan di blog anda menerusi Nuffnang dan iklan berkenaan akan sentiasa terpapar di blog korang sehinggalah habis page impression yang diberikan oleh pihak pengiklanan.
Contohnya,Celcom memberikan ruang iklan anda dengan harga RM50 untuk 10000 page impression,jadi korang akan dapat RM 50 setelah page impression blog korang melepasi 10000.Bagi memudahkan korang dapat duit hari-hari,jadi pihak nuffnang akan membahagikan page impression dengan jumlah harga iklan itu supaya akaun korang akan mendapat duit setiap hari.Iklan Celcom itu akan bertukar menjadi Metered Earnings setelah blog korang melepasi page impression yang dibeli oleh pihak Celcom.

Cara Mendapat Buffered Earnings
Untuk mendapat Buffered Earnings,blog korang perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh Nuffnang.Saya pun tidak berapa tahu syarat-syarat untuk mendapatkan Buffered Earnings ini dengan tepat tetapi blog korang mesti mendapat visitor sekurang-kurangnya 100-200 uv sehari.
Selain itu,korang kena mengemaskini biadota dan survey mengenai blog korang di akaun Nuffnang korang.Pastikan korang mengambil sedikit masa untuk mengemaskini akaun anda.Ini kerana,pihak pengikanan akan melihat biodata dan survey yang korang buat sebelum memilih untuk beriklan di blog anda.

Sumber Rujukan (clik je untuk lebih maklumat) :2DAY BLOGGER.COM

Apa itu CPA?

CPA atau Cost Per Action adalah sejenis pengiklanan dimana pengunjung perlu mengisi borang atau survey.Contoh paling senang macam ni la.Korang pergi satu website then tertulis perkataan ni “Anda Ingin Menangi Sebuah Laptop?Sila lengkapkan form dibawah”..Tak faham lagi?Tengok contoh clik DISINI

9 comments:

  1. itulah...di tempat kami milo fuze sudah me tapi celcom & AXE masih berjlan..heee

    ReplyDelete
  2. penin2...penin k.aina nak faham. kena duduk & study betoi2...

    dah tua2 ni belajaq pun lambat ja masuk...hehehee...

    ReplyDelete
  3. gud info ni..sy pn still blur lg dgn konsep iklan nuff..hehe

    ReplyDelete
  4. ohh saye dah faham! tapi faham sket je =,=

    ReplyDelete
  5. info yang berguna bagi blogger baru macam kitorang...tapi still blurr lagi...huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. baguih betol info nie..hehehe..tq! :P

    ReplyDelete
  7. haa ramai jugak org tanya bee nanti bg url lekit jer

    ReplyDelete
  8. oh..tq yer sbb sudi buat n3 ini..masih nak cuba pahamkan..hehe..memang dah lembab sgtlah otak saya ni lekit oi..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!