NAK SAMBUT VALENTINE.. TAPI TAKUT KENA KUTUK

14.2.11 Suria Lekatlekit 13 Comments

Jenjalan kat FB hari ni alhamdulillah nampaknya ramai umat Islam yang menyokong tidak meraikan Valentine sehingga susah nak jumpa status yang wish Valentine tapi tetap ada juga satu yang sangkut.. Tak tau la dia ni sebenarnya sokong pengharamkan Valentine kepada Umat Islam atau sebenarnya dia nak sambut tapi takut di kecam pula..


Cuba baca yang higlight merah tu untuk kita sama - sama fikir. Mula - mula dia wish Valentine kat couple.. Lepas tu dia sendiri buat statement konon macam bersetuju Umat Islam tak boleh sambut Valentine tapi dia kata nak wish untuk suka - suka jer... Better la tak payah wish bagai kalau kau menyokong tidak meraikan Valentine, kan?? Then datang pula satu comment yang mempertikaikan pengharaman Valentine kepada Umat Islam.. Katanya kalau nak buat maksiat tak payah tunggu Valentine.. Semuanya bergantung pada niat. Lupa kot dia nak fikir balik sebelum ajak orang lain berfikir.. Kenapa orang menegah?? Sebabnya bukan pasal maksiat berlaku pada hari Valentine jer tapi bila tiba hari tu yang terkenal dengan hari kasih sayang, loving, cintan cintun bagai.. Maksiat jadi berleluasa. Apa saja benda yang menjuruskan kepada keburukkan.. Mesti la orang tegah.

Si Penulis status setuju la pulak dengan statement si pengomen tu.. Sebenarnya korang fikir balik. Dia ni betul2 ke sokong tidak meraikan Valentine atau??? Hipokrit sangat la statement lu ni Minah!

Apapun entri ni bukan nak aibkan sesapa. Kalau niat nak aib aku takde la sembunyikan identiti dorang tu. Just untuk renungan bersama.

13 comments:

  1. salam kak..huhu..itu la yang berlaku kepada kebanyakan orang kita..sepatutnya wish tu pun tak boleh, sama macam wish krismas..sebab ia adalah perayaan agama, bukan perayaan kaum..moga lebih ramai akan sedar..

    ReplyDelete
  2. x fhm betul la mereka tu. ckp belit2 x serupe bikin

    ReplyDelete
  3. hehhe.. nape lah umat islam suka sgt mengikut mat saleh or cristian ni erk. hadoiii

    ReplyDelete
  4. memang x faham n x reti n x tau bahasa la tu, huhuuuuu

    ReplyDelete
  5. hehe..ni namanya statement kantoi nih... :P suh dia bace dilema kekasih di valentines day kat blog i la.... :)

    ReplyDelete
  6. haha ;D dia nak sambot gak sebenornye! haha

    ReplyDelete
  7. jangan kekutuk dia..tak baik kutuk² ni..kita kan org islam..kalau rs dia salah tegur secara baik sudaa...

    ReplyDelete
  8. mahu tapi takot kena kutuk~
    also mahu tapi malu kot.haha

    ReplyDelete
  9. tulah dia...islam hanya pd nama...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!