HANTU KUM KUM PERLUKAN DARAH VAGINA DARA UNTUK CANTIK

6.6.11 Suria Lekatlekit 17 Comments

Okies malam ni sang lekit nak kongsikan satu lagi kepercayaan karut orang melayu di era 70an. Ni bukan dari penceritaan nenek, atuk atau makcik - makcik dari mulut ke mulut yer.. Kalau ikutkan sampai la tahun 90an versi cerita tentang hantu kum - kum yang sang lekit dengar sendiri dari makcik2 dah jadi lain tapi hasil dari search sang lekit, versi tahun 70an agak berlainan. Jom kita flashback memori 70an tentang hantu kum - kum ni.

Hasil carian google

Hantu kum kum ni di katakan berasal dari seorang wanita yang mengamalkan ilmu untuk mencantikkan wajah. Dalam amalan yang di tuntut tu wanita ni harus berpantang. antara pantangnya tidak boleh melihat cermin selama 10 hari (ada juga versi mengatakan 1 bulan). Tapi akibat terlalu kembang bontot bila di puji cantik, wanita ini di katakan melanggar pantang kerana tidak sabar nak tengok muka sendiri yang menjadi pujian ramai tu pada hari terakhir sebelum pantangnya habis.

Akibat dari ketidaksabaran wanita tu untuk tunggu 1 hari lagi sebelum berakhir pantang, mukanya menjadi buruk dan dia pergi menemui kembali guru yang di pelajari ilmu tu.  Kata Tok gurunya dia hanya akan kembali cantik setelah menyapu darah dari vagina gadis yang masih perawan (dara).

Dan sebab tu wanita mengenakan jibab dan merayau - rayau mengetuk pintu rumah orang untuk mencari mangsa sambil menyebut kum-kum.

Itulah secebis cerita dogeng masyarakat melayu di era 70an berkenaan hantu kum - kum ni dari hasil pembacaan sang lekit. Apapun korang jangan la ambil kisah ni sebagai kisah benar pula. Nama pun cerita karut, maka kesahihan & kebenarannya memang takde langsung. Seperti kita sedia maklum orang tua - tua menghasilkan cerita karut, cerita dogeng ni mesti ada motif di sebaliknya. Cuma perlu penilitian kita sahaja untuk mencari misteri di sebalik alasan sebenar cerita dogeng atau karut ni di cipta.

Rujukan : Hantu Kum Kum

P/s : kalau dari versi filem pula jauh sangat dari versi sebenar cerita hantu kum - kum ni kan??

17 comments:

  1. mom aku pon ad cerita pasal ni..
    mom aku ckp kalau kat kg,kalau ada perempuan bg salam mlm2 buta,semua takut nk bukk pintu...

    ReplyDelete
  2. saya pernah dgr mama dan mak cik saya sembang2 tentang ini.. waktu itu, saya masih kecil lagi :0

    jom join kotes dear;

    http://enykikilaladediamond.blogspot.com/2011/06/tarikh-tutup-my-secret-wish-contest.html

    ReplyDelete
  3. oh ye ke..ingatkan dalam TV tu saje je.. dulu penah dengar hantu susu..takut la plak.. :)

    Jom baca ni :Jom kenali Siti Soleha atau Nora Elena.. Bintang yang bakal bersinar?Rupanya Adik Sam Bunkface..

    ReplyDelete
  4. tak pernah tahu menahu pun pasal hantu ni..

    ReplyDelete
  5. time skolah dulu kita org x panggil hantu kum kum..kita panggil hantu purdah..heheheh..

    ReplyDelete
  6. isk! citer yg bule wt xbrani bgun kencing malam~~muehehehehe

    ReplyDelete
  7. tuhlah kalau buat filem pon best jugak. haha.

    ReplyDelete
  8. tapi yg dlm tv tu hantu kumkum ni merayau2 nk mintak susu utk anak dye.

    ReplyDelete
  9. dulu selalu dgr org tua2 citer hantu kum2 ni..hihi

    ReplyDelete
  10. labih kurang macam cite kum kum the series kat astro tu la kak..

    ReplyDelete
  11. ooo hantu ye,,,,

    tgn melekit menaip disini....hehe

    ReplyDelete
  12. patut la anak2 dara yang dulu kekal dara sampai dah kawen..
    sebab depa takut keluar malam ..
    takut hantu kum kum...
    hehehhe

    ReplyDelete
  13. minat betul abby ngan hantu bagai..hehe..
    ade jugak dgr citer pasal hantu jenis ni..

    ReplyDelete
  14. aku pena dgr sal hantu ne masa aku form 3 .. masa tu punya la takot nk kua uma sbb org ckp hantu ne pegi mana2 jap jew sampai.. benda ne lama gak la menghantui idup aku.. ish2

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!