LALA OH LALA.. LAMA TAK DENGAR CERITA

29.11.12 Suria Lekatlekit 6 Comments

Oh la la.. sekarang tengah tido. Maksudnya pukul 1.38 pm dia tengah tido. Sekejab lagi mungkin dia bangun maka bersiap sedia dengan perisai.. Sebaik je dia bangun dia akan check TV samada pasang atau tutup. Kalau TV tu off.. paham2 je la, kena buka.

Lepas buka TV, kalau ada rancangan peberet dia, dia tengok la. Kalau takde dia tengok TV time iklan je tak pun time lagu2 patriotik bertema 1 Malaysia tu. Sementara takde benda menarik kat TV.. dia akan mula memanjat apa2 je boleh di panjat. Panjat sofa je selalu sebab sofa je benda yang ada boleh dia panjat kat depan tu. Atau sepahkan mainan dia yang sebesen & pelbagai jenis. Kalau bosan dia merayap2 di kawasan sekitar mencari benda yang terlarang untuk main. Malam dady ada kat rumah, boleh layan upin ipin kat youtube guna enpon kecik je. Sementara nak tido.

Kusyuk layan upin ipin kat enpon kecik dady

Lala sekarang baru ada 6 batang gigi dalam usia setahun 3 bulan. Baru pandai berdiri sendiri tanpa berpaut.. Jalan coming soon la kot. Lambat sikit dia berjalan berbanding baby2 lain tapi perkembangan otak dia takde la terbantut. (Lambat jalan mungkin di pengaruhi faktor keturunan kot sebab bapak lala pun setahun setengah baru berjalan. Mak lala cepat je jalan tapi lala pilih ikut jejak bapak dia nak buat macam mana, kan?? Gigi atas pun macam bapak juga.) Setiap hari ada je benda baru dia belajar. Belajar mengumpil benda yang melekat, Belajar menggunakan apa2 benda sebagai alas memanjat & macam2 lagi la dia belajar setiap hari secara semulajadi.

Hak bermain hak kami.. katanya (gambar 2 bulan lepas. Yang terbaru malas pulak nak godek2 dalam camera

Cakap.. Lala masih tak fasih berbahasa melayu. Masih cakap dalam bahasa ala2 korea sikit, filipina sikit.. kira dia cakap bahasa yang mix je la. Mak dia masih dok kerah lala menyebut mumy.. kadang2 dengar dia cakap didi (dady.. la kot). Lain di ajar lain pulak dia belajar. Tahap kelasakkan lala & kemuraian mulut dia semakin berkembang pesat. Kalau dulu balik umah tok & Opah kat Gombak sana.. sampai Opah tanya suara nya mana.. sekarang ni Opah cakap, kuatnya suara. Tak diam duduk. Manjat dah jadi hobi walau di mana jua berada. Umah Opah takpe yer nak.. rumah orang lain harus mummy kepit ko supaya diam. Kang lasak2 sangat orang benci pulak.

Mangsa buli Acu sendiri. Tu la dok tak diam..

Makan.. Walau macam2 pendapat & pandangan yang suruh ajar lala makan nasi tetap mak dia kurang yakin dengan tahap kemampuan anak dia mengunyah nasi berlauk. Takpe la.. mummy pelbagaikan lauk pauk & sayur dengan bubur nasi je. Cuma bubur lala tak lenyek halus dah macam dulu sebab lala dah pandai kunyah2. Walau makan bubur pipi lala nampak gebu sikit dah berbanding haritu masa mula2 nak tumbuh gigi.. seminggu dia kurang nak makan. Berat dia agak susut. Tapi selepas tu dia makan macam biasa & nampak berisi sikit.

Susu dah 70% susu formula. Cuma time bangun tengah2 malam & bangun tengah2 pagi buta je dia nak minum susu ibu. Alhamdulillah masih ada stok lala minum. Kalau siang2 hari dia tak nak pulak.

Lain2 nanti next entri pasal lala mummy story.

P/S : Siapa tak suka tengok anak cepat bercakap, berjalan tapi setiap perkembangan baby tu tak sama. Ada yang cepat & ada yang lambat jadi tak perlu la kita nak buat perbandingan yang mungkin buat orang lain terasa. Setakat berkongsi pengalaman tu ok ler.. tapi jangan memperlekehkan pulak. Peace!


6 comments:

  1. alahaii..comeynye dak lala ni..geram betol tengok..


    takpe mummy..selo bukan bermakna takde perkembangan kan? biar je mulut2 busuk org tu..wat tak dengar je..yg penting mummy sendiri tahu macam mana progress lala membesar..semoga lala sehat selalu..

    ReplyDelete
  2. cai cik lala..lama x tgk muke die kat belog mummy ni.. hehe..
    alhamdulillah...dah semakin mebesar.. abes semua pakat nk rasa dlm mulut ye.. hihih..

    yg penting lala sihat dan tumbesaran dia bagus.. cepat @ lambat itu xpe.. jgn tang tu je duduknye..harusla risauu..

    semoga lala membesar bagai juara :)

    ReplyDelete
  3. Kejap jer dah beso. Bley tahank gak lasaknya yer. Macam anak dara saya...suka memanjat. Anak sulung saya dulu dekat setahun lima bulan baru bley jalan. Jgn risau ☺☺

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!