KENAPA TAK BOLEH HEBOH BILA BUNTING PELAMIN

7.10.14 Suria Lekatlekit 19 Comments

Setiap pasangan berkahwin ni apa nak pelik bila mengandung kan? Tak ada apa yang nak di malukan kalau mengandung lepas kahwin. Yelah... benda tu normal takde luar biasa pun. Tapi kenapa perlu rahsiakan awal kandungan kalau korang bunting pelamin?

Bunting pelamin ni istilah dia pengantin baru kawen tapi dah di sahkan mengandung mungkin 3 minggu lepas nikah atau sebulan lepas nikah. Memang mood bulan madu tu tak abis lagi.. inai kat jari pun tak luntur sepenuhnya lagi dah mengandung. Kenapa perlu rahsiakan kandungan tu sedang anda tidak melakukan hubungan yang menyebabkan termengandung sebelum nikah.

Ni pendapat Acik lekit la yer... Bukan kata salah tang memana tapi benda ni boleh mengundang fitnah bagi mereka yang tak tahu tempoh persenyawaan boleh berlaku & tempoh kandungan boleh di kesan selepas persenyawaan. Contoh baru sebulan kawen tetiba anda di sahkan mengandung 3 minggu. Atau tak sampai sebulan kawen tetiba dapat detect mengandung 2 minggu. Ada yang rasa sangat mustahil boleh mengesan kandungan seawal tu walau dari segi perubatan tak mustahil pun.
Nak tahu berapa tempoh masa di ambil untuk persenyawaan berlaku & tempoh paling awal boleh mengesan kehamilan sila baca kat SINI
Bila korang tak menyempat nak share korang dah mengandung.. mula la suara2 belakang memuncungkan mulut dari telinga ke telinga.. Rasanya baru je nikah, takkan dah ngandung kot. krik.. krik.. krik.. bila sampai ke telinga korang mesti jugak touching kan. Dah la alahan 1st trimister ni kadang2 menggugat jugak fizikal & mental si ibu tu. Dengar pulak gosip2 liar pasal korang menambah lagi tekanan.. Takut tekanan tu bagi kesan pada kandungan yang sangat2 mentah & boleh jatuh dengan senang.

Dua artis yang pernah menjadi kontroversi sebab bunting pelamin. Ambil pengajaran dari kes 2 retis ni. Tak menyempat sangat nak bagitau orang dah mengandung tak pasal2 orang tuduh depa hamil luar nikah.

Sebab tu la orang tua2 pun ada nasihat.. jangan hebahkan masa awal2 mengandung tapi zaman media sosial sekarang lepas buat pregnancy test terus upload.. Yeah saya dah mengandung. Tak sempat kering urine kat PT tu dah tersebar keseluruh alam maya katanya. Betul.. excited nak jadi mak orang tapi tu la setiap perbuatan kita yang tak menyempat tu ada risiko. So, ada baiknya jugak tunggu la sebulan dua baru announce yang anda bakal jadi ibu.

P/S : den dulu lepas 7 bulan kawen baru melekat. Kalau orang nak pertikai pasal kandungan tu memang tak logik sangat la. Jarak 7 bulan kot bukan 7 minggu lepas nikah. hahahahaha

19 comments:

  1. tk slh pon hebah. pd pndpt cx la. just org keliling je yg suka sgt pk negatif psl org lain. bunting pelamin biasalah tu. baru kawen 2mgu tetibe doktor kate da 4minggu. diorang tk tahu tempoh kiraan doktor cmne. bile persenyawaan berlaku bagai. just pndpt cx la kan. org kite je cpt melatah, pdhl dah sah si sisi agama. anak halal. peace no war! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau faham apa yang entri ni maksukan maka faham la apa yang nak di sampaikan. bukan pasal hukum cakap tak boleh sebab tak semua orang ada pengetahuan tentang tempoh persenyawaan berlaku.. kita nak buat semua orang paham kita takkan mampu sebab tu ada baiknya simpan dulu excited supaya tak jadi fitnah. mengelak tu lagi baik dari kita berharap org lain faham apa yang kita faham. Masa fasha sandha share dia dah pregnant kat situ kita boleh nampak mentaliti orang kita macam mana.. dari situ kita boleh nilai kot yg ramai tak tahu dari tahu. amik langkah selamat untuk diri sendiri tak salah.. tapi kalau kental nak hadap spekulasi orang.. takde masalah la

      Delete
  2. Betul. Bagi yang tak faham mudah sahaja nak melatah danmemfitnah. Mula la mulut menyebar benda yamg tak betul. Huhuhu.

    ReplyDelete
  3. betul tu..baik jangan citer..mulut manusia ni bukan ada brek macam beskal .main cakap ikut sedap mulut je..tapi kalau hati tu sekuat sekental besi ,apa salah nye..canang la masuk tv sekali pun..heheh..tapi jangan nangis dah la ye bila kiri kanan orang sembur..heheheh

    ReplyDelete
  4. betul tu..sb x semua phm psl benda ni.hehe.. benda ni blaku pd pakcik sy...mula2 sy pn mcm hairan, tp ble pk balik..mungkin ad lh tu cara sains kn...xbek pk x elok.hehe

    ReplyDelete
  5. andai aku ditakdirkan mengandung, aku rasa nak diam2 je... taknak heboh2 bagai....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan TSA..
      Simpan sendiri lagi baik dari dihebahkan walaupun ianya halal.

      Delete
  6. mak saya nasihat yang mana kalau mengandung tak perlulah nak heboh kat orang.. mak kata lagi sampai nak bagitahu orang tua sendiri yang diri ni hamil pun malu yang bagitahu tu pun mak mertua sampai macam tu sekali orang dulu nak tutup dirinya hamil tapi sekarang ni orang dah tak tau malu heboh sampai satu duani tahu yang dia menagandung.. dia ingat dia sorang ke hamil.. just pendapat peribadi

    ReplyDelete
  7. Hehe..Saya salah seorang yang bunting pelamin dulu. Susah jugak nak explain kat org2 tua..huhu

    ReplyDelete
  8. Wife wan ngam-ngam lepas setahun baru ngandung.
    Makna kata bukan bunting pelamin la kot. Hehehe...

    Apapun, kalau perkara nak jadi fitnah tu akan jadi fitnah juga. Manusia zaman skrg ni terlalu fanatik amik tau hal orang lain.

    Entry yang bagus untuk perkongsian buat semua. Jaga-jaga tindakan korang yang masih belum berkahwin tu yer.

    ReplyDelete
  9. Ada yang saje2 reka cerita dan pandai-pandai buat anggapan..tu masalah sbnr kan

    ReplyDelete
  10. ida tak bunting pelamin tp pas prgnt tu amik masa dlm 3bulan jg baru hebohkan sbb dlm masa 3bulan tu masih awal lagi

    ReplyDelete
  11. pendapatan manusia ni beza2 mencabar jugak.. hmmm..

    ReplyDelete
  12. Akak dulu 2 minggu lepas nikah dh lekat...bunting pelamin katanya...mmg la...piyed abih 2 hari nk nikah...amenda kan...tp mulut2 puaka tu mmg ada la....yes dania hasil persenyawaan bunting pelamin...huhuhu....

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah, saya pun bunting pelamin jugak dulu ... Tapi tu lah, tak perlu excited sangat, bersederhana jer ...

    ReplyDelete
  14. Akak pun bunting pelamin juga dah tu bila bersalin tercepat lebih kurang sebulan. Arghh, parah nak explain pada yang kuat mengutuk, mengata dan suka ambil tau bawah kain orang lain. Tapi demi kandungan dan mulut tempayan yang memang kita tak mampu nak tutup, lepas 3 bulan baru beritahu keluarga berita gembira itu. Nak terkejut ke apa sukahatilah yang penting kita tahu apa yang berlaku. Takkan pulak nak explain sampai siap nak kena beritahu details persenyawaan. Kang cerita tak faham jugakan ^__^ Buang air liur je!

    ReplyDelete
  15. Sy sdih bila org tuduh dia ngndung luar nikah.sbb sy pn bunting pelamin.sy kawin masa hari ke lima period.sebulan lpas kawin chek dh ngndung padahal sy takde pn mlm pertama pas nkah sbb priod.jadi lpas priod baru bsama suami.lpas sbulan trus disahkan mengandung.tp org xphm.dorg igt sy ni ngndung luar nkah.sakit gak ati ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabarlah nanti kena kat org yg becakap tu baru dia terbuka mata sikit.. saya mngandung tiga bulan selepas berkahwin pun ada gak org yg silap fhm ckp bunting plamin..sya stff batu, msa tu kterg citer2 psl alahan sya mngandung..ps tu kwn sya baru je nak ckp sya bru khwin..satu org staf ni plak tetibe menyampok terus ckp...ooo bunting plamin...sedang kan die x tau menahu pun yg sya ni kwin bulan mac mngandung bulan julai...entah tang mana die bole fikir terus mcm tu.. bgi sya org mcm tu suka tgok org lain down...walaupun die x chek asal usul pangkal hal ttg saya..huhu.. terpulanglah kt die..jgn die asyik dok ckp kat org lain istilah bunting plamin tu kt sye sudaaa...sebb nnti bole jdi fitnah bg yg kureng faham makna sbnarnya.. tu yg sya kte..esok lusa jadi kat dia ke anak die ke.. die tau lah suma tu...buat org terkeduu je perangai gitu..sy ni jnis mls ckp bnyk..bgi sya..slagi x wt silap sya tetap yakin berdiri dn minta Allah lindungi kita yg teraniaya ni...

      Delete
  16. Pendapat saya...tak salah kejadian bunting plamin tu kalau sudah rezeki cepat dpt zuriat..yg pnting halal juga kan....cuma istilah "bunting pelamin" tu macam bole timbulkan fitnah pada org yg tidak memahami makna sbnar istilah tu yg mana ssetengah org akan fikir dia bunting masa bersanding ats pelamin..hebohkan hamil terpulang pada individu..supaya xd lah d bagi wat keja berat cthnya msa kat ofis..rakan plk xpyh lh cakap kt org lain dia bunting pelamin..istilah tu akn wtvorg lain fikir bukan bukan...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!