PERLU BERPUASA JIKA MELANGGAR SUMPAH

8.10.14 Suria Lekatlekit 6 Comments

Sumpah sekarang macam takde nilai dah pada sesetengah. Ada yang boleh buat2 lawak dengan sumpah.. ada yang main2 sumpah.. ada yang samakan sumpah dengan sesumpah & ada juga yang sanggup bersumpah palsu dengan nama Allah semata2 untuk menyembunyikan kebenaran. Kiranya manusia semakin tak rasa sumpah tu satu perkataan yang berat bila di lafazkan.

Gambar sekadar hiasan. Sumber Google

Jadi marilah kita semak apakah hukum bagi orang2 yang suka sumpah palsu & mempermainkan perkataan sumpah ni..


 Lebih banyak soal jawab pasal sumpah sila baca kat SOAL JAWAB AGAMA

Apapun.. Seeloknya kita jangan la bermain dengan perkataan sumpah ni. Bunyi mudah & ringgan jer walhal tanggungannya berat. So, berhati2 dengan perkataan sumpah.

P/S : Bersumpah dengan sumpah seranah adalah dua perkara yang berbeza yer.. kekekeke

6 comments:

  1. Kelakar ayat kak Suria. "bersumpah.dengan sumpah seranah berbeza yer" hahaha

    ReplyDelete
  2. Lawak yang last tu
    "Bersumpah dengan sumpah seranah adalah dua perkara berbeza yer"
    Singgah entry saya gak ye. TQ

    ReplyDelete
  3. Pencerahan yang terbaik. Thanks.
    Psst: Dalam lawak-lawak ada manfaatnya...Para pembaca mohon amik iktibar dari perkara ini. Kerap sangat dok jadi dah.

    ReplyDelete
  4. Ape beza plak bersumpah dengan Akujanji eak ? Ada beza ?

    ReplyDelete
  5. Pelik orang sekarang ni sikit-sikit nak bersumpah lepas tu kena 'makan' sumpah sendiri. Nasib badanlah. Nampak mudah je nak menyebut, nak melaksanakan tu susah. Kalau tak terlaksana, hah bagi baca entri ni barulah padan muka mereka. Bukan boleh buat mainkan. Sumpah seranah tu biasanya time memandu je terjadi ^__^

    ReplyDelete
  6. salam mami lala..
    huhu..nasib baik bukan jenis yg suka sumpah2 ni.. err..tp sumpah seranah tu ade la jugak terbuat..
    ekeke..
    hmm.. kena ganti dgn puasa ya..berat jgk tu.. baru tahu ni

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!