PUTIHKAN KULIT & HILANGKAN PARUT JERAWAT DENGAN MUDAH & MURAH

27.10.14 Suria Lekatlekit 5 Comments

Aku sekarang tengah mood bermasker bagai.. beli jugak masker yang jual kat supermarket tapi rasa tak best pulak pakai. Masker yang jenis mask tempek kat muka tu ada lagi dua tiga paket tapi rasa macam tak best nak pakai. berlendir & basah sangat pulak aku rasa. So, aku rasa better pakai masker murahan yang aku buat sendiri hasil petua mak aku.

Sumber google

Biarpun murah, mudah & senang nak buat masker ni.. percayalah hasilnya mengkagumkan cuma kena istiqomah jer pakai. Aku kalau mood rajin hari2 aku tempek. Sekarang ni tengah mood rajin la.. sebab nak hilang parut jerawat. Seminggu pun dah boleh nampak pudar parut jerawat & kalau ada jerawat pun jerawat tu akan malu nak membesar seterurnya kecut & mati begitu saja. Mungkin kalau suruh pakai telur putih buat masker ada yang kata tak tahan bau hanyir even telur yang grade bagus ni takde sangat bau hanyir dia. Masker aku nak share ni maybe korang boleh cuba.

Masker ni campuran telur putih & beras yang di goreng sedikit jangan sampai hangus kemudian di blend halus. Boleh buat beras blend ni banyak2. Nak pakai just ambil & campurkan dengan telur putih kemudian tempek tanpa was was. Bau beras ni boleh hilangkan bau hanyir telur. Kalau rasa nak wangi guna je beras wangi. Amalkan hari2 pun takpe.. Insya Allah dalam seminggu bukan je kulit jadi cerah kalau ada jerawat memang kecut & kalau ada parut jerawat memang nampak pudar. Kos hanya telur putih yang tak sampai sebiji pun sekali pakai. selalu aku guna sikit aku simpan dalam peti ais. esok tu aku pakai lagi.. sebiji tu boleh guna 3 4 hari jugak kalau telur tu aku tak goreng. hahahaha.

Sesuai untuk semua jenis kulit.. normal ke, berminyak ke,bermasalah ker boleh je. Bukan ada campuran bahan kimia pun. telur dengan beras je. Yang ada masalah kulit berminyak sampai boleh goreng ayam pun elok jugak amalkan masker ni. Tak cuba tak tahu.. jadi nak tau kesannya try amalkan seminggu.

p/s : masker telur putih dengan beras ni boleh jugak di jadikan scrub. masa nak cuci tu basahkan masker tu biar sampai kembang kemudian gosok perlahan lahan. Lebih effective cuci dengan air suam.

5 comments:

  1. Akak pernah buat gini..pakai beras ..tapi nak buka tu sakit kulit ya ampun...sekarang pakai yang beli je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak diana buka macam mana? dia kena cuci terus dengan air. bukan bukan macam mask2 lain tu.. basahkan dengan air sampai dia lembut lepas tu gosok perlahan2. kalau masa dia kering tu nak buka memang sakit tapi saya tak pernah buat camtu.. lepas dia kering saya bilas dengan air suam lepas tu bila dia dah cair gosok

      Delete
  2. dulu aku tak heran dengan kulit berminyak sebab sebelum kahwin memang aku punya kulit bukan jenis berminyak... tapi lepas kawin ni... nak nangis aku.... -_- cuaca tak panas pun tetap berminyak... sobs

    ReplyDelete
  3. Biasa saya guna Shaklee punya je. Petua ni pun mcm bagus juga. Boleh cuba ni

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!