WANITA MENYUSU ANAK ATAS LANTAI ERL DI KUTUK

11.10.14 Suria Lekatlekit 25 Comments

Mula - mula aku cuma baca jer cerita seorang ibu yang terpaksa duduk di lantai ERL sebab nak menyusukan anak dia. Katanya sampai 40 minit dia duduk di lantai takde seorang pun sudi bangun & bagi seat untuk keselesaan dia & anak dia. Dia sembat snap pic & upload kat laman sosial & masuk pulak akhbar.

Sumber harian Metro

Ok.. settle bab tu.. Memang tindakkan yang sangat tak patut bagi aku yang bergelar seorang ibu even aku memang susah sangat nak naik pengakutan awam ni. Tapi ada sorang manusia yang mungkin keluar2 dari perut mak dia tak pernah merasa susah kot, guna nama Malayan tiger konon nak tunjuk kelainan sangat mempertikaikan tindakkan ibu tu di status FB dia.


Tak kisah la berapa minit dia menyusu anak dia.. point bukan berapa minit tapi point dia orang awam majoriti takde perikemanusiaan. Takde sorang pun simpati & bagi seat untuk dia & anak dia. Yang kau nak pertikai berapa jam dia nak susukan anak compare dengan gajah bagai dah kenapa. Kau dah takde point lain ke nak cari salah dia?

Pertikai pulak perempuan tu bawak anak kat tempat awam & naik pengakutan awan.. Dei Tambi tak semua orang suka2 nak cari susah dengan bawak anak kecik naik pengangkutan awam macam tu. Ada la sebab tertentu. Lepas tu salahkan laki perempuan tu pulak tak sediakan pengakutan yang lebih selesa kat anak bini dia.. kau tau ke dorang memang takde pengakutan sendiri. Orang naik pengangkutan awam ni banyak sebab beb. Takde mak suka2 nak menyusahkan diri dia atau anak dia.  Yang pasti orang buat apa perkara pun bersebab bukan macam kau, gila! Suka buat pertikaian bodoh macam ni.Cuba kau pergi cakap kat mak kau camni tengok. Kalau dia betul2 mak confirm dia menangis dapat anak macam kau.

Last pertikaikan perempuan tu yang share pengalaman dia dalam ERL.. katanya suka memburukkan orang. Bagi aku dia berkongsi untuk kesedaran masyarakat.. Sekarang ni nak cakap apa kena ada bukti kang tak pepasal di tuduh fitnah pulak so ambil gambar salah satu bahan bukti. Tapi kau punya status dah terang2 memburukkan dia. Cakap main kalau2 jer tak boleh Malayan Tiger Ooi.. kau takde bukti. Kau mana tahu sebelum ni ada orang bagi dia seat??So, ada akai sila guna bukan simpan dalam peti ais kat rumah yer Malayan Tiger.

Hope Malayan Tiger kalau nak jadi outspoken pun cari isu2 yang betul2 kau boleh kecam & hentam. Jangan memperbodohkan diri. Buat aku rasa kesian je kat kau. Aku rasa kau dulu tak dapat kasih sayang secukupnya dari sorang mak kot sebab tu jadi camni

P/S : aku pun pernah Breastfeeding anak aku.. Memang kadang2 sampai dekat 30minit jugak. Jadi aku tak pelik kalau anak perempuan ni menyusu sampai 40minit sebab dalam keadaan tak selesa camtu mungkin anak tu terpaksa ambil masa agak lama untuk kenyang. Malayan Tiger kalau kau perempuan bermakna samada kau tak kawen lagi, atau takde anak.. kalau kau lelaki dah terang2 kau memang takde bini apatah lagi anak.

25 comments:

  1. setuju dgn lekit..otak ltk bontot budak ni

    ReplyDelete
  2. celuparnya malayan tiger tu..ada je budak yg minum susu lama2..kot2 budak tu tertidur sekali..camno mak dia nak bangun bagai..
    nak salahkan suami pula yang tidak menyediakan pengankutan kpd keluarga..mana kita tahu masalah orang kan, ke kereta dia rosak ke..suami dia kerja ke..zaman sekarang ni tak boleh nak harapkan suami je,.,.isteri perlu pandai cari alternatif sendri kalau ada hal..ke malayan tiger tu mampu naik jet sendiri ek..dan park atsa bumbung mana2 yang dia nak park..adeii...
    orang ramai perlu prihatin situasi sebegini, tidak kiralah di mana kita, budi bahasa budaya kita..

    ReplyDelete
  3. Errr rasanya klu anak2 lelaki akk menyusu dkt sejam kot. Tp anak manusia la. bkn ank gajah.

    ReplyDelete
  4. Statement bodoh.. x pnh kawin kot dia ni.. otak kat lutut,cakap ikut sdp mulut dia ja..heh,emo plak aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Seorang ibu yang baik kena emo bab bab mcm ni.

      Delete
  5. sangat kurang adam untuk dia yang bergelar lelaki tu.. mana perasaan orang sekeliling.. tak kesian ke tgk wanita bawa anak lagi tu.. kenapa tiada perasaan langsung.. tak semua orang duduk kat atas..kalu ada perempuan juga mas tu yang duk senang lenang kat kerusi tu.. tanpa belas kasihan.. ingat.. Allah ada untuk hukum karma masa akan datang.. saya pun menyusukan anak saya.. sangat tak selesa bila ramai orang dan anak tu nak selesa dia akan dekap ibu dia lelama..sebab dgn dakapan ibu melalui penyusuan tu la si anak rasa selamat tat kala begitu sesak....

    geram pun ada ni.. sabar2 mommylina...

    salam ukhwah semua....

    ReplyDelete
  6. orang xde otak yg cakap..agknye die tak kwin lagi or isteri die memang x susukan ank..ida sndir susukan anak smpai 1 jam..tp memang zmn skrg ni..kbnykan langusng tak brtimbang rasa.nmpk wanita mngndung sarat pun wt xthu je..memang ida nak emo bab2 ni sbb ida sndiri support breastfeeding..huuhu

    ReplyDelete
  7. Memang ckp xguna otak. Takde akal agaknya bagi statement camtu. Sakit hati plk baca malayan tiger konon. Xde hati perut agaknya. Ish, xmau komen byk2, sat g emosional plk

    ReplyDelete
  8. ini lah manusia.. saya suka cara lekit berbahas tentang sesuatu issue. (thumbs up)

    Sila jenguk sekali blog saya, terima kasih. :)
    http://namasayawinnie.blogspot.com/2014/10/leher-ditusuk-6-batang-besi.html

    ReplyDelete
  9. er..Mikhail menyusu sejam..sekian terima kasih..heheh

    ReplyDelete
  10. eee melampaunya... tak patut betul... makin moden , makin takde peri kemanusiaan agaknye...
    geramm pulak baca statsu malayan tiger tu.. tak semua org yg naik pengangkutan awam takde kenderaan sendri...

    ReplyDelete
  11. Dia tu bangang!!!! Org patut salahkan orang dlm ERL yg x bagi ibu tu duduk bukan marahkan ibu tu. Sengal! Emo pula aku.

    ReplyDelete
  12. Sakit pulak hati sy bc apa dia tulis tu..

    ReplyDelete
  13. Saya rasa Malayan Tiger menulis berdasarkan pengalaman ... menyusukan anak gajah...guna susu getah :)

    ReplyDelete
  14. hidup dia mencari salah orang je..

    ReplyDelete
  15. Memang betul pun cakap malayan tiger tu..korang semua ngok. ngihihihi..tak dpt tempat duduk pun meroyan..manja je lebey..dok dapur tak mo..tu pasal jadi cenggini.hehe

    ReplyDelete
  16. Salam Mami Lala..
    hmm..eloknya MT ni berfikir keluar dari kotak.

    ReplyDelete
  17. keyboard warrior...kadangkala suka bercakap tanpa berfikir..adesh...budak ni tak pernah menyusu dengan mak dia gaknyer..anak buluh betung kot?huhu..

    ReplyDelete
  18. Geram pulak baca si malaya tiger tu.. Jika dia perempua biar suatu hari dia aka rasa..kesian budak perepuan tu...mila selalu guna kenderaan awam p tpt kerja sbb naik bas rm 1... Paking rm 1.50 1 jam...nak jimat..

    ReplyDelete
  19. tidak seorang pun yg ada disini tau cerita sebenar bukan? oleh itu x perlu menuding jari.

    ReplyDelete
  20. anak buah aku pun breastfeeding lama dengan kaklong aku, bab tu aku memang tak heran, cuma aku kecewa je laa hakak ni tak bersuara, yang lain malas nak komplen....

    kita pun tahu orang2 kita ni memang tak prihatin, so kita pun kena outspoken jugak kan kak suria...?? bagitau lenkali.. "helo?? pregnant lady here, saya nak breastfeeding, (senyum annoying sket)"

    haaa pendapat aku jela ni... jangan ambush aku lak -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia pun tak tau nak suruh sapa kat situ bangun & bagi tempat duduk sebab ramai yang duduk.. susah jugak nak outspoken kat public camtu sebab boleh jadi gaduh jugak. So, maybe dia guna cara camtu luahkan perasaan dia. silap org kita pi sound kat public camtu boleh jadi gaduh jugak kalau yg jenis tak reti bahasa

      Delete
  21. tak mahu kata apa-apa.. saya jimat dosa.

    ReplyDelete
  22. tak mahu kata apa-apa, saya jimat dosa.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!