KISAH SERAM SATU MALAM DI JALAN PUNCAK ALAM

2.11.15 Suria Lekatlekit 6 Comments

KISAH SERAM SATU MALAM DI JALAN PUNCAK ALAM. pepagi lagi dah bersiaran segmen seram serik lekatlekit katanya. Ok la tu pepagi.. Orang rasa berani sikit nak baca kisah seram kan. Kalau malam2 cuma orang tertentu je akan clik cerita seram ni. Sebab blog lekatlekit.com ni di klasifikasikan sebagai U maka kadang2 kita kena ada perikemanusiaan sesama pembaca. Sekali sekala kena jugak up entri cerita seram siang siang.


Cerita seram pasal Jalan Puncak Alam ni rasanya ramai yang pernah dengar atau terbaca dalam pelbagai versi. Kiranya cerita seram kat Jalan puncak alam ni bukan rare sangat la.port biasa hantu yang nak menyakat orang. Aku pun biasa guna jalan tu tapi siang siang hari.. Alhamdulillah takde kena momok ke hapa kat situ. Hantu pun menyampah kot tengok aku. Hahahahaha..

Kisah seram satu malam di jalan puncak alam ni berlaku pada seorang mamat ni. tengah2 malam tetiba kawan call minta tolong datang ambil. Katanya motor abis minyak kat area situ. Walaupun dia takde transport sendiri.. demi kawan merangkap abang kepada awek yang dia baru couple 4 bulan dia pinjam la kereta seorang lagi kawan. Mujur member tu ada sebiji kereta kancil kesayangan. Tu pun dalam proses pinjam tu tak tau berapa kali dia call tanya keadaan kereta kancil kesayangannya. Bila sampai kat tempat motor kawan dia rosak tu.. Yang ada motor kawan dia tu tak ada pulak. Tunggu punya tunggu dia terlelap kat situ. Dalam tidur tu di termimpi sesuatu yang menyeramkan berlaku kat situ. Bila dia terjaga tetiba kawan dia ada kat sebelah. So, depa pun mula perjalanan nak pergi beli minyak mula2. Tapi macam2 kejadian pelik berlaku dia ambil keputusan esok je la datang isi minyak motor kawan dia. Sebab dia rasa macam tak sedap hati jer. Dalam perjalanan nak balik tu macam kejadian berlaku. Sampai la berlaku tetiba kereta mati tepi jalan. Dalam keadaan kereta tak boleh start kawan dia pulak hilang. Waktu kawan dia hilang ada sebuah kereta lalu, jadi di tahan la nak minta tolong. Datang la seorang pakcik katanya baru lepas hantar anak dia ke kolej dari slim river. Lepas dia tolong kereta dah boleh start pakcik tu pun beredar. Kawan dia yang tetiba hilang tadi muncul dengan tiba2. dorang teruskan perjalanan nak balik.. dalam perjalanan kawan dia tanya macam mana kereta boleh hidup balik. dia pun cerita pasal pakcik yang tolong dia tadi. Kawan dia mula pelik.. Katanya pakcik tu baru balik hantar anak dia ke kolej tapi sekarang tengah cuti semester. Kenapa anak dia balik ke kolej semasa cuti semester. Dia dah mula cuak. dah la dalam perjalanan tadi dia nampak macam2 benda pelik termasuk satu budak kecik tak pakai baju berwajah pucat duduk bertenggek atas motor kawan dia tapi peliknya kawan dia tak nampak. Dalam kekeliruan tu.. tetiba orang yang dia nampak macam kawan dia kat sebelah tadi bertukar jadi seorang budak kecil berwajah pucat yang dia nampak bertenggek atas motor kawan dia. Dia tergamam & kaku. Sebenarnya yang naik kereta dengan dia bukan kawan dia. Kawan dia dah lama beredar dari situ lepas rasa lain macam & tunggu dia datang ambil tak sampai2. terpaksa la si kawan tolak motor. sampai ending cerita.

Walaupun filem tak best tetap aku berusaha ambil gambar secantik mungkin. Nampak sticker original tu? So, jangan ada pulak yang cakap beli dvd lanun ada hati nak kritik filem tempatan

Itulah kisah dalam filem Jalan Puncak Alam yang bagi aku tak layak langsung di filemkan. Bukan standard filem cerita ni di buat. Dengan cerita memang hanya kat jalan puncak alam tu je sampai habis. Dah tu babak dia ulang2. Setakat nak buat filem babak ulang2 untuk cukupkan masa tayangan budak sekolah pun boleh buat filem. Jalan cerita memang asal siap. Babak2 seram pun tak banyak apatah lagi babak hantu. Cerita banyak sembang sampai ending. katanya himpunan kisah seram di jalan Puncak Alam tapi yang ada cuma 1 kisah jer so perkataan himpunan tu sepatutnya banyak kisah. Atau aku yang salah faham.. cuma tu la dok bayangkan himpunan tu mengambarkan banyak kisah mistik yang di kongsikan dalam filem tu. Alih2 cerita dengan babak berulang tu je. Nak kritik banyak2 takut pengarah filem ni nangis bawah bantal pulak. Kesimpulannya.. satu soalan sampai bila Penerbit nak keluarkan filem asal siap. Asal boleh jual. Guna populariti kisah seram yang berlaku kat Jalan puncak Alam, buat filem untuk dapat untung tapi cerita layak di pam dalam lubang jamban. Sampai bila2 pun cerita melayu hanya boleh jual dalam pasaran tempatan je kalau penggiat filem jenis macam ni.

Aku rasa aku layak mengkritik sebab aku beli dvd original. Aku tengok sampai habis. So, sebagai penonton tak salah aku bagi pandangan. Nak paksa aku cakap best pada filem hampeh? Apa alasannya aku mesti cakap best kalau dah sememangnya hampeh.

Ni hasil memburu semalam. Puncak Alam done! Tak sabar nak tengok Eyes Diari Thailand horror Movie.

Jadi pada Penerbit & pengarah filem Jalan Puncak Alam.. Anda gagal dengan jayanya dari pandangan mata aku. Jangan suruh aku pulak mengarah filem sebab suka kritik.. sebab kepakaran aku cuma menonton bukan membikin filem. Nak jadi penonton tak perlu tahu cara nak buat filem cuma perlu reti menonton je so jangan tetiba ada yang dok suruh aku buat filem sendiri pulak.Bila kecewa dengan filem seram berbentuk cereka ni gamaknya nak tengok real punya seram kena tengok filem ni la kot >> Paranormal Activity 5: The Ghost Dimension << Awas! Yang penakut jangan tengok. Ni bukan level2 filem David Teoh hokay. Filem David teoh anak aku tengok pun takde effect. hahahaha

6 comments:

  1. Hahhaha... foyo jer akak baca smpi habis SLL..
    Tak ada mananya yg seram..
    SLL tengok video tu lagi lah kan..

    ReplyDelete
  2. Akak penah gak tengok cerita ni kat laptop dgn anak2...cam hampeh je sikit lagi akak nak jerukkan je laptop tu..."cam lahabau" kate orang melaka...hahaha

    ReplyDelete
  3. haha tak suka lah kita tengok cerita seram - seram nih

    ReplyDelete
  4. Apa yang menyeramkan la kalau jalan cerita tak best macam ni kan...

    ReplyDelete
  5. Ada yeh cite tu SL...tak pernah dengar pulak hihi..... Somi mak cukup tak suka tengok cite seram entah kenapa... penakut kot hehe.... Berbeza dgn bini dia tp tulah tengok cite seram sesorang mcm tak best jee.....tak de kawan nak sama sama terkejut

    ReplyDelete
  6. saya tak suka sangat citer hantu, nanti teringat2

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!