TEKNIK MERAKAM GAMBAR/VIDEO HANTU / ENTITI MENGGUNAKAN WEBCAM

24.10.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

TEKNIK MERAKAM GAMBAR/VIDEO HANTU / ENTITI MENGGUNAKAN WEBCAM. Seharian blog tak berhapdet katanya hari ni. Mood kelautan hindi sekejab mencari ketenangan yang hilang... Tapi Alhamdulillah aku sentiasa cuba fikirkan sesuatu yang positif untuk memujuk hati & akhirnya mood berblog pun kembali.

Majalah G-Files

Masa dok melayan budak shahila mewarna & membaca ikut suka dia tu.. Ntah dari mana dia selongkar jumpa la majalah G-Files yang menulis & memaparkan kisah paranormal. Tak tau la majalah ni tahun bila.. sejak budak shahila semakin besar ni habis khazanah alam di selongkarnya dalam rumah ni. Walaupun aku tau aku dah pernah baca majalah ni tapi sesaja belek balik. Kot2 ada benda best boleh share kat blog.

Memang ada banyak bahan boleh di jadikan entri terutama cerita seram cuma aku tertarik nak share teknik menangkap gambar/video hantu atau entiti menggunakan webcam. Almaklum la sekarang ni kan orang cukup suka la viralkan gambar2 entiti yang ternampak kat cctv la.. yang nampak dalam gambar di ambil la atau geng2 paranormal yang merakam entiti ketika memburu hantu. Ramai orang zaman sekarang suka buat aktiviti rare macam mencari tempat2 berhantu & cuba merakam kehadiran makhluk halus.

Jadi buat ghost hunter yang masih peringkat amatur tips ni mungkin membantu anda untuk mendapatkan imej2 entiti yang di cari. Yang perlu anda tahu untuk merakam gambar atau video entiti

1. Pilih webcam yang bagus dari segi FPS (Frame Per Second) & resolusi yang di kehendaki. 20 - 30 FPS dah mencukupi.

2. Letakkan webcam di tempat yang terang & kurang halangan.

3. Webcam boleh di letakkan di koridor luar rumah

4. elakkan daripada meletak webcam dekat objek yang akan memantulkan cahaya.

Jadi Pencari2 hantu sekalian yang baru berjinak jinak dengan memburu makhluk halus ni boleh la cuba. Make sure sekurang kurangnya hafal ayatul Qursi yer. Manalah tau.. Sebagai backup katanya. Pastikan korang bukan jenis acah acah berani tapi nak tengok cerita ni pun tak berani >> Astro Nak anda menjadi orang pertama tengok cerita seram ni <<. Yang spesis macam tu belum layak nak join aktiviti paranormal ok!

Moral of the story.. Kalau dia tak kacau kita, kita pun rasanya tak payah nak cari dia sangat la. Walaupun aku peminat cerita seram tapi aku tak pernah ada keinginan nak jumpa dengan makhluk tu.

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!