MENGIDAM MAKAN TAHI AYAM MASA MENGANDUNG

16.11.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

MENGIDAM MAKAN TAHI AYAM MASA MENGANDUNG. Hari ni lewat sikit layan blog sebab anak aku ada group therapy pagi. Selalunya pukul 11 pagi.. hari ni start 8.30 pagi.. so, pukul 7 dah kena merendah onak duri dia jalan raya yang sana sinun jam.. Nasib baik sampai awal & sempat singgah breakfast. Dah habis semua rutin mingguan tu, Sambil dok rehat2 selepas selasai mop lantai & cuci/ampai baju bajan.. boleh la layan rancangan bual bicara wanita hari ni. Hari ni topik mengidam.. Agak menarik.


Terdengar perkongsian dari penonton melalui media sosial yang katanya masa mengandung mengidam makan tahi ayam yang basah2 & berlendir. Aku sambil tulis ni rasa loya membayangkan.. Jadi aku tak sanggup nak bayangkan macam mana sipolan tu melayan mengidam dia makan tahi ayam. Kita ni bau tahi ayam pun ada yang muntah sampai cuci usus tu.. Ya Allah.. tak sanggup aku bayangkan orang mengidam makan tahi ayam. Serius.. geli geleman.. sat.. aku nak pi muntah dulu satgi sambung... hahahaha. Tapi katanya anak yang dalam kandungan yang menikmati tahi ayam bersama ibunya masa tu elok je membesar & sekarang bergelar seorang lecturer. Dia ada tanya adakah ada kaitan dengan makan tahi ayam? Kau jangan buat pasal.. kang orang percaya makan tahi ayam boleh buat anak di lahirkan tu jadi bijak pandai.. naik harga pulak tahi ayam. hehehehe

Dengar jugak panel jemputan pakar apa ntah lupa pulak aku dari Uitm, dia kata ada kajian mengaitkan mengidam benda pelik pelik ni sebab kurang nutrisi. Maknanya ibu2 mengandung yang mengidam bukan2 tu kurang nutrisi la kan.. Jadi para suami kalau bini korang mengidam pelik2.. bagi la dia makan benda2 bernutrsi sikit. Kang mengidam makan tahi ayam.. Orang yang mengandung dah habis sesi alahan.. kau pulak tetiba macam orang mengandung yang melalui trimester alahan. hehehehe

Melalui pembacaan aku hasil carian google mengidam ni memang berkaitan dengan kekurangan sesuatu mineral sebagai contoh mengidam jeruk atau snek, ia mungkin menunjukkan bahawa tubuh badannya kekurangan sodium. jika mengidam susu atau produk tenusu seperti keju itu menunjukkan kekurangan kalsium.Yang mengidam kek dan coklat atau sebarang benda manis Ia menunjukkan kekurangan keperluan kalori atau kekurangan Vitamin B.

Tetapi kalau yang mengidam benda pelik2 yang memang tak boleh di makan macam sabun,cat,minyak petrol bagai tu kena hati hati. Jangan ikut sangat perasaan & anggap masa mengandung semua benda jadi ubat kalau makan termasuk benda2 tu tadi. Sebab tadi ada pemanggil yang call berkongsi cerita dia masa mengandung suka makan sabun.. dia kata ada doktor cakap orang mengandung kalau makan benda pelik pun boleh jadi penawar. Agak pelik la pendapat macam tu. Keadaan mengidam macam tu di panggil pica. Sangat di sarankan agar berjumpa doktor jika anda mengalami mengidam pelik pelik macam tu untuk mengelakkan kemalangan jiwa berlaku pada ibu & bayi.

Apa yang kita boleh jadikan pengajaran dalam isu mengidam benda pelik2 ni.. masa merancang atau baru di sahkan mengandung tu banyak2 la berdoa supaya tidak mengidam pelik pelik yang mungkin menyusahkan orang lain. Mengidam ni sebenarnya boleh control cuma mungkin kebanyakkan ibu2 mengandung ni dah terbiasa amalan.. bila mengandung kena di layan macam permaisuri so dia takde usaha nak menyekat kemahuan dia yang pelik pelik sebab yang dia tahu sebab dia dah berkorban mengandung & akan melahirkan anak.. jadi apa salahnya suami bekorban jugak.

Tapi kan.. kalau aku mengandung lagi nak buat2 mengidam benda ni jer >> Beberapa Perkara Yang Korang Tak Tahu Tentang The All New Proton Persona << Manatau kot2 sebab mengidam dapat sebiji kan? Sebab suami aku pernah cerita wife sepupu dia mengidam motor pink masa mengandung.. so terpaksa suami dia belikan motor pink. hehehehe

Moral of the story.. Mengidam tu satu anugerah jugak cuma kalau melampau lampau mungkin memudaratkan bukan je kesihatan malah hubungan antara suami isteri.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!