PEREMPUAN SEKARANG PAKAI KAIN BATIK MASA DALAM PANTANG SAHAJA

11.11.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

PEREMPUAN SEKARANG PAKAI KAIN BATIK MASA DALAM PANTANG SAHAJA. Semalam aku ada buat survey kat Facebook.. Tentang pemakaian kain batik di kalangan perempuan zaman sekarang. Banyak jugak respond aku dapat. Sampai sekarang pun masih ada yang merespon kat situ. Bermakna bukan ramai sangat yang unfollow aku kan sebab depa boleh baca lagi post2 aku kat wall. Hehehehe... Yang sekerat dua ajet2 positif tak nak kawan dengan kita tapi still dalam friendlist tu biarkan sahaja... Kita tegur je dia supaya silaturrahim tu tak terputus. Hehehehe


Result yang aku dapat dari survey tu majoriti perempuan sekarang pakai kain batik semasa dalam pantang sahaja.. Tapi masih ada segelintir yang mengamalkan pemakaian kain batik semasa di rumah ketika bersantai, ada juga yang jadikan kain batik sebagai kain basahan ketika mandi je. Tu antara feedback yang aku dapat la dari kengkawan kat facebook yang masih follow aktiviti aku kat situ.

Aku ada kain batik walau tak pernah beli walau sehelai pun kain batik sepanjang umur aku sekarang. Koleksi kain batik kalau tak mak minah kesayangan bagi atau aku rembat dengan keizinan, cik munah aku yang sedekah. Raya lepas pun ada sepasang kain batik cik munah bagi. Tu pun banyak kali tanya dah masuk dalam beg. Risau pemberian dia tertinggal.

Kat rumah aku pakai ke kain batik!! Aku ni dah la pendek.. kain batik semua jenis panjang2. Kalau pakai jenuh bergulung jugak. Lagipun aku dah biasa kat rumah berseluar. Aku memang tak reti sangat nak pakai kain kain ni.. skrit ke hapa pun memang aku tak pakai. Yang jenis kain aku pakai baju kurung je. Kalau nak suruh aku pakai kain batik.. Aku pun sama jugak. Kali terakhir aku pakai kain batik masa pantang. Tu pun awal minggu2 pertama pantang je sebab rasa seriau lagi takut bergesel dengan cawat seluar. Pepaham je la kalau baru lepas bersalin, kan?

So kesimpulannya kat sini.. Kain batik bukan lagi menjadi pakaian harian wanita melayu zaman sekarang. Yang masih mengamalkan mungkin warga2 emas & makcik2 kita kat kampung je. Kalau balik kampung masih boleh nampak la..kain batik masih menjadi uniform rasmi ibu ibu di rumah. Tapi mak aku sendiri pun jarang pakai kain batik dah kat rumah. dia selesa pakai seluar je aku tengok. Almaklum la dia suka berkebun di kebun mini dia tu.

Tak kisah kau nak berkain batik ke tidak.. Yang penting kau pakai sesuatu yang boleh tutup apa yang patut di tutup. Kalau pakai kain batik gaya kemban pun tetap tak nampak senonoh sangat kan? Jadi apa yang kau pakai bukan isu, tapi macam mana kau pakai tu yang melambangkan imej kau. hehehehe

2 comments:

  1. MJ hari2 pakai kain batik kat rumah..tdo pun pakai kain batik..sejuk dan selesa..berangin jeee.. hahahahahahha

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah PC selang seli dengan seluar..kain batik..seluar..skirt..bergantung pada situasi dan keselesaan..tapi banyaknya berkain batik..hihi...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!