VIRAL! DAMIA BUKAN BERMAKSUD DARAH KOTOR - DR MAZA

12.11.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

VIRAL! DAMIA BUKAN BERMAKSUD DARAH KOTOR - DR MAZA. Sejak pagi tadi aku nampak jugak satu surat yang mula di viralkan. Surat tu surat permohonan untuk menukar nama seorang anak ni atas alasan nama Damia yang di gunakan membawa maksud yang tidak baik iatu tempat keluar darah kotor. Macam biasa la.. Aku just baca & biarkan dia berlalu. Sebab sejauh mana betul atau tidak ia bermaksud macam tu, aku sendiri tak pasti.

Yang menjadi Viral hari ni

Tadi terbaca post dari FB page Dr MAZA tentang nama damia yang tengah di viralkan.. Mengikut penjelasan DR MAZA.. (Baca pada gambar di bawah. Clik pada gambar untuk paparan lebih jelas)

Kenyataan dari DR MAZA

Dengan penjelasan dari DR MAZA ni kalau ada sesiapa yang menamakan anak mereka dengan nama Damia jangan la panik sampai serbu JPN nak tukar nama pulak. Kita sedia maklum.. yang di viralkan belum tentu betul.Merujuk la kepada mereka yang berilmu untuk mendapat penjelasan yang lebih tepat & sahih. Macam nama aku kalau ikut yang ada maksud dalam bahasa arab cuma 'Nur' je iatu bermaksud 'Cahaya'.. Suria tu dari bahasa sanskrit yang membawa maksud matahari. Almaklum mak aku ni peminat filem tamil dari dia kecik.. sampai aku pun di namakan suria macam hero filem tamil jugak. hahahaha. Dalam bahasa arab rasanya tak ada maksud kot. hehehe

Moral of the story.. Nama yang baik setiap kali orang panggil, Insya Allah menjadi doa yang baik. Tapi sekarang ni trend nama memang mia mia belaka.. damia la.. rania la..

3 comments:

  1. macam macam hal..nasib nama anak akak Dania

    ReplyDelete
  2. mujur ada DR MAZA kongsi ilmu beliau untuk menerangkan secara lebih detail untuk pemahaman semua.

    ReplyDelete
  3. bila benda mudah jadi susah, camtulah kot kan..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!