YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG SKIM PERSARAAN KWSP YANG TERKINI

9.11.16 Suria Lekatlekit 2 Comments

YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG SKIM PERSARAAN KWSP YANG TERKINI. Bagi yang masih bekerja kebanyakkan memang ada mencarum dalam account kwsp. Bagi yang dah pencen awal macam aku ni.. Yang ada pun caruman masa masih bekerja dulu jer.. Tu pun 3 majikan melayu yang pernah aku kerja jenis liat nak bayar. Yang memang tak buat caruman langsung pun ada.. Ada yang buat potongan setiap bulan tapi tak carum kat kwsp pun ada.. Alih2 dia lari meninggalkan staf terkontang kanting.. tup2 dengar buka company baru lagi & menipu lagi client yang berurusan dengan dia..


Semalam pun ada yang private mesej aku tanya pasal dia.. Katanya company dia ada berurusan dengan ex-bos aku tu.. tapi macam biasa duit ambil kerja tak buat yang ada hanya alasan jer. Tak tau la dari kedah membawa ke kuala lumpur sampai sekarang dia masih setia menyuap anak bini dia dengan rezeki haram.. Yang paling pelik walau dia banyak menipu & banyak report polis di buat tetap dia masih boleh cari makan dengan cara yang sama. Nasihat aku cuma satu.. Kalau nak apply cidb card tu, berhati hati nak guna khidmat agent. Nak lebih selamat direct terus dengan cidb...

Tak pepasal tercerita pasal ex-bos aku tu.. sebab dia ada kaitan dengan penipuan kwsp aku masa aku kerja dulu. Dah la tak carum yang bahagian majikan.. Yang dok potong tiap2 bulan dari gaji staff pun dia sapu licin. Dia tak tau ke tu untuk simpanan untuk hari keropot aku nanti kalau umur panjang sempat mengerepot la. Kalau tak sempat.. Untuk waris2 yang ada. Tak kisah la sempat ke tidak merasa duit kwsp tu tapi tetap hak aku yang susah aku nak halalkan pada dia.

Jadi pada majikan tolong amanah & jujur dalam menunaikan tanggungjawab anda sebagai majikan. Bagi pencarum kwsp... jangan hanya carum je. Perlu jugak korang ambil tahu tentang duit ada yang di simpan dalam account kwsp tu. Sebab sekarang banyak dah berubah.. Kalau dulu pengeluaran pertama boleh di buat pada umur 50 tahun & pengeluaran kedua (penuh) dibuat pada usia 55 tahun sekarang skim pesaraan kwsp dah ada yang perubahan. Korang boleh baca kat sini >> Yang Perlu Anda Tahu Tentang Skim Persaraan KWSP <<

Moral of the story.. Sebagai pekerja yang ada membuat caruman kwsp, setiasa kemaskini & update dengan kwsp. Bukan apa.. bila kita tak ambil kisah mungkin ada majikan yang ambil kesempatan macam aku dulu.

2 comments:

  1. selalu juga cek kwsp. boleh cek online je, senanng sekarang ni

    ReplyDelete
  2. ramai yg terlepas pandang, tak check akaun EPF..kalau dpt kompeni yg potong epf tapi carumkan dlm acc epf staff, memang kesian la

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!