NAK TAHU KENAPA MENJAGA SEORANG ANAK LEBIH SUSAH DARI 5 ORANG ANAK

24.12.16 Suria Lekatlekit 0 Comments

NAK TAHU KENAPA MENJAGA SEORANG ANAK LEBIH SUSAH DARI 5 ORANG ANAK. Tajuk entri ni confirm ramai yang tak setuju.. Kalau dia baca tajuk entri la. Kalau dia jenis manusia yang bijak pandai.. Dia takkan menilai sesuatu dari Tajuk.. Dia akan clik & baca isi kandungan cerita tajuk tu. Jadi aku tak risau sangat la kalau orang nak judge dari tajuk.. Sebab manusia macam tu kau kena ignore je.. Bukan apa kalau kau lawan kesian nanti dia malu pulak sebab komen dia tak sama dengan jalan cerita. hahahaa

Sekadar hiasan.Sumber Google

Alkisahnya.. Bukan sekali aku di suggest (cadangkan) untuk berniaga sesuatu produk tu bila review yang aku buat mendapat sambutan. Macam biasa la.. Aku memang akan menolak idea idea macam tu. Maka akan berlaku komen2 sinis.. Bila aku cakap aku banyak komitmen. Kerja aku bukan anya 24 jam depan pc.. aku ada suami & seorang anak perlu di beri perhatian. Maka akan muncul la komen2 yang akan membandingkan.. I pun ada 10 anak I jaga.. di samping i tulis blog, I pun buat bisnes jugak. Kalau tak mampu jadi Agent, I buat dropship.. Antara ayat2 tipikal yang biasa aku terima. Kadang2 sampai malas nak jawab.

Yer... betul. Nak buat side income secara online tak semua memerlukan kita keluar rumah.. ambil stok barang & pos pada customer. Kita perlu ambil order & pas order kat Agent. Tapi bukan semudah tu ok.. Kau nak deal dengan customer perlu masa.. kau nak jawab pertanyaan orang perlu masa. Pendek kata tak mudah la kau nak dapat duit.. semua perlu modal tenaga & masa jugak kalaupun kau tak perlu keluar rumah. Hari ni pun dok jawab client nak review pun sampai tak sempat nak update blog. Bayangkan aku perlu jawab customer yang nak membeli belah produk aku jual.. Taknak la blog yang menjadi sumber rezeki & yang memberi kepuasan aku bila menulis terbengkalai.

Tapi memang geram jugak la bila ada yang sinis.. Alah sis, anak baru sorang. I ni jaga 5 orang anak buah. Yang kau jaga bukan sepenuh masa kalau setakat anak buah & kau tak perlu nak bawa anak anak buah kau pergi check up.. Appointment dengan therapist.. Teruskan terapi.. mengajar kat rumah. Sebab anak2 buah kau tu semua sempurna Allah jadikan.. Anak aku adalah anak yang mempunyai masalah perkembangan yang perlu pergi terapi.. Perlu teruskan terapi di rumah.. Perlu perhatian extra berbanding budak2 lain. So kalau tak tau masalah orang.. please jangan nak compare hidup kau dengan hidup orang lain. Walaupun aku sorang anak.. Banyak benda aku nak kena buat untuk dia.. berbanding kau bagi makan, bagi mandi, bagi tidur.. & pantau jer. Lagipun bukan anak kau!! Kau ada masa cuti untuk jaga depa.. aku tiada istilah cuti jaga anak sebab dia anak aku!! Kalau semua benda aku nak buat.. Aku tak payah tidur gamaknya. Sebab rehat sekarang pun rasa time tidur je.

Lagipun berniaga ni perlu minat baru boleh buat.. Aku memang suka menulis sebab tu aku buat kerja berkaitan penulisan je. Aku buat kerja yang aku rasa aku mampu.. Kalau semua benda nak buat dalam satu masa, kau mampu ke nak consistent. Jangan yang di gendong berciciran yang bimbit bertaburan. Alih2.. penat je kau dapat. So, dalam nak buat sesuatu.. Banyak perkara kena fikir. Salah satu kena ada minat. Meniaga bukan semua orang minat. Macam aku memang tak minat. pernah cuba tapi rasa macam tak ada talent. So aku malas nak buang masa ikut apa yang orang buat. Aku buat apa yang aku suka je sekarang. At least aku buat dengan bersungguh sungguh. Setiap hari mengais kat FB cari orang nak review. Biarlah orang pandang rendah pun.. Janji tu cara aku cari side income. Akan datang mungkin datang minat berniaga tu lain cerita. Buat masa sekarang belum sampai seru lagi.

Setiap orang ada bahagian rezeki masing masing.. Tak payah tamak atau nak sinis sangat dengan orang yang tak nak ikut cara kita. Biarlah dia cari rezeki dengan cara dia.. Tak salah kalau nak bagi cadangan tapi bila orang taknak tu payah nak sinis orang dengan buat perbandingan hidup kita dengan hidup orang lain. Lain la kau tinggal serumah dengan dia & kau nampak dia memang banyak masa goyang kaki.

Moral of the story... Sapa nak berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com untuk sebarang review boleh email lekatlekitgurl@yahoo.com. I tak buat banyak kerja so, Insya Allah I akan menulis sehabis baik pada setiap penulisan yang di bayar & di pertanggungjawabkan pada I. hehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *