AWAS! INI SEBAB TIDAK BOLEH SIMPAN TOMATO,BAWANG & UBI KENTANG DALAM PETI SEJUK

26.2.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! INI SEBAB TIDAK BOLEH SIMPAN TOMATO,BAWANG & UBI KENTANG DALAM PETI SEJUK. Rumah sapa yang tak ada peti sejuk zaman sekarang.. Majoriti setiap rumah pasti ada peti sejuk sebab dah jadi keperluan bukan lagi lambang kemewahan cuma membezakan peti sejuk orang susah, golongan sederhana & golongan kaya berbeza jenama & saiz je la. Macam aku ni golongan sederhana jadi peti sejuk pun sederhana la jenama & size dia. Ok la tu kan.. Asalkan beli cash bukan hutang. Kau nak peti ais sama besar dengan almari dua pintu.. Make sure pendapatan kau pun kena setaraf juga la dengan selera kau. hehehehe


Taki kisah la berapa pintu peti sejuk kat rumah kita kebanyakkan fungsi dia sama jer. Untuk simpan bahan bahan mentah & banyak lagi la fungsi lain. Malas pulak aku nak senaraikan satu persatu.. Pepaham sendiri je la.. Tapi yang penting bahan mentah tu la. Nak2 lagi bahan basah ni.. Untuk pastikan dia tahan lama kena la letak dalam peti sejuk. Boleh la tahan seminggu.. ye dak.. Dulu masa aku & adik beradik masih bawah tanggungan mak ayah.. Setiap seminggu sekali mak & arwah ayah akan keluar pergi beli stok lauk & sayur untuk seminggu sebab mak ayah aku kerja. Bila balik kerja atau sebelum pergi kerja boleh masak siap siap.

Walaupun peti sejuk ni untuk menyimpan bahan bahan basah & bahan mentah tak semua benda kau boleh sumbat dalam peti ais. Peti kau bukan perigi buta ok! Ada benda yang kita tak di galakkan untuk simpan dalam peti ais. Tapi ada bahan bahan mentah yang kita biasa simpan dalam peti ais tapi sebenarnya tidak di galakkan & tidak sesuai di simpan dalam peti ais. Contoh Buah tomato, bawang & ubi kentang.. Ubi kentang & bawang tu mungkin tak ramai yang simpan dalam peti ais tapi tomato.. Rasanya majoriti suka simpan dalam peti ais. Betul tak? Nak tau kenapa tak boleh simpan dalam peti ais meh baca kat sini >> 7 Kesilapan Yang Anda Buat Ketika Menyimpan Bahan - bahan mentah dalam Peti Sejuk << Baca yang nombor dua tu yer kalau nak tahu kenapa tak boleh simpan buah tomato, bawang & ubi kentang.

Lepas dah baca info pasal peti sejuk tu korang tahu la kan nak manage peti sejuk sendiri. Tak semua benda boleh sumbat dalam peti sejuk tu.. Peti sejuk kita bukan mini market ok! hehehehe..

1 comment:

  1. Baru tau Kalo tomato tak boleh simpan dalam peti sejuk

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com