RESEPI AYAM GORENG KUNYIT SENANG LENANG

24.3.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT SENANG LENANG. Tu dia.. Nama resepi kau. Ayam Goreng kunyit senang lenang katanya.. Amboi hang lekatlekit.. Ayam goreng kunyit pun nak share resepi ka? Setakat goreng & campak - campak tu budak sekolah rendah pun tau masak.. Aippp.... Jangan tak tau kadang2 resepi yang budak sekolah rendah reti masak tapi yang tua bangka umur di pinggir kubur pun tak reti nak masak ok! Nak bagi contoh.. Orang2 sekeliling aku pun ada sampai tua bangka pun tak reti masak. Asyik lauk tunjuk - tunjuk je hari hari.. Manalah tau tetiba seminggu sebelum mati tetiba dapat hidayah nak belajar masak Ayam goreng kunyit at least ada jugak resepi kat carian google tu katanya...


Aku ni nak kata pandai masak tu tidak la.. setakat menu2 kampung & menu2 simple tu reti la. Yang penting menu2 yang aku suka la. Lidah belacan ni bukan reti sangat nak makan western, korean food bagai.. Almaklum la selera kampung kampung katanya. Jadi sebab bukan la handal masak so aku share resepi resepi simple je la.. Kenapa Ayam goreng kunyit senang lenang.. Sebab senang je nak memasaknyer tijah Ooi.. Ni kategori masakan campak2 jadi jer...

Bahan bahan dia pun simple sahaja

1. Isi Ayam di potong dadu
2. Kunyit serbuk
3. Garam halus
4. Kobis bunga
5. Lobak merah di potong memanjang
6. Bawang besar
7. Cili padi
8. Minyak masak

Cara memasak

1. gaulkan isi ayam yang di potong dadu dengan garam & kunyit serbuk
2. Panaskan minyak & Goreng isi ayam sehingga garing
3. Masukkan lobak merah & goreng sekejab dengan ayam
4. Masukkan bunga kobis
5. Masukkan bawang besar yang di potong bersama cili padi
6. Gaul semua & goreng sekejab sehingga masak
7. Tutup api & hidangkan

Dah siap satu menu ringkas tapi kalau makan dengan nasi panas & sup kosong macam kat restoran tomyam tu pun dah cukup sedap ok! Kalau kat restoran tomyam untuk sorang makan ayam goreng kunyit ni pun dah RM3 - RM4 ok! Masak sendiri jimat belanja. Nak2 lagi untuk makan satu family

Ayam Goreng Kunyit Senang lenang by Lekatlekit

Jadi pada yang selama ni tak pernah cuba masak sendiri Ayam Goreng kunyit ni lepas ni boleh la cuba. Nak2 lagi yang bujang2 trang tang tang tu. Dok makan nasi bujang kat kedai pun muak jugak ye dak. hehehehehe

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *