PETUA KUAH LAKSA TAK BASI SEHINGGA 5 HARI

29.4.17 Suria Lekatlekit 0 Comments

PETUA KUAH LAKSA TAK BASI SEHINGGA 5 HARI. Laksa salah satu makanan kegemaran orang malaysia terutama orang utara ni. Ada orang hari hari kena makan laksa.. Ada orang seminggu sekali kena juga masak laksa & ada orang asal jumpa laksa mesti nak makan. Aku pun antara mereka yang suka makan laksa jugak ok. Lepas tu jenis over confident laksa masak sendiri konon lebih sedap dari orang masak.. So aku memang rajin la masak sendiri kalau nak makan laksa. Kadang2 aku sorang je makan tapi masaknya dekat setengah periuk. Jadi apa aku buat.. Selalu aku frozenkan kuah laksa dalam peti ais.


Normally aku masak kuah laksa ni even tak di frozenkan memang tahan 3 hari tak basi & masih sedap. Kalau sampai hari ke 3 pun tak habis aku baru aku simpan dalam peti ais. Petua nak masak kuah laksa supaya tahan lama tak basi ni mudah jer..

1. Jangan buat kuah laksa tumis. Minyak tu buat kuah laksa tak tahan lama. Kalau nak simpan dalam peti ais pun nanti minyak tu jadi tepu tak sedap. Jadi masak secara rebus je tanpa gunakan minyak akan buat jangka hayat kuah laksa anda lebih lama.

2. Cili sebelum blender (kisar) rebus atau rendam dalam air panas dulu baru blend. Masa masak cili biar sampai betul2 hilang bau mentah cili tu. Masak lama sikit. Kalau cili masak dengan baik, Insya Allah kuah laksa anda tak cepat basi.

3. Setiap hari panaskan.. Yang tu paling penting kalau tak di simpan dalam peti ais.

Tu je la petua yang selalu aku buat untuk memastikan kuah laksa aku tak basi & boleh tahan sehingga 5 hari. Kalau hangpa jenis pemakan laksa tegar macam aku boleh la buat macam tu kemudian simpan dalam peti ais. Rasa nak makan boleh keluarkan & panaskan jer.

Ni kuah laksa yang berusia 5 hari. 3 hari atas dapur & 2 hari dalam peti ais. Nak makan aku cuma panaskan dalam microwave jer. Makan dengan bihun yang dah di celur lembut. Rasa dia of course semakin sedap sebab kuah dia semakin pekat & rasa dia semakin sebati.

Kuah laksa ni tak semestinya boleh makan dengan laksa jer sebenarnya.. Boleh je makan dengan bihun & megi (mee segera). Tu cara aku menikmati kuah laksa. Pokok pangkal dia.. kalau kuah laksa tu sedap.. makan dengan apa pun sedap. Selamat mencuba petua masakan dari dapur sekangkang kera lekatlekit ni. hehehehe

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *