AWAS! NIKMAT KESENANGAN YANG ANDA MILIK MUNGKIN ISTIDRAJ

1/16/2018 03:31:00 PM Suria Lekatlekit 1 Comments

AWAS! NIKMAT KESENANGAN YANG ANDA MILIK MUNGKIN ISTIDRAJ. Mesti ada nak muncung muncung cakap lekatlekit sejak sejak kena saman ni dah jadi setazah.. Mana ada. Alif Ba Ta pun baru nak hafal.. Mana layak dapat title setazah. Cuma konsep den kan.. Apa den baca & tahu den share je la dengan hangpa. Perlu ke jadi setazah nak share perkara perkara yang melibatkan keagamaan. Sampaikan perkara baik, bermanafaat & kebenaran tanpa risau akan persepsi orang. Lantak la.. Allah lebih tahu apa niat kita, ye dak.


Sekarang ni bersepah orang kaya di kalangan umat Muhammad di Malaysia ni. Walau Malaysia di landa GST.. rakyatnya masih ramai yang mampu berbelanja mewah. Baru la kaya ye dak.. Tak terkesan dengan GST. Kalau yang masih terkesan dengan GST tu tak berapa kaya la hahahaha

Ramai yang dari miskin jadi kaya sekarang ni.. Bila dah kaya sikit. Di ulangi kaya sikit.. Dia mula rasa sombong, berkuasa, Bongkak & rasa kekayaan dia tu boleh buat apa saja. Dia rasa Allah bagi dia kekayaan sebab apa dia buat dah betul sangat. Dia lupa baca pasal Istidraj la kot..

Jadi siri ulangkaji kita hari ni adalah pasal Istidraj.. Menda Istidraj tu lekatlekit?? Sat nak explain tu menda hapa Istidraj tu.. Satgi memasing dok kerut kerut dahi pulak. Almaklum.. Tak ramai yang rajin sangat nak google banyak sumber. hahahaha

Istidraj iaitu pemberian nikmat ALLAH kepada manusia yang mana pemberian itu sebenarnya tidak diredai olehNya. Manusia yang diuji dengan istidraj akan memperoleh bermacam kenikmatan dunia sama ada dalam bentuk kekayaan, kejayaan, pangkat dan gelaran, pengiktirafan dan sanjungan, namun kesemua itu tidak menjadikan mereka hambaNya yang bersyukur, sebaliknya terus jauh daripada ALLAH. Mereka sangka ALLAH telah memberi mereka segalanya meski pun mereka ingkar kepadaNya. - Sumber Sinar Online -

DIA (ALLAH) BAGI KEKAYAAN & KUASA TIDAK BERMAKNA DIA REDHA

Buktinya, Firaun. Nikmatnya tak terkira, tidak pernah sakit, bersin pun tidak pernah kerana Allah berikannya nikmat kesihatan. Orang lain selalu sakit, tapi Firaun tidak, orang lain mati, namun dia masih belum mati-mati juga, sampai rasa angkuh dan besar diri lantas mengaku dirinya tuhan. Tapi dengan nikmat itulah Allah binasakan dia.

Namrud, yang cuba membakar Nabi Ibrahim. Betapa besar pangkat Namrud? Dia begitu sombong dengan Allah, akhirnya menemui ajalnya hanya disebabkan seekor nyamuk masuk ke dalam lubang hidungnya.

Tidak ada manusia hari ini sekaya Qarun. Anak kunci gudang hartanya sahaja kena dibawa oleh 40 ekor unta. Akhirnya dia ditenggelamkan bersama-sama hartanya sekali akibat terlalu takbur. Jadi kalau kita kaya, jangan sangka Allah sayang, Qarun lagi kaya, akhirnya binasa juga.

Jadi, jika kita kaji dan fikir betul-betul, maka terjawablah segala keraguan yang mengganggu fikiran kita. Mengapa orang kafir kaya, dan orang yang berbuat maksiat hidup senang /mewah & orang meniaga dengan cara menipu masih di beri kemewahan. Pemberian yang diberikan oleh Allah pada mereka bukanlah yang diredhaiNya. Ianya adalah bertujuan untuk menghancurkannya.

Sumber : https://goo.gl/3XCXMY

Istidraj boleh berlaku melibatkan apa juga nikmat dunia yang diterima meliputi nikmat harta, kekayaan, pangkat, darjat, sanjungan, kejayaan dan sebagainya. Jika semua ini diterima sedangkan diri semakin jauh daripada ALLAH, maka mungkin ia adalah istidraj.

Moral of the story orang orang yang kononnya 'Kaya Raya' atau yang baru nak 'Up' renung renungkanlah. Apakah nikmat yang kita miliki sekarang Istidraj atau tak. Semoga perkongsian kecil ni memberi manafaat kepada semua. Kena ingat dalam hidup ni.. Kaya ke miskin kedua duanya adalah Ujian. Tak ada seorang pun manusia akan terlepas dari ujian dalam hidupnya.

1 comment:

  1. kebanyakan yang kaya-kaya tu diaorang tak bahagia pun sebenarnya. Yang diaorang tunjuk gambar2 acah2 seronok. bahagia tu sebenarnya lakonan je.Supaya orang tak nampak kesusahan diaorang tu.

    Hati tak tenang lagi2 bila buat kerja tak elok.Mana nak datang bahagia nya..jadi terpaksa la keluarkan duit semata2 nak tunjuk diri bahagia dan seronok.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com