DENGAN COTTON BUD BOLEH TAHU CONTACT LENS ANDA GUNA SELAMAT ATAU TIDAK

1/07/2018 11:53:00 AM Suria Lekatlekit 4 Comments

DENGAN COTTON BUD BOLEH TAHU CONTACT LENS ANDA GUNA SELAMAT ATAU TIDAK. Trend sekarang mata harus warna warni di aidilfitri katanya. Tak cukup di warnakan kelopak mata.. Biji mata pun harus ada warna. Maka berpusu pusu la umat manusia tak mahu ketinggalan dengan fesyen biji mata berwarna ni.


Kalau dulu sejenis pen'Rabun' yang tak suka pakai spek mata jer pakai contact lens. Tu pun kalau jenis berduit banyak la.. Tapi zaman sekarang tak kira yang rabun mahupun tak rabun.. Contact lens dah menjadi satu trend di kalangan masyarakat. Bagi yang berkemampuan..Of course la tak main beli kat pasar malam, kat Ig & Fb bagai.. Depa pi terus kedai optic buat pemeriksaan mata terlebih dahulu & dapatkan nasihat pakar sebelum membeli & memakai kanta lekap.

Tapi yang jenis duit ala2 ada dalam tiada jer.. Nak juga berfesyen dengan contact lens macam orang lain. Golongan ni la selalunya menjadi mangsa penjaja produk kecantikkan. Termasuk la kanta lekap kosmetik ni. Golongan penjaja ni dia peduli apa bahaya ke tidak.. Bukan biji mata dia. Biji mata hangpa. Yang hangpa pun selagi pakai tak jadi apa apa.. kemain membongak. Kita pakai ok jer wak.. Padahal dah viral testimoni macam mana orang lain kena effection pada biji mata selepas pakai contact lens murahan yang di jual oleh penjaja tak bertauliah ni.

Sebab masing2 degil tahap nirrojim.. Orang kata bahaya dia tetap tak caya. Ok la takpe meh sini nak bagi sikit tips sebelum hangpa sumbat contact lens kat biji mata hangpa. Buat test sikit...

Cara nak test contact lens tu selamat atau tak.. Salah satu cara paling mudah. Ambil cotton bud.. Satgi tak tau pulak cotton bud tu natang apa. Alah batang kapas yang dok korek taik telinga tu la. Lap sikit pada contact lens tu.. Kalau warna contact lens tu melekat pada kapas.. Tu bahaya la tu. Bayangkan warna contact lens tu melekat kat biji mata hangpa tiap kali pakai. Ntah warna tu dia guna cat ke, watercolor ke, sirap rose ke hapa pun tak tau la boleh luntur. Tapi kalau rasa ok jer.. setakat warna contact lens melekat kat biji mata hangpa.. Carry on je pakai. Buta esok belajar la main seksafon. Manatau nasib macam kassim selamat, boleh berjaya walau dah buta.
Cotton bud

P/s : Tips ni saya dapat masa menonton rancangan suara konsumer di TV3 

Nak jual kanta lekap @ contact lens ni kena ada Sijil pengamal optic ok.. Bukan sesuka hati je nak jual tanpa tauliah. Kanta lekap yang nak di jual pun perlu di sahkan oleh pihak berkuasa dulu samada selamat atau tak. So, nak jual kosmetik macam ni hati hati ok. Mata bukan sejenis pancaindera yang kalau rosak dia boleh tumbuh semula. Hangpa yang nak beli & guna pun.. Better la pergi ke kedai optic yang ada pakar bertauliah.

Apapun nak pakai contact lens ni even beli dari kedai optic yang sah pun penjagaan dia sebenarnya sangat rumit. Faktor kebersihan sangat penting. Nak pegang & letak kat biji mata pun kena pastikan jari & tangan anda benar benar bersih. Tak boleh jatuh kelantai menatang contact lens tu.. sekali jatuh memang tak rekemen di gunakan dah. Jadi kalau setakat nak lawa tapi pemalas tahap cimpazi tak payah la. Biar la guna warna semulajadi biji mata hangpa. Bukan hodoh sangat pun. Ciptaan Allah dah cukup cantik.

Sekian tips kecantikkan & keselamatan dari blogger yang sedang hadap kes saman RM3juta ni. Bagi sesapa yang berniat nak membantu bagi sumbangan untuk mengumpul dana bagi kos guaman boleh merujuk pada posting ni di facebook yer. Sokongan & bantuan anda sangat penting untuk perjuangan saya..

SAYA BLOGGER YANG DI SAMAN RM3JUTA MENGHARAPKAN BANTUAN SEMUA PIHAK TERMASUK PIHAK NGO, AKTIVIS, ORANG POLITIK, NETIZEN & SEMUA

Assalammualaikum..
mengharap bantuan dari semua
Untuk meneruskan perjuangan

4 comments:

  1. ooo baru sya tahuu hehee power gak cotton bud ni

    ReplyDelete
  2. thanks for the information. cotton bud ni selama ini hanya untuk korek telinga atau hidung ajer..:)

    ReplyDelete
  3. contact lens pernah jatuh atas lantai memang terus buang je.

    ReplyDelete
  4. Baru tau pasal ni.. tapi ai tak pernah pakai contact lens.. Alhamdulillah mata masih ok. Kalau mata tak ok pun takmo pakai.. tetap tak berani.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com