AWAS! JANGAN BIAR KANAK KANAK TIDUR LEWAT! ATASI SEGERA

10/01/2018 09:35:00 AM Suria Lekatlekit 0 Comments

AWAS! JANGAN BIAR KANAK KANAK TIDUR LEWAT! ATASI SEGERA. Bila anak semakin membesar dari bayi melangkah ke alam kanak kanak, memang sesetengah mengalami masalah tidur. Macam anak saya dulu umur dari 1 - 3 tahun pun ada masalah ni. Tapi faktor mak bapak dia jugak dulu suka tidur lewat. Kami kadang2 2 - 3 pagi baru tidur. So shahila pun gamaknya terikut sama la. Tapi rutin tidur mula berubah selepas masuk tadika. Tapi mula2 struggle juga nak ubat timing tidur dia. Macam macam cara la kami buat termasuk la sama sama tidur awal dengan dia. Ada juga juga aroma terapi (Essential Oil Young Living) untuk bagi dia lebih tenang seterusnya boleh tidur awal. Membantu juga la tapi bukan semata mata calit calit terus lena yer. Di ikuti dengan perkara perkara lain seperti tutup lampu. Tutup semua tv gadget.


Alhamdulillah sekarang kami sekeluarga dah tak mengamalkan konsep tidur lewat. Pukul 10 tu kadang2 dah gelap 1 rumah. Budak shahila kalau tak tidur siang pukul 9 pun dah hanyut di buai mimpi. Kalau tidur siang.. Pukul 10 pun dia dah tidur. Tak la lewat sangat. Berbanding dulu.. Matilamak nak kalau 2 - 3 pagi baru tidur kemudian pergi sekolah break time dia bantai lena sampai habis waktu sekolah. Jangan ingat tak pernah jadi. Masa dia di tabika kemas dulu sebelum di tukar ke private kindergarten banyak kali pergi nak ambil dia balik sekolah dia lena.

Sebenarnya tak bagus tau kanak kanak yang selalu tidur lewat. Apa saya baca kanak kanak yang kurang dari 9 jam tidur berisiko mengalami masalah Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Kalau tak tau apa tu ADHD.. masalah hyper. Hyperactive ni bukan aktif biasa tau ia akan menganggu perkembangan seorang kanak kanak. Masalah ni akan menyebabkan kanak kanak mengalami kurang daya tumpuan (focus) terhadap pembelajaran. Selain tu mereka tercenderung untuk bertindak secara hyperactive yang mungkin sesetengah ibu bapa menganggap mereka tidak mengantuk. Tapi benda ni akan menyebabkan mereka susah bangun pagi & bila mula bergerak mereka susah untuk berhenti. Dan seandainya tertidur di waktu tengahari boleh terlajak sehingga senja. Boleh baca kat sini untuk info lanjut : HEALTH MASSA

Sebagai ibu yang pernah melalui situasi anak susah tidur awal & terpaksa lakukan sesuatu bila dia dah mula bersekolah saya amalkan benda ni. Cara saya nak mengubah tabiat tidur anak saya apa saya buat adalah..

1. Siang hari saya pastikan dia tak tidur.
2. Malam hari saya akan gelapkan satu rumah & berbaring dengan dia
3. Jangan ada sebarang bunyi atau cahaya
4. Tepuk tepuk sikit bagi dia rasa tenang & rilex
5. Saya ikhtiar juga dengan Essential Oil Young Living sebab minyak aroma terapi ni pun membantu memberi ketenangan. 

Cara nak guna Young living Essential Oil samada boleh calit2 kat bahagian kening atau boleh guna diffuser (gadget untuk diffuse essential oil) tapi saya tak ada gadget tu. So saya sapu sapu jer. Bukan la kata sapu sapu terus terlentang macam jatuh pengsan kena penampar hulk tu. Bau aroma terapi tu perlahan lahan akan buat dia terlena bila dia lebih tenang. Tapi kena amalkan bukan pakai sehari terus esok sharp pukul 9 mesti tidur. Ni bukan minyak dagu, minyak pengasih ada unsur unsur mistik.. calit calit terus angau, calit2 terus terpukau bagai yer. Produk ni berasaskan tumbuhan semulajadi yang tiada di jampi serapah dengan apa2 unsur mistik mustahil la ada magic sedemikian rupa. Tapi jangan dok campur dalam minuman bagi anak minum macam bagi makan ubat tidur pulak ok! Ia hanya untuk kegunaan luar. Kau jangan nak buat eksperimen sendiri pulak bagi anak kau minum essential oil limah Ooi.. Kang ICU anak kau.. ketuk kepala dengan hammer pun tak guna.


Essential oil untuk terapi tidur ni saya guna cedarwood. Antara essential oil young living yang harga mampu milik la. Tapi lagi bagus blend dengan essential oil lavender. Sebotol mengandungi 15ml tapi bukan kau nak guna macam sembur minyak wangi atau macam kau nak goreng telur mata tu. Guna setitik je pun so memang boleh tahan sehingga 6 bulan juga la. Dia bukan untuk kanak kanak jer.. Boleh guna seisi keluarga. Bagus ada diffuser sebab aromanya memberi ketenangan buat semua yang terhidu katanya hehehehe.

Harga untuk Young Living Essential Oil yang saya sebut tadi

Lavender : RM140
Cedarwood : RM65

Kalau nak beli dengan diffuser sekali boleh beli set starter kit Diffuser yang berharga RM357 secara automatik anda mendapat keahlian secara percuma. So next time nak beli produk young living senang & jimat sebab boleh dapat diskaun sehingga 24%


Tapi kalau beli dengan Agent Young Living ni dia bagi free gift lagi tau. Kalau berminat boleh hubungi (Offer tersebut adalah terhad!! so cepat la rebut peluang ni)

Puan Shareena 
☏call/whatsapp☛ 013 3993407 
✍facebook☛ shareena shaifudeen 

Apapun ia cuma salah satu cara merangsang anak anak untuk tidur awal tapi bukan la semata mata bergantung dengan minyak aroma terapi. Macam saya cakap tadi.. Usaha lain pun kena seiring. Kalau kau calit calit sehari sebotol pun tapi tak ada pratikkan perkara lain untuk membantu anak kau supaya tidur awal pada waktu yang sepatutnya memang tak membantu. Persekitaran tu juga main peranan untuk anak anak kita tidur awal. 

Moral of the story.. apapun tidur awal ni perlu di latih dari peringkat awal. Jangan anggap makin besar dia pandai set timing tidur dia sendiri. Sebab tidur ni pun memberi kesan kepada perkembangan bayi & kanak kanak. 

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com