GAMBAR TERKINI ERNA, PELAKON KANAK KANAK ERA 90AN

10/12/2018 11:17:00 AM Suria Lekatlekit 1 Comments

GAMBAR TERKINI ERNA, PELAKON KANAK KANAK ERA 90AN. Mesti ramai dah tak berapa ingat atau yang generasi lahir tahun 90an tak kenal dengan seorang pelakon cilik (pelakon kanak kanak) era 90an Erna Elliyana ni. Tahun 90an memang muka dia agak popular dalam drama2 & filem tempatan. 

Antara filem yang pernah di bintangi Erna adalah Suami Isteri dan .... Tapi Erna pegang watak seorang budak lelaki bernama Amir, anak kepada pasangan suami isteri yang di lakokan oleh Rosyam Nor & Lydiawati.

Erna Elliyana waktu membintangi filem suami isteri dan ...

Antara drama bersiri agak popular tahun 90an yang pernah di lakokan erna Mat despatch tak silap watak dia sebagai bed.

Erna di kenali sebagai pelakon zaman kanak kanak tapi masuk usia remaja dia mula menjebakkan diri dalam bidang nyanyian. Erna pernah menyertai rancangan realiti tv Sinaran Pasport kegemilangan semasa umur 12 tahun. Kalau tak silap dia juara. Selepas tu erna kurang menyerlah di persada seni.

Dah lama diam erna muncul menyertai rancangan Malaysian Idol.. Tapi tak ada rezeki dia sampai ke final. Tak ingat stage berapa dia terkeluar. Selepas tu erna ada merakam single bertajuk bukan hanya sesaat. Agak popular lagu tu & menjadi lagi tema beberapa drama tv kalau tak silap


Sebab dah takde kerja sangat tetiba teringat pelakon cilik ni.. Masa dia berlakon den pun bukan la besar sangat. Budak budak lagi. Tapi masa tu mana ada gadget macam sekarang. So antara hiburan kanak kanak 90an ni tengok tv la kan. Masa dok kemas kemas buang bookmark yang dah tak di perlukan ternampak bookmark link blog pelakon erna ni. Tu yang tetiba rasa nak tengok apa cerita erna yang terkini.

Nampaknya erna dah berkahwin & ada sepasang anak kembar perempuan. Tu pun jumpa info kat facebook erna. Sedikit info tentang erna yang saya cedok dari lama blog dia

Nama Penuh : Erna Elliyana Binti Rosli
Nama Panggilan : Erna
Umur/Tarikh Lahir : 10 Ogos 1988

Pengalaman Seni -
Telah mula berlakon sejak berusia 6 bulan. Bermula dengan drama “Opah” terbitan RTM pada tahun 1988. Sejak itu telah berlakon dalam drama-drama terbitan TV3, RTM dan lain-lain produksi. Mempunyai pengalaman berlakon dengan nama-nama besar dalam industri seni antara lain Sidi Oraza, Rosyam Noor, Ogy Ahmad Daud, Norkumalasari dan lain-lain.

1988
Berlakon dalam drama siri OPAH untuk RTM 6 bulan.

1995
Memegang salah satu watak utama dalam filem “Suami Isteri Dan…..”untuk Berjaya Production. Sebagai anak kepada pasangan peneraju utama filem tersebut Rosyam Nor dan Lidyawati.

1997-1999
Memegang watak sebagai “bad” dalam drama bersiri MAT DESPATCH untuk RTM.
Memegang watak “Nona” (Ning Baizura kecil) dalam filem “Mimpi Moon” untuk Pesona Pictures.

2000
Naib Johan “Sinaran Pasport Kegemilangan 2000” terbitan TV3.

2000-2001
Pengacara dalam rancangan kanak-kanak “Ikan Kekek” dan “Can Mali Can” terbitanTV3

2004
Top 40 – “Malaysian Idol” terbitan TV8.

2006
Top 20 “One in a Million” terbitan TV8.

Mesti ramai nak tengok wajah & imej terkini pelakon cilik era 90an ni kan? Meh la tatap wajah manis erna sekarang walau dah cecah usia 30an.

Wajah terkini Erna

1 comment:

  1. Tak cam...tapi bila sebut filem suami isteri dan ... tu..terus terbayang...hehe

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com