PERSONALITI TV TERKENAL MAHADZIR LOKMAN MENINGGAL DUNIA DI HOTEL

8/03/2018 12:53:00 PM suria lekatlekit 2 Comments

PERSONALITI TV TERKENAL MAHADZIR LOKMAN MENINGGAL DUNIA DI HOTEL. Siapa tak kenal dengan personaliti Tv terkenal mahadzir Lokman. Kepetahan & kelancaran dia berkata kata bila mengacara sesebuah rancangan tidak dapat di nafikan lagi.


Hari ini menerima perkhabaran Beliau telah kembali kerahmatullah awal pagi tadi. Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di sebuah hotel di kota kinabalu sabah. Innalillahhiwainnalillahhirojiun..

Semoga kaum keluarga & saudara mara Allahyarham tabah menerima berita kehilangan orang tersayang. Sesungguhnya setiap yang bernyawa itu pasti akan mati. Semuanya sudah tertulis sejak azali.. takkan terlewat atau tercepat walau sesaat bila tiba waktunya.

Sedikit latar belakang Allahyarham mungkin bagi mereka yang tidak mengenalinya..

Dato' Mahadzir Dato' Lokman atau 'Dale' atau 'DD' terkenal sebagai pengacara pelbagai majlis besar seperti Majlis Tilawah al Quran kerana boleh berbahasa Perancis.

Beliau bermula di Sekolah Methodist Boys' di KL; Sekolah Sultan Abdullah di Kuantan ; Sabah College, di Kota Kinabalu dan Victoria Institution di Kuala Lumpur.

Beliau adalah antara 26 pelajar bertuah Malaysia dalam pertukaran pelajar di Sekolah Tinggi Avenal, di AvenalCaliforniaAmerika Syarikat. Kemudian melanjutkan pelajaran beliau di Kolej Langside dan Clydebank Technical College di GlasgowScotlandUK. Beliau ialah graduan Universiti Ohio di AthensOhio, Amerika Syarikat jurusan Pentadbiran Perniagaan Antarabangsa

Kerjaya beliau yang menonjol ialah sebagai penyampai televisyen khususnya di TV3 dan sebagai tuan rumah pelbagai program pelbagai tempatan pada rangkaian TV Malaysia

Mahadzir telah dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP)(2007) oleh Sultan Pahang dan Kesatria Setia Diraja (KSD), satu anugerah Diraja Persekutuan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-10.

Beliau telah dianugerahkan 'Ordre Les Palmes Academiques "oleh Kerajaan Perancis (2006) atas usaha beliau dalam mempromosikan Bahasa dan Kebudayaan Perancis. Beliau juga menerima Anugerah Pembaca Berita / Penyiar Terbaik (1999) oleh Majalah Monsieur dan Anugerah Man Quintessential (1998) dan Duta untuk Keamanan 2009.

Sumber : Wikepedia

Apapun semua kini tinggal kenangan. Seorang personaliti TV yang berbakat besar telah pergi buat selamanya. Semoga Allah mengampuni dosa dosa Allahyarham & semoga beliau di tempatkan bersama orang orang yang beriman.

Semoga setiap khabar kematian yang kita terima meningkatkan lagi ibadah & ketaqwaan kita kepada Allah.

2 comments:

  1. Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un

    ReplyDelete
  2. inna lillah. memang kagum dengan kepetahan arwah mengacara majlis. pernah dengar live di salah satu event di putrajaya.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Review berbayar dan harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com