HUKUM BERMAIN APLIKASI MY HERITAGE PADA GAMBAR ORANG YANG DAH MENINGGAL DUNIA

3/10/2021 09:04:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

HUKUM BERMAIN APLIKASI MY HERITAGE PADA GAMBAR ORANG YANG DAH MENINGGAL DUNIA. Bagi yang ada akaun media sosial tiktok mungkin perasan tengah trending sekarang #MyHeritage. Boleh kata sekarang hari hari keluar kat #FYP tiktok saya content content video hasil dari aplikasi my heritage ni. Kebanyakan membuat sentuhan pada gambar ahli keluarga yang sudah tiada.Apa tu aplikasi My Heritage? Kena bagitahu dulu mungkin ada yang tak tahu walaupun aplikasi ni dah lama wujud cuma kembali popular di kalangan tiktokers seluruh negara termasuk Malaysia.

My Heritage ni satu aplikasi yang berfungsi untuk mengedit gambar seperti hidup. Senang faham buat animasi pada gambar. Maksudnya gambar tu bergerak seperti mata berkedip & bibir tersenyum seolah olah hidup. 

Maka ramai yang boleh menggunakan aplikasi ni untuk membuat editing pada gambar orang orang yang dah meninggal dunia. Sebagai salah satu contoh gambar.. boleh tengok pada video di bawah. Supaya anda lebih faham apa yang saya terangkan melalui penulisan.


Bila ramai mula mengaplikasikan pada gambar gambar ahli keluarga yang telah meninggal dunia mula timbul pertikaian dari beberapa individu di tiktok dengan mengaitkan tanda tanda kedatangan Dajjal di akhir zaman. Apa yang di perdebatkan antaranya.. akhir zaman dajjal akan turun untuk menyesatkan manusia. Antara perkara yang di lakukan dajjal adalah menghidupkan orang yang dah mati. Jadi mereka berpendapat mungkin apa yang di maksudkan adalah permainan aplikasi macam ni. Tapi perkara tu perlu di rujuk kepada mereka yang lebih berilmu. Kita tak boleh terima pendapat tu bulat bulat tanpa rujukan yang sahih.

Tapi ada beberapa pendakwah mula memberi komen & pendapat berkaitan aplikasi my heritage yang tengah trending di tiktok sekarang ni. Antara ustaz dasuki dan ustaz azhar idrus. Anda boleh tonton pada video di bawah..Bagi saya pulak.. membuat sentuhan animasi pada gambar ahli keluarga yang dah meninggal dunia ni hanya akan memberi kesakitan pada hati sendiri. Rindu yang paling sakit adalah rindu pada orang yang telah tiada. Tak tau la orang lain.. kalau saya tak kuat untuk nak buat & tengok benda benda macam tu. Dah tentu menganggu emosi saya untuk beberapa tempoh waktu sementara benda tu nak kembali normal. Untuk biasakan diri kehilangan Ayah saya dulu pun hampir bertahun tahun saya bermimpi arwah. Sebab ingatan kita pada sesuatu tu terlalu kuat. Nak terima kehilangan orang tersayang bukan mudah bila kita dah mula terima elakan dari melalukan sesuatu yang boleh membangkitkan rasa sedih tu kembali.

Apapun perkara yang nampak bercanggah dengan ajaran agama kita elok la di elakkan. Semoga perkongsian kecil ini memberi manafaat kepada semua yang membaca blog saya.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Review berbayar dan harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com