HUKUM JUAL ROKOK

8.2.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Selalunya orang bercakap pasal perokok je jarang ada yang sentuh orang Muslim yang jual rokok. Seolah olah.. hanya Haram bila merokok, tapi macam mana pulak yang jual rokok. Kalau rokok di fatwakan haram, macam mana pulak penjual & hasil jualan rokok tu? Halal ke haram?

Sumber google

Tak mau kupas kupis banyak2 satgi jadi salah info pulak kan? Al maklumlah berkaitan hukum hakam ni hanya yang bertauliah & berkelayakkan je boleh cakap. Seperti selalu aku ingatkan.. Ini cuma info hujung jari untuk anda jadikan sebagai point untuk belajar selebihnya rujuklah pada mereka yang lebih arif. Apapun aku ambil dari sumber yang aku rasa boleh di percayai.. dari Orang yang di kenali jugak portal rasmi JAKIM.

Dari Blog Ustaz zaharuddin.net Ini katanya...

Untuk artikel penuh boleh baca di zaharuddin.net

Dari portal rasmi JAKIM, e-fatwa


Untuk artikel penuh boleh baca di e-fatwa 

Bagi yang menjalankan perniagaan runcit atau mini market atau buka kedai kecik2 ke apa jual rokok moga entri ni boleh di jadikan panduan untuk korang merujuk kepada guru agama masing2. Pastikan yang bertauliah & berkelayakkan untuk menjawab persoalan korang tentang hukum hakam.. Jangan dok pi tanya Ayah pin pulak.. hehehehehe

P/S :   Biarpun sharing2 camni orang anggap 'setazah google' aku tak kisah. Kalau kita ikut apa orang cakap, semua pun jadi salah kita buat. Tak semestinya kena di iktiraf sebagai Ustazah baru boleh cakap berkaitan agama kan? Apa yang baik kita share tak jadi satu dosa pun selagi rujukan kita tu betul. Kalau aku salah tolong betulkan dengan info yang ada sumber rujukan jugak.

4 comments:

  1. tapi org kita ni isu haram rokok buat ringan je.. masih ada yg buat buat tak tahu.... cuba kalau isu makanan ada babi.. semua pakat viral hehehe...

    ReplyDelete
  2. Hehehehe..rokok ni dah ckp membahayakan kesihatan pun org tak takut,apalagi bila cakap haram. Buat bodoh je diorang.

    ReplyDelete
  3. err bila pikir untung, hukum halal or haram org x peduli da sis

    ReplyDelete
  4. Akak datang sambung baca lagi ni....

    Yang penting RM yang masuk. Bila nampak RM, hukum halal haram pun buat tak kisah dah. Tapi pelik tau sesetengah orang ni. Merokok tu haram tapi buat derk aje tapi pandai pulak tu bila dapat makanan dok tanya ada minyak babi ke, alkohol ke...

    Eh, dah terlebih mengumpat seseorang! Kena undur diri ni....

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!