BUDAK PENDEK YANG TAK PERNAH DAPAT DUDUK BILA BERGAMBAR

25.7.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Sapalah gamak budak pendek yang malang tu yer.. Kesian. tak pernah dapat peluang duduk bila bergambar dengan kawan kawan sekelas masa sekolah. Kejamnya cikgu dia kan? Sampai hati tak bagi dia duduk. Dah la dia pendek... suruh dia berdiri. Yelah.. dah pendek kalau duduk confirm la nampak lagi pendek katanya. Hahahaha... Wajib bersangka baik dengan cikgu, hokay!!


Ni la padah bila di seludup masuk ke group whatsapp kengkawan masa sekolah rendah dulu. Dah puluh tahun terpisah.. Tetiba berkumpul dalam satu kumpul meng'terobek' kisah2 lama masa zaman belum akil baligh. Kisah aku yang takut jarum haruslah paling orang ingat. Asal nurse datang untuk bagi suntikan, mesti ada babak nurse kena kejar aku satu sekolah. Aku jenis time berbaris nak tunggu turn je aku tak lari.. sampai turn aku confirm berdesup macam lipas kudung aku lari menyelamatkan diri dari jarum suntikkan walau tak pernah berjaya pun dari tak kena inject. Sampai la ni katanya... Aku masih takut dengan jarum suntikkan. Hahahaha

Bila masing2 dok upload gambar masa sekolah.. Nak2 lagi gambar kelas darjah ni hampir semua gambar aku memang tak ada satu pun berpeluang duduk di barisan hadapan. Semua berdiri. Paling sedih gambar darjah dua kot.. dah la kena berdiri kat barisan kedua belakang langsung muka tak nampak. Awat la cikgu letak aku tang situ... Ni pengajaran buat semua cikgu2... nak ambil gambar untuk kelas.. yang pendek tu pastikan letak kat depan. Bagi peluang muka depa menyerlah jugak dalam gambar tu. Kalau tidak jadi kenangan penuh airmata katanya macam aku... hahahaha


 gambar aku kat barisan kedua sebelah kanan yang nampak sipi2 je muka. Aku berdiri pun still pendek even kawan yang kat depan tu duduk. Hahahaha... pendeknya aku.

Nasib baik ada jugak gambar even berdiri tapi di tepi depa depa yang duduk di barisan hadapan. Nampak la muka kpop dengan gaya japanese style stokin panjang aku tu. Hahahaha... Maybe sebab aku pakai pinafore kot tak dapat merasa duduk atas kerusi masa bergambar even aku pendek. Yelah.. nampak tak sedondon dengan yang lain berbaju kurung. Tak pa la tak dapat duduk barisan depan masa bergambar sebab aku sentiasa dapat berdiri kat barisan depan setiap kali perhimpunan. Tang tu memang dari sekolah rendah sampai menengah tak dak chance nak duduk belakang. tak boleh la nak bergosip masa cikgu berucap. hahahaha


 Gambar ni kira cikgu simpati la walau aku tetap tak merasa nak duduk atas kerusi barisan depan. Dia letak aku kat sudut yang boleh nampak dari hujung kaki sampai hujung rambut katanya. Tu yang nampak aku memang kpop+ japanese style dari kecik. Stokin panjang Uolls.. yelah.. pepagi nak tunggu bas sekolah nyamuk banyak dok gigit kaki. (p/s : kpop la sangat.. aispop ada la kan? hahaha)

Moral of the.. yang pahit tu bila jadi kenangan mesti jadi sweet like kencing manis. Even aku maybe masa tu sedih sebab tak merasa duduk di depan masa bergambar tapi bila tengok balik aku rasa macam nak masuk dalam poket doremon pergi balik ke zaman tu. Ya Allah.. indahnya jadi budak budak.. walau kadang2 takut nak pergi sekolah sebab cikgu garang.

4 comments:

  1. comelnye!

    tp ksian plak gambar nampak sipi2.. hehe

    ReplyDelete
  2. Kikiki...mesti suria ni kecil comel je orng nye kan.... mak akak ckp kalau orng badan kecil molek ni lambat nampak tua tau (awet muda sgt gituu) ;)

    ReplyDelete
  3. hehehehe... paling best kalo jadi 'rendang', selalu dapat duduk kat kerusi lah... =D

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!