RUMAH PALING SEDIH DI HARI RAYA

21.7.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Raya.. tak semua rumah yang kita kunjungi tu nampak meriah & ceria dalam suasana raya.. Kadang2 ada rumah even di hias untuk sambutan raya.. ada persiapan raya macam orang lain tapi bila masuk memang kita rasa suram & sedih sangat. Bukan sebab penghuni dia orang susah ke,orang kurang upaya atau orang sakit.. cuma mungkin sesuatu yang kita rasa hilang bila kita melangkah masuk setelah berpuluh tahun tak jejakkan kaki.

Macam tu la yang aku rasa bila bertandang kat sebuah rumah ni.. dulu rumah tu bagi aku bersih, kemas & cantik walaupun tak besar mana. Nampak meriah orang yang menghuninya.. dari kecik rumah tu selalu aku keluar masuk... lepak.. sembang.. Tapi sekarang setelah berpuluh tahun aku tak pernah lagi masuk rumah tu, raya pertama haritu aku masuk.. Ya Allah.. sedihnya. Banyak perkara dah 'hilang' yang ada cuma kenangan.

Yang hilang 'kawan baik' aku sejak dari sebelum aku kenal ABC lagi.. membesar sama sama. Bukan dia dah takde kat dunia ni cuma dia & keluarga dia dah tak tinggal kat situ cuma Ayah & mak tiri dia jer yang take over rumah tu sekarang. Susun atur dah lain.. cuma mungkin ada beberapa barang yang masih kekal di situ.

Kenangan tetap indah walau kadang2 menyakitkan

Rumah tu banyak menyimpan cerita kami... Cerita yang dah tiada kesinambungan lagi... Cerita yang dah lama menjadi episod akhir. Biarlah cerita tu usang di dalam rumah kecil itu... Masing2 punya episod baru dalam hidup. Jalan cerita kita dah tak sama lagi...


Yang Menarik
Mesti baca 9 Jenis penipuan yang selalu orang guna di internet/online. Jangan ada yang jadi salah seorang mangsa mereka. Meh baca kat sini >> 9 JENIS PENIPUAN ONLINE YANG MESTI ANDA TAHU <<

3 comments:

  1. isnya akan berubah mengikut peredaran masa.. mesti sedikit terasa kan bila menjejaki ke rumah tu bila banyak yang berubah..

    ReplyDelete
  2. Salam Perkenalan...

    Menyinggah jap.... kenangan silam memang ada...yang manis pasti kenangan indah....yang sedih biar berpada-pada.... tapi mesti orangnya tabah sebab mampu melangkah ke sana...

    ReplyDelete
  3. Akak pulak tersedih bila baca n3 ni....sedih bila semua dah tak sama mcm dulu2 simpan kenangan pahit manis dlm hati selama2nya

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!