NAK TAHU APA KAITAN CHANGSHA DENGAN FILEM AVATAR?

3.9.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

NAK TAHU APA KAITAN CHANGSHA DENGAN FILEM AVATAR?. Changsha??  Mungkin ada yang pertama kali dengar nama tempat yang terletak di negara China ni. Ramai rasanya rakyat Malaysia suka melancong ke china tapi selalu dok dengar orang pergi beijing,hongkong jer.. Tempat2 lain maybe ada tapi yang paling popular itu je la kan. Lebih2 lagi changsha ni.. jarang2 dengar orang kesana. Mungkin aku je jarang nampak orang update bercuti kat sana kot.. hehehe. Tapi mesti ramai yang nak tahu apa kaitan tempat ni dengan filem Avatar kan? Apa kata baca dulu tempat2 yang menarik yang ada kat changsha.



Changsa adalah kota budaya yang berusia lebih dari 3000 tahun. Kota tu dipisahkan Oleh Sungai Xiangjiang yang mengalir dari selatan ke utara. Di Tepi timur Sungai Xiangjiang banyak terdapat hotel, Bangunan dan kedai kedai. Ia merupakan kawasan yang agak sibuk disitu. Tetapi, di Tebing barat sungai, merupakan daerah Kebudayaan yang sangat cantik, Serta terdapat banyak sekolah dan Pusat Pengajian Tinggi. Di Provinsi Hunan ini pula adalah tempat lahir  Pemimpin Besar China Mao Zedong.

Terdapat satu tempat bernama Phoenix Ancient town Juga dikenali sebagai Fenghuang Ancient City, ia adalah sebuah bandar yang di jaga dan dipelihara dengan baik yang terdapat adat yang berbeza, tinggalan seni bina, seni, bahasa etnik dan lebih daripada Qing serta gaya Ming. Di kekalkan dengan gaya purba yang tak pernah di ubah dengan kemodenan

Antara menarik yang lain adalah Pulau Oren, iaitu sebuah destinasi pelancongan yang cantik. Ia terkenal kerana tempat itu adalah sebuah pulau kecil di Sungai Xiangjiang yang dipenuhi banyak pokok limau China. Sewaktu musim luruh, anda akan dapat lihat oren China berwarna kuning bergayut di ranting pokok. Dari pulau tu juga anda dapat melihat pemandangan di gunung Yuelu amat cantik.Selain itu,Ada Sungai Liuyang mengalir melalui daerah Bandar Changsha. Untuk mengetahui sejarah Bandar Changsha, anda boleh berkunjung ke Muzium, Provinsi Hunan yang terletak di tepi Sungai Liuyang. Banyak artifak yang bernilai seperti alat gangsa yang paling kuno, lukisan sutera dan lain-lain. Kesemuanya digali keluar dari kubur purba di Changsha yang masih dipelihara dengan baik.

Kalau korang nak tahu banyak lagi tempat menarik & gambar di changsha yang memang cantik2 korang boleh baca & tengok kat sini. Lagi satu kalau korang nak tahu apa kaitan changshang dengan filem Avatar korang kena baca ni >> Yang Anda Belum tahu tentang Changsha <<


Dari artikel yang aku baca & kongsikan kat blog memang changsha agak menarik kalau kita nak jadikan destinasi percutian. Mungkin bagi mereka yang suka melawat tempat2 yang cantik dengan alam semulajadi, banyak hasil seni zaman purba, budaya & sejarah. So, sesekali ubah angin duduk di tempat penuh dengan alam semulajadi ni pun ok jugak kan?

1 comment:

  1. Tengok gambar yang pertama pun dah terus jatuh cinta dengan kecantikannya. Teruslah sambung membaca. Memang cantiklah. Tak rugi kalau pergi. Tapi bab berjalan atas kaca tu oh tidaklah...seriau tengoknya!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!