JEREBU! SEKOLAH DI ARAH TUTUP TAPI MASIH RAMAI YANG KE JOM HEBOH

4.10.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

JEREBU! SEKOLAH DI ARAH TUTUP TAPI MASIH RAMAI YANG KE JOM HEBOH. Jerebu tidak menghalang orang ramai ke Jom heboh penang. Aku tengok TV3 dok update kemeriahan suasana di jom heboh macam tak terjejas pun dengan kehadiran orang ramai walau jerebu berada di paras bahaya. Terbaca jugak pasal sekolah di semua negeri kecuali beberapa negeri tak sure negeri mana.. di arah tutup 2 hari mulai esok sebab jerebu. Gamaknya Jerebu ni bahaya untuk budak beruniform sekolah je kot sebab kalau depa tak pakai uniform jerebu jadi tak bahaya. Sebabnya aku tengok rilex je mak bapak bawak anak2 beridah kat jom heboh bagai.


Bukan la aku dengki ke hapa.. Yang sakit anak depa bukan anak aku. Tapi tu la.. Bila kerajaan umum sekolah tutup ramai yang jeles kata budak sekolah jer terkesan sebab jerebu. Tapi aku rasa sebenarnya ramai rakyat Malaysia berinsang macam sindiran2 kat laman sosial tu. Buktinya depa tak heran pun dengan jerebu. Tetap buat aktiviti luar macam biasa. Aku je berkurung dalam rumah dengan anak aku. Tu pun pening kepala & sakit tekak jugak walau tak keluar. Bukan jer tak keluar malah tingkap pun dah berapa hari tak buka. Kita terpisah terus la permandangan aku dengan dunia luar ni.

Sebagai mak ni aku memang lebih risaukan kesihatan anak berbanding diri sendiri tapi tetap aku fikir jugak kalau aku sakit sapa nak jaga anak aku. Jadi aku kena jaga kesihatan ketiga2 diri kami tapi cuma tu la asben kan kena keluar kerja jadi aku hanya doa je semoga dia tak sakit akibat jerebu.

Sumber Sinar Harian

Usaha kerajaan bagi cuti pada pelajar sekolah untuk menggelak mereka sakit akibat jerebu aku rasa tak effective kalau mak bapak pulak ambil kesempatan anak bercuti untuk keluar berjalan jalan. Orang bagi cuti suruh duduk rumah elak dari terdedah dengan jerebu bukan suruh pi Jom heboh bagai ye dak??

kalau dah rasa tak tau nak buat apa sangat kat rumah sebab jerebu meh try ni. Kot2 dapat make over rumah & banyak lagi barangan yang best2 sapa tau >> Yang Anda Boleh Dapat percuma Sepanjang Oktober ni Jom Tengok << Dari dok ambil risiko keluar sambil menyedut jerebu sapa suruh. kan??

Moral of the story.. Rasanya dalam situasi IPU jerebu berada di paras bahaya aktiviti2 macam jom heboh tu batal pun takpe kot. Ia melibatkan banyak pihak. Nak suruh setiap manusia ni sedar kesihatan tu tak boleh di beli rasanya ramai yang tak sedar diri selagi tak terlentang sakit jadi sebagai mencegah rasanya  program2 macam tu tak payah la adakan buat sementara waktu. Yang mana dah di rancang batalkan je.

3 comments:

  1. Sepatutnya..batalkan aje lah.
    Bahaya kot.. :(

    ReplyDelete
  2. Itu la yang pelik dengan orang kita ni, dah tahu jerebu tak payah la nak buat outdoor program....

    ReplyDelete
  3. Hurmmm hari tu ena mai KL, memang teruk sungguh jerebu.. Tak tahu la kenapa still boleh ada aktiviti outdoor.. Tak pening ke.. Hurmmm

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!