TIDAK BOLEH MENAMPAL STICKER PADA CARTA GERAKAN BAYI DI BUKU PINK

11/21/2018 10:15:00 AM Suria Lekatlekit 3 Comments

TIDAK BOLEH MENAMPAL STICKER PADA CARTA GERAKAN BAYI DI BUKU PINK. Pernah tengok tak viral buku pemeriksaan untuk ibu mengandung atau kita lebih biasa sebut buku pink. Berwarna warna di aidilfitri pada carta gerakkan bayi tu. Ada yang lukis bentuk hati & ada yang letak sticker comel comel. Nampak sweet & cute je kan.. Alolo.. comelnya mama/mami/ibu/mak tu.. Mesti beranak nanti anak dia pun perangai comel ikut mak dia juga.

Yer comel memang la comel tapi buku pink tu bukan diari kisah kehamilan hangpa ok! Tu buku yang akan merekodkan semua laporan kesihatan ibu & bayi sepanjang kehamilan. Buku tu kira buku rasmi la.. Bukan buku nota nak conteng2 sesuka hati ok.

Sebenarnya tak boleh tau kita nak tampal2 sticker.. buat doodle cute kat buku pink tu tak kira la kat bahagian carta gerakan bayi atau kat mana2 muka surat pun. Nak tau sebab apa?? Meh sini ahkak puaka niyang rapik nak bagitau.. Ni kalau tak bagitau satgi ramai pulak yang buat. Yelah.. Semua orang sekarang gila nak di viralkan. Almaklum la zaman media sosial kan. Memasing nak jadi retis pesbuk.. retis setageram retis tuweter bagai kan.. So, mereka akan cuba buat apa saja yang boleh menarik perhatian netizen.

Tapi malas pulak akak nak taip pepanjang.. So akan sekerinshot je la yer.. Bukan apa taip balik satgi salah fakta ke hapa.. Jadi salah faham pulak. So sila baca sekerinshot kat bawah & hadam betul betul kenapa tak boleh tampal sticker.. lukis doodle ke hapa pada buku pink tu..


So ibu ibu yang sedang hamil & yang dah buka buku pink tu simpan la elok elok buku pink tu yer.. Bukan je semasa mengandung nanti mungkin di perlukan di masa akan datang yang kita tak tahu bila. Tak kisah la dari anak pertama sampai ke 10 pun.. Better simpan sebagai dokumen penting. Tak payah la nak cipta kelainan sangat semata mata nak jadi attention seeker.. Banyak lagi benda lain boleh buat kalaupun nak meraih perhatian awam kan. Buku buku & dokumen penting macam tu better la dia seperti yang sepatutnya. Benda tu bukan benda untuk di buat gurauan.

Moral of the story.. Susah juga kan berada di era social media ni.. Memasing berebut nak jadi popular kat social media. Kadang2 sampai di luar logik akal orang buat. kekekeke

3 comments:

  1. Halahh..ada jugak pakai stiker ya XD. Seronok sangat tu sampai guna stiker nak rekod (banyak stiker dia pakai jugak tu)

    ReplyDelete
  2. Kalau silap lekat stiker atas buku pink ni maka susahlah untuk ditanggalkan kemudian.

    ReplyDelete
  3. tq share ... mmg tak boleh pun, misi ada bgtau dulu, lepas tu mmg kena simpan elok2 buku ni , tak tahulah nak simpan berapa lama, tapi kak pip simpan la juga elok elok, kot2 satu masa nnt ada keperluan nak guna kan...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com