RESEPI AGAR AGAR SANTAN GULA MELAKA 2 LAPISAN

11/08/2018 10:03:00 AM Suria Lekatlekit 2 Comments

RESEPI AGAR AGAR SANTAN GULA MELAKA 2 LAPISAN. Tu dia... Kalau letak tajuk tak bagi orang pening tak boleh ka? Lagu mana pulak agar agar santan gula melaka 2 lapisan ni? Lapisan ozon ke hapa? Sabar ok.. Sabar itu separuh dari iman..


Alah hangpa ni... Kalau letak tajuk resepi agar agar santan gula melaka je bersepah dah la kat google tu. Buat gimik sikit pun marah katanya. Sememangnya rupa bentuk agar agar santan ni memang nampak 2 layer (2 lapisan) kan? Tapi di sebabkan ada juga yang gagal buat agar agar santan ni jadi 2 lapisan apa salahnya I tulis tajuk macam tu. Sebab kalau salah teknik masak agar agar santan ni memang dia tak jadi 2 layer. Santan dia tak naik ke atas. Jadi takpe.. satgi cheq bagi tips macam mana nak pastikan agar agar santan hangpa jadi 2 layer seperti yang sepatutnya berlaku.

Dah bersedia semua nak masuk dapur memasing? Pastikan gas ada yer.. jabgi tak jadi pulak agar agar santan hangpa. Jom la kita ke segmen dapur sekangkang kera lekatlekit.

Bahan bahan

1 Paket agar agar kering (yang macam tali panjang tu)
1 Kotak kecil santan
1 Gula melaka sebesar penumbuk
1 Biji telur Ayam
Sedikit garam
Air (lebih kurang 3 cawan)

Cara memasak

☛Masukkan air dalam periuk rebus gula melaka bersama agar agar (Kalau ada daun pandan masukkan sekali)

☛Masukkan sedikit garam

☛Sampai semua dah hancur & sebati.. Boleh nak tapis dulu takut ada benda asing dalam gula melaka tu kan.

☛Kemudian masak balik sehingga mendidih

☛Pecahkan telur & sebatikan bersama santan. Kemudian tuang dalam agar agar tengah mendidih.

☛Biar masak sekejab dalam 2 minit baru padamkan api & letak dalam lotang atau apa2 bekas.

☛Last sekali sejukkan. Kalau tak sejuk macam mana agar agar tu nak beku ye dak??

☛Dah beku tu potong & makan je la.. Tu pun kena bagitau.


Tak nak guna gula melaka pun boleh. Nak buat pandan just blend daun pandan.. tapis & ambil jus dia campur dalam agar. Gantikan dia gula biasa (gula putih) je. Yang lain lain bahan & cara masak dia sama je.

Tips untuk pastikan santan naik keatas & agar agar kita jadi 2 layer seperti yang sepatutnya adalah.. Lepas masukkan santan tu jangan tutup api terus. Biar santan tu masak sekejab lebih kurang 2 - 3 minit. Biar dia mengelegak dalam kuali cuma pantau supaya tak melimpah keluar. Insya Allah bila kita sejukkan nanti santan tu akan naik ke atas & agar agar kita jadi 2 layer cantik lentik elok je kejadiannya.

Jadi mana gegadis & jejaka idaman nak try masak sendiri agar agar santan ni.. Boleh la mencuba resepi mudah yang amat ni kat rumah memasing yer... tak di galakkan mencuba resepi ni di dapur rumah orang.. Bukan apa takut tak jadi malu pulak ye dak?? lebih2 lagi kat rumah bakal mertua. So elakkan dari anda mendapat aib.. Sila la practive kat dapur rumah sendiri dulu. hehehehehe

Sekian saja segmen dari dapur sekangkang kera lekatlekit hari ni. Semoga resepi mudah ni dapat memberi manafaat kepada mereka yang memerlukan.

2 comments:

  1. Sukatan santan pun penting kalau tak betul nant lapisannya tak belen, kann

    ReplyDelete
  2. Dulu dulu masa anak sorang hakak rajin buat benda ni Suria.... la ni ni dah malas nak buat haha....Padahal tak susah mana pun kan. Tp tulah .... problem dia kalau tak nasib baik mmg tak menjadi 2 lapisan tu...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com