ADA ORANG MELAYU SEMENANJUNG TERMAKAN SINALAU BAKAS

17.1.14 Suria Lekatlekit 12 Comments

Seperti tahun lepas.. Awal tahun ni berkesempatan pergi jenjalan jauh sikit. Alhamdulillah Allah bagi rezeki lebih sikit untuk kami sekeluarga pergi cuti2 malaysia. Trip kali ni selain kami 3 beranak... adik, kakak & mak den pun join sekali. Destinasi kami ke sabah.

Tak lama.. 3 hari 2 malam je. Dengan cuaca yang hujan.. so aktiviti terbatas kat sana. Tak sempat pergi banyak tempat & plan nak ke pulau pun tak jadi. Tapi sempat jugak melawat beberapa tempat. Antara tempat yang sempat pergi adalah kundasang. Nak pergi gunung kinabalu.. hujan so tengok dari jauh.. pergi ladang lembu pun hujan.. tak boleh nak jadi cowboy sangat la kat sana. Rumah terbalik pun sampai depan pintu masuk je. Yelah.. sampai pun dah petang. Lain2.. jalan2 kat area KK makan seafood yang memang murah kat sana.. jenjalan kat pasar kraftangan & pasar philipine.. Jumpa bestfriend merangkap kakak angkat den.. kat Suria Sabah Mall..

Yang den nak cerita sebenarnya pasal Sinalau Bakas jer.. bukan nak review tempat2 percutian yang den pergi. Bukan kedekut pengalaman tapi ramai dah kot review tempat2 menarik kat sabah. Berbalik cerita pasal sinalau bakas ni.. ni sepanjang perjalanan kat kundasang nak ke ladang lembu.. rumah terbalik.. gunung kinabalu bagai jalan kat situ.. memang banyak gerai tepi jalan & tepi hutan jual sinalau bakas. Sesungguhnya aku tak pernah tau apa benda sinalau bakas tu. Sampai kat sabah baru tau apa spesis sinalau bakas tu.

Sekarang dah ada gerai sinalau bakas yang mention awal2 apa benda sinalau bakas tu tapi still banyak lagi yang tak tulis signboard camni. So, jangan ada lagi yang termakan.

Kawan den merangkap akak angkat den pernah cerita ada orang KL datang sabah... termakan sinalau bakas.. siap tapau bawak balik bagi sedara mara rasa. Bukan tu je siap pesan kat kawan dia di sabah kalau datang tolong tapaukan sinalau bakas ni. sedap katanya tanpa tau apa benda sinalau bakas selain yang dia tau dari orang yang jual cakap.. daging salai. Tak tanya gamaknya daging apa sinalau bakas tu.

Dah puas makan baru tau sinalau bakas tu rupanya daging salai babi hutan. Sebab kebanyakkan gerai kat tepi2 jalan hutan & kampung kat situ tak tulis benda tu tak halal.. Yelah gerai orang2 kampung gamaknya maybe ada yang tak tau orang Islam tak boleh makan babi. Maybe la kot sebab depa duduk pendalaman yang majoriti kat situ rasanya banyak menganut agama kristian sebab banyak gereja kat situ. Orang semenanjung pun.. jangan la makan sebarangan tanpa tahu apa benda yang di makan. Asal sedap je kau siap tapau bagai.. sekali terkena daging babi hutan salai.. ko nak samak camna dah jadi darah daging. Takkan nak minum air tanah pulak kan??

Moral of the story bila kita tempat yang pendalaman & banyak etnik & kaum kat situ.. nak2 lagi yang takde agama atau majoriti bukan Islam jangan la sebarangan makan. Kalau tak pasti nama makanan tu.. sila tanya dulu sebelum makan. Macam nasi goreng gila.. hahahaha... ingatkan nasi goreng apa tanya la budak kerja kat restoran tu.. katanya nasi goreng pedas gila tapi bila makan.. tak pedas langsung.

Ni la rupa nasi goreng gila tu..kekekeke

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

12 comments:

  1. bila baca kat feed tadi tajuk entry sinalau bakas tetiba teringat lepat pisang ke, hahak..terima kasih sharing.. :)

    ReplyDelete
  2. moral of the story, check dulu sebelum mkn. lg2 benda tu pelik dan di tempat orang. Saya anak jati sabah, pernah juga dengar cite org semenanjung termkn benda ni. tak sangka mmg betul pulak. Sinalau tu maknanya salai/panggang dan bakas tu maknanya babi hutan.

    ReplyDelete
  3. salam mummy lala...
    oo..jenjalan g sabah bah.. syioknyer...
    cma plan ujung tahun ni nk pegi sana..
    nasib bek ada info mcm ni.. huhuhu..
    risau btl..

    ReplyDelete
  4. pergh.. kalau dah makan jadi darah daging taktau nak kata apa.. teman takut nak mencuba makanan baru ni pasal ni lea.. risau termakan daging bukan2.. thanx yea sharing.. bagus entri ni..

    ReplyDelete
  5. Jgn takut jenjalan g sabah bah. Yg penting time jenjalan tu bila singgah gerai mkn tnya dlu muslim ke tak. Emmm...kalau nk lg Selamat bwa je mknn ringan alas perut :-)

    ReplyDelete
  6. Belum cuba belum tau..sudah cuba hari hari mau wakakaka sadap bah tu ging

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya...butul tu...pusas|

      Delete
  7. Yang sudah termakan tu kira rezeki dia lah tu..dpt juga rasa mkn sinalau bakas tanpa disedari..satu soalan..sedap ke?? Wkwkwkwk...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!