KENAPA DALAM FILEM & DRAMA SERAM BOMOH DI PANGGIL TOK?

29.1.14 Suria Lekatlekit 4 Comments

seperti korang tau daku ni peminat filem & drama seram yang bertemakan hantu,pontianak & sejenis dengannya la. Tapi bukan semua filem @ drama seram aku suka tengok.kalau jenis cerita asal siap, asal boleh keluar panggung @ tv memang aku kritik jugak la kan.

Yang aku nak cerita ni pasal watak bomoh dalam cerita seram. Hampir ke semua cerita seram kalau watak bomoh jer mesti panggilan dia tok. Pelik jugak la kalau realiti bukan semua bomoh pun orang panggil tok. Orang panggil nama dia jugak cuma panggil nama tu jer orang mungkin panggil pakcik ke pakngah paklong bagai kan. Jarang sangat la dengar orang pergi jumpa bomoh bila cakap dengan bomoh jer mesti bahasakan diri bomoh tu tok. Cuma dalam filem je sinonim panggilan tok pada bomoh. Betul tak?

Kang ada pulak cakap aku ni kaki bomoh tau pulak nama2 panggilan bomoh2 yang ada.sepanjang hidup aku tak pernah sekali aku jumpa bomoh kalau ustaz kat darulsyifa tu pernah la dulu tapi bukan sebab terkena sihir ke hapa tapi anak aku nangis start dari tengah malam sampai ke subuh.

Entri just macam 1 persoalan la. Rasanya mana2 penulis filem seram ni kena ubah panggilan tok tu agar lebih real kan. Skema sangat panggilan tok tu.

 

** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

4 comments:

  1. Salam Mummy Lala..

    Hhehe..tak terfikir pulak.. mungkin pengaruh watak dulo2 kut..bomoh dulo2 kan kebanyakannye orang tua.

    ReplyDelete
  2. ha'a lah kan
    baru perasan bila diutarakan

    ReplyDelete
  3. hm.. betul jugak tu kan. hahaha.. tak terpikir pulak pasal tu semua. cuma licha memang tak tengok tv. :(

    ReplyDelete
  4. ye tak yer la kan..baru perasan..cerita antu melayu mmg wajib ada watak tok bomoh..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!