TERGAMAK BAGI MAKCIK TUA TU MAKAN SISA NASI ORANG

1.1.14 Suria Lekatlekit 8 Comments

2014 dah kita kan? Maaf la aku takde rasa nak celebrate new year kat FB mahupun mana2 laman sosial ni. Setiap hari adalah hari baru jadi setiap hari ada azam yang kadang azam yang sama atau berubah mengikut situasi, keadaan, mood & keinginan. Jadi.. takde la nak list azam bagai setiap hujung tahun. Setiap hari pun aku harap hidup aku lebih baik dari semalam & hari2 yang seterusnya.

Berbalik pada cerita berdasarkan tajuk entri ini bukan kisah copy paste dari mana2 akhbar atau cerita yang si share dari orang2 yang aku tak kenal. Kisah ni kawan aku sendiri yang share kat FB. Bukan kisah yang di ceritakan dari mulut ke mulut tapi kisah ni berlaku depan mata dia & kisah ini adalah kisah yang berlaku dalam hidup dia tak lama dulu. Sentap hati seorang manusia bila daku baca sambil bayangkan keadaan masa tu.

Sumber Google

Kisah ni menurut kawan den berlaku pada tahun 2010.. waktu dia & family dia pergi bercuti kat terengganu & singgah makan kat satu kedai. Masa tengah makan tu dia perasaan anak perempuan dia umur 6 tahun tak jamah pun nasi kat pinggan tapi asyik perhati seorang makcik tua duduk tersadai tepi dinding di hujung kedai tu. Tiba2 datang tokei kedai tu campak bungkusan plastik berisi sisa makanan orang kat makcik tu. Dengan rasa penuh syukur makcik tu menadah tangan berdoa. Hampir2 makcik tu makan sisa nasi tu tapi sempat lagi kawan den ni tepis tangan makcik tu, halang dari makcik tu makan sisa nasi orang. Dia bawa makcik tu untuk ambil makanan baru dari kedai tu tapi masa kawan den sampai ke kaunter nak bayar makanan makcik tu tokei kedai tu marah pulak katanya makcik ni hari2 datang minta makanan kat kedai dia. Dia tak suka. Kawan aku tu tegur la sikap takde perikemanusiaan tokei kedai tu .. sebab kebiadapan pekedai tu menghina seorang makcik tua yang kelaparan tu.. anak kawan den ni pun tawarkan nasi di pinggan yang tak di sentuhnya sejak tadi pada makcik ni.


Itu kisah realiti yang berlaku. Kisah manusia yang bersifat kesyaitan dan kisah budak kecil 6 tahun yang lebih ada rasa perikemanusiaan, simpati & kasih sayang walau dengan orang yang tak pernah di kenali. Bagi den sepinggan sehari dia sedekah nasi & lauk pada makcik tu.. takkan bankrup kedai makan dia tu. Dia sombong sebab Allah tak tarik lagi kenikmatan... sekali Allah tarik & humban dia dalam situasi makcik tu baru dia rasa apa rasanya di beri makan sisa. Makcik tu seorang manusia bukan haiwan malah haiwan pun ada manusia tak tergamak bagi sisa makanan.. Orang macam tu dengan manusia pun dia layan macam tu, gamaknya dengan haiwan sebutir nasi pun dia berkira.

Orang2 sekeliling pun mainkan peranan jugak jangan hanya tengok & tak buat apa2. Bayangkan kawan den yang dari kedah sana.. datang terengganu & tengok situasi macam tu dia saja yang datang hulurkan sedekah.. yang setiap hari makan kat situ takde sorang pun yang pandang dengan penuh simpati?? takde ke?? kalau ada maybe tak sempat kawan den tu nak tolong makcik tu maybe orang lain terdahulu hulurkan bantuan.

Ingat dalam rezeki kita sehari hari.. ada rezeki orang lain atau makhluk lain. Mungkin kalau peminta sedekah yang minta duit tu kita meragui.. tapi bagi den kalau yang meminta makan untuk sekali makan tu kalau kita mampu bagi la dia makan. Tak payah berkira sangat. Sedekah tak pernah buat sesapa pun jadi miskin malah Insya Allah.. Allah akan membalas dengan rezeki yang berganda supaya kita boleh berkongsi dengan orang lain yang memerlukan. Hope kisah ni jadi peringatan & pengajaran terutama pengusaha restoran/kedai makan.


** Dok berfacebook, bertwitter sampai bosan & nak cari sesuatu yang baru. try ni.. Sambil online sambil share iklan sambil dapat duit. Jom sign up sekarang. Free je kat sini >> CARI DUIT KOPI SAMBIL ONLINE

8 comments:

  1. Nak sedekah /hadiah, bagi la yg terbaik mengikut mampu kita.. Selamat Tahun Baru 2014.

    ReplyDelete
  2. Nak Beri sedekah/hadiah, berikan la yg terbaik ikut mampu kita. Selamat Tahun Baru 2014.

    ReplyDelete
  3. betul Abang Abil.. jangan bagi sisa atau barang2 yang kita sendiri dah tak sanggup guna/pakai.

    ReplyDelete
  4. ada jugak org mcm tu..
    apa slh nya klw bg mkn stiap hari pun .. tak rugi kn . malah rezeki makin murah.. ini la mnusia bila berada di atas .. org di bawa di pinjak2 nya ..

    ReplyDelete
  5. hmmm...menitis air mata macho momoy
    anak kecil 6 tahun tu pun ada sifat belas kasihan. aduhh... macam mana tokey tu umur je matang tapi hati ? tak dapat momoy bayangkan
    mungkin dia lupa yang Allah bagi dia rezeki lebih untuk dia kongsi bersama. bukan miskin pun kalau bagi makcik tu nasi + lauk even hari2 pun

    ReplyDelete
  6. Allah, akak..pedih mata dgn hidung kak..sampainya hati..nasik dgn ikan je kalau taukey kedai tu sedekah,pahala tu yg penting sebenarnya.. sampainya hati.

    ReplyDelete
  7. salam mummy lala..

    sebak baca..
    bersedekahlah walau sedikit..
    tak luak pun sepinggan nasi dan lauk utk macik tu tiap2 hari..

    ReplyDelete
  8. sy tak sedar...air mata sy gugur sendiri tanpa dipaksa...kenapa buat mak cik tu mcm tu...?tak rugi pon kalo tiap2 hari dia bg mak cik tu makan sepinggan nasi...malu sy sbg org trg yng kononnya trg darul iman...ya Allah....

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!