INI BUKTI POLIS BUKAN HANYA TAHU MAKAN RASUAH

6.10.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

INI BUKTI POLIS BUKAN HANYA TAHU MAKAN RASUAH. Persepsi masyarakat terhadap anggota polis memang sinonim dengan 'duit kopi' atau dalam bahasa jenayahnya 'rasuah' Tak nafikan ada anggota polis yang macam tu tapi biasa la bukan semua walau yang macam tu ramai. Dulu ada sedara aku terpaksa letak jawatan sebagai anggota polis sebab tak sanggup nak terlibat dengan rasuah semasa jalankan tugas. kadang2 manusia ni kalah dengan perikemanusiaan tapi amanah & tanggungjawab buat dia jadi serba salah nak2 lagi bab nak saman menyaman. Jadi sebab sentiasa berdepan dengan situasi tak sampai hati tu dia rasa pekerjaan sebagai anggota polis ni dia tak mampu pikul sebab dia takut kena sifat perikemanusiaan dia yang tinggi dia tak mampu jalankan amanah & tanggungjawab dia dengan sempurna.


Bukan senang nak pikul tanggungjawab menjadi anggota keselamatan dalam negara ni walau security guard sekalipun apatah lagi menjadi anggota polis tapi sayangnya bila yang bekerja hanya kerana duit semata mata makan berlakulah gejala rasuah di kalangan anggota2 beruniform di negara ni.

Pun macam tu masih ada lagi Anggota polis yang boleh berjaya tanpa jadikan Rasuah sebagai side income. Banyak cara boleh buat untuk cari side income. Tak perlu makan rasuah. Macam pakcik ni buat.. bukan setakat dia berjaya malah kaya raya walau pada mulanya dia cuma seorang anggota polis yang jujur & amanah. Sanggup bekorban untuk negara. Nak tahu apa dia buat meh tengok cerita dia kat sini. Mungkin memberi inspirasi kepada anggota2 polis yang lain >> Inilah Kisah Hero Sebenar Seorang Polis <<

Sebab tu kita tak boleh pukul rata judge kalau polis je mesti makan rasuah. Kesian kat depa.. susah2 depa kerja nak beli beras, lauk bagai nak makan nasi tetiba kena tuduh makan rasuah. Pada adik2 polis yang baru berkecimpung dalam dunia kepolisan ni hope tak rambang mata dengan dunia rasuah.. Ingat rasuah haram. Bayangkan rasuah macam babi, gamak ke korang makan babi. Sekian terima kasih.

1 comment:

  1. Sebab itu Nabi ajar kita untuk sentiasa bersangka baik.
    Bukan semua polis yang terlibat dengan masalah itu.
    Kalau ada, itu adalah fitnah untuknya.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!