RESEPI IKAN TONGKOL MASAK KICAP DUA RASA

10.2.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

RESEPI IKAN TONGKOL MASAK KICAP DUA RASA. Tu dia lama tak menge'chef'kan diri kat blog lekat lekit ni katanya. Jadi hari ni tetiba rasa nak menge'chef' pulak. Resepi harus simple sebab konsep share resepi kat blog aku target untuk budak2 baru belajar masak atau budak2 bujang yang menyewa ramai2 tak kira kerja atau belajar. Almaklum la rumah bujang ni kan.. kadang2 bahan2 masakan ni bukan macam rumah orang kelamin. Memang semua dah ada. Rumah bujang kalau setakat kicap tu memang ada la.. Buat2 sesak hujung bulan sementara tunggu gaji atau elaun masuk.

Sejak guna galaxy s4 zoom ni rajin pulak aku ambil gambar live dari dalam kuali. hahaha

Masak kicap pun boleh buat dua rasa ok! Jangan tak tau.. Yang penting kreatif. Alah.. masak kicap je kot kau kerek sangat apsal?? hahaha... Ok ok.. hadik2 sekalian mari la kita belajar macam mana nak masak ikan tongkol masak kicap dua rasa ni. jangan risau menu ni sangat simple tapi kadang2 kena masak extra nasi. Yang simple tu memang membuka selera katanya..

Bahan bahan di perlukan cuma
Ikan Tongkol (Ikan lain pun boleh ikut selera tekad korang la)
Bawang putih & bawang besar
Halia
Kicap masin
Kicap Manis
Minyak masak
Kalau nak pedas masukkan sekali cili padi

Ok dah cukup bahan tu. Cara nak memasak pun sangat senang. tak menangis tepi dapur punya

Mula2 siang ikan. cuci bersih. Masukkan kunyit & garam kemudian goreng.
Kisar bawang besar,bawang putih & halia.
Potong bawang besar cara bulat.
Panaskan minyak.. tumis bahan kisar tadi sampai bau harum semerbak. Lagi bagus bau boleh sampai depan pintu rumah jiran. Baru dia tau korang pandai masak. Untung2 ada yang ambil buat menantu. hahahaha
Bila dah naik bau bahan tumis tadi masukkan kicap manis & masin secukup rasa. Jangan lebih2 nanti rasa pahit. Lepas tu campak la ikan goreng tadi dengan gembira. Harus gembira ok. Tak gembira nanti masakan tak sedap. Lepas tu masuk bawang potong tadi. Kalau rasa hangpa memang jenis selera hot & spicy.. campak je sebijik2 cili padi tu. Tak payah potong pun takpe. Orang tak makan pedas boleh makan sekali. Kalau nak pedas gigit je cili tu. Tapi kalau nak sebatikan rasa pedas dalam kuah boleh je blend sekali cili padi tu dengan bahan tumis yang lain. Atau nak selera pedas jepun sikit tambah je benda ni >> Cara Nak Menikmati Makanan Pedas Gaya Jepun. Sanggup ke makan ?? <<

Tak payah dok belek mangkuk sangat la. Cap DIY je tu.hahaha

Maka siaplah resepi mudah yang boleh masak sambil baca blog gosip retis katanya. hahaha.. Kenapa dua rasa. Sebab guna dua rasa kicap. Manis & masin. Maka jadilah dua rasa hahaha. Susah ke? tak lah.. Yang susah kalau malas je. Kalau ada keinginan nak masak tu apapun jadi senang ye dak. Selamat mencuba yer adik2 resepi hakak puaka nan mudah ni. Hitam itu menawan gitu. hahaha

3 comments:

  1. ikan tongkol ni kalau rebus pun sodap...cecah budu...heee

    ReplyDelete
  2. kita org utara mmg suka mkn ikan kayu ni kan .... sedap klu bakar cicah ayaq asam lagi besh

    ReplyDelete
  3. Bahan2 blend tak boleh blend..sebab blend rosak..Tak nak blend nak hiris2 campak masuk kuali boleh kerr??

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!