SEBELUM BELI SUNGLASS DI ZALORA ATAU LAZADA INI ANDA PERLU TAHU

18.2.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

SEBELUM BELI SUNGLASS DI ZALORA ATAU LAZADA INI ANDA PERLU TAHU. Mentang mentang la baru shopping spek itam kat zalora & lazada. Terus buat entri tu.. Yelah.. Kita kena kongsi pengalaman sendiri agar boleh menjadi rujukkan pada orang lain. Mungkin ada yang tengah dok survey sunglasses kat Zalora atau Lazada sekarang ni. Ada orang memang semua benda dia beli online termasuk pakaian dalam. Maybe dia jenis manusia macam Najib Tun Razak yang memanjang busy. Takde masa nak ukur shopping mall macam aku ni. Kalau boleh berkhemah dalam shopping mall gamaknya aku dah buat camping kat situ masa sale. hahaha


Walaupun aku suka menabung kat shopping mall sekarang aku mula berjinak jinak menderma secara online shopping pulak. Sebelum ni yang aku  beli online kebanyakkan supplement anak aku jer... Lepas tu kadang2 beli skincare macam sabun cuci muka yang susah nak jumpa jual kat luar. Sekarang dah mula mengketagihkan diri beli barang2 aksesori macam sunglass pulak. Yang terbaru.. baru je sampai sunglass dari Lazada. Bulan lepas ada jugak beli sunglass dari Zalora. Sebenarnya aku order dari lazada dulu tapi sebab barang ni kat oversea so shipping ambil masa dekat sebulan baru sampai. Tu yang tetiba ter order kat zalora. hehehe

Kualiti barang kedua2 sunglass dari lazada & zalora bagi aku padan la dengan harga tapi tak ada la kualiti pasar malam sangat walau harga dia konon masa sale sampai cecah harga pasar malam. Tapi kedua dua tak ada kotak atau sarung tempat simpan sunglass. Beli sendiri kat DIY. saploh hengget je kotak sunglass ni.

Pengalaman aku beli sunglass kat zalora & lazada ni.. Masa tengah survey aku rasa lazada lebih bagus untuk description produk tu. Untuk cermin mata la.. Sebab ukuran size dia letak kat ruangan description jadi bagi aku jenis muka kid size ni senang nak ukur besar mana even kalau yang adult size ni normally standard size jer. Cuma kalau ada ukuran size tu, yang design jenis kecik sikit aku boleh agak2 besar mana kalau letak kat muka aku.

Ni Lazada punya. tanpa rasa malu ni memang kid size ok! Janji ada Uv protection je. hahaha Tapi ok la ngam dengan muka aku. Tips membeli kalau hangpa jenis kid size macam aku.. cari yang design sama je dengan adult. Confirm takde orang tanya pakai spek anak ke? hahahaha. Yang ni jenis retro.

Tapi berbeza dengan Zalora. Ukuran tu macam takde je. Yelah.. adult size ni normally size dia semua sama. Kalau ada kat description tu pun ukuran tu tak jelas sangat. Maksudnya panjang lebar tinggi bagai dia tak bagi secara detail macam kat lazada. Aku main agak2 je masa nak beli. Aku tengok muka model yang pakai cermin mata tu & agak kalau letak kat muka aku besar mana. Tapi bila sampai ok la.. sebab aku ambil yang jenis cutting kecil. Kalau jadi besar pun tak nampak janggal. Sebab trend sekarang mata lalat kan. Sunglass besar dari muka hahaha.

Yang ni beli kat Zalora. Adult size tapi cutting dia tak besar jadi letak kat muka aku nampak macam pakai sunglass yang trend mata lalat la. Tak ada la nampak janggal sangat bila dua tiga kali aku pakai. Yang penting confident, Insya Allah semua nampak matching & selesa je. hahahaa. yang ni cutting bulat
Service penghantaran tak janji melayu sangat la. Zalora cepat, lazada pun sampai seperti yang di janjikan. Sebelum ni aku ada membeli di lazada bukan barang dari oversea so dia sampai cepat. Proceed pagi..  esok pagi tu dah sampai. Paling2 lusa pagi dah dapat barang. Zalora pun sama. Barang pun takde la kita rasa tertipu sangat. tak jauh beza dari dalam gambar. Apapun dua2 selesa di pakai. Kadang2 sunglass yang murah2 ni pakai bagi effect rasa sakit kepala. Tapi Alhamdulillah.. yang zalora punya takde masalah. Yang Lazada ni try test tengok rasa selesa sangat dengan material dia.

Lepas ni boleh la cheq selfie ala2 retis korea macam ni >> Gambar Selfie Artis Korea Yang Mungkin Buat Iman Anda tergugat << Tetap tu nak sorok biji mata katanya. Dulu bukan takde sunglass tapi dah nam jahanam jadinya di buat si dara kecik dalam rumah ni. Almaklum la Malaysia ni panas.. mendidih bijik mata cheq bila dok dalam kereta time panas. Nak2 kalau jalan jejauh di siang hari. Tu yang gedik beli.

Moral of the story.. Nak beli apa barang pun make sure baca description sampai habis. Bukan apa.. tak baca kang terlepas pandang apa2 sampai barang atau lambat sampai lepas tu mula dok mengamuk kat media sosial. Jadi viral alih2 salah sendiri tak baca term & condition. Kan malu sendiri.

4 comments:

  1. betul tu kena baca dan belek sampai habis...... nice review kak suria...

    ReplyDelete
  2. Akak kalau dah tergedik-gedik nak membeli, tak sempat nak baca description betul-betul, Suria. Tau-tau bila barang sampai tak mencapai piawaian diri sendiri. Tapi takdalah nak salahkan sesiapa. Memang-memang dah salah sendirikan. Nasib badanlah.

    Lama pulak rasanya tak menabung kat Lazada! Pi kejaplah malam nanti!

    ReplyDelete
  3. dapatkan penjimatan atau pulangan tunai ke dalam akaun bank anda untuk setiap pembelian online pada mana2 store seperti lazada,zalora,ebay dan lain lagi. daftar segera di blog saya.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!