NAK MENGULAS TENTANG RANCANGAN TV PERLU TONTON BUKAN MENIRU

24.1.17 Suria Lekatlekit 1 Comments

NAK MENGULAS TENTANG RANCANGAN TV PERLU TONTON BUKAN MENIRU. Ahadiat Akashah pernah berkata.. "tulis apa yang kita tahu".. dengan tagline tu dia berjaya menghasilkan banyak novel yang dulu memang laris di pasaran. Ada novel dia yang di adaptasi dalam Filem contoh macam Filem Lagenda Budak Setan karya Ahadiat Akashah. Aku dulu pun suka juga baca novel2 ahadiat akashah ni walau novel pinjam jer.. Tak kakak aku punya kengkawan punya la kan.. Seingat aku walau aku suka mengarang cerpen dulu, aku tak pernah beli novel.. Semua pinjam atau aku suka baca buku teks sastera. Kelapa nan sebatang antara buku sastera yang aku suka baca. Belum start kelas habis dah satu buku teks aku baca. Tu masa SPM kertas sastera senyum je jawab. hahahaha


Aku suka mengarang cerpen berdasar imaginasi tapi lokasi dalam cerpen aku tu selalunya mengambarkan tempat2 yang pernah aku pergi atau kunjungi. Cuma jalan cerita je kebanyakkan menggunakan imaginasi di samping ada realiti2 kehidupan yang dia gunakan untuk menghasilkan satu cerita. Tu cerita dulu la.. Zaman mesin taip katanya.. Sejak zaman keyborad warrior ni.. Berkarat dah aku nak mengarang guna bahasa2 yang puitis ni. Sejak jadi blogger lagi la hilang terus sastera di jiwa ku katanya... hahahahaha

Tapi apa yang aku belajar dari penulis penulis hasil pembacaan aku tentang mereka.. Memang aku guna sebagai panduan menulis jugak. Contoh kalau kau nak mengulas tentang sesuatu rancangan TV atau drama/filem.. Wajib kena tonton dulu. Jangan sebab kau tau rating untuk sesuatu rancangan tu tinggi contoh AJL31, tapi di sebabkan kau tak tengok.. Kau main cedok je ulasan orang kemudian kau ubah sikit2 komen konon claim kau mengulas dari sudut pandangan peribadi kau. Lepas tu tak nak bagi nampak sangat macam artikel orang kau cedok tu kau buat la tajuk yang takde kena mengena dengan apa kau highlight dalam entri tu. Nak bagi nampak ada kaitan kau tulis la sebaris komen bagi nampak ada kaitan dengan tajuk. Orang baca pun nampak krik.. krik.. sangat ok! Nampak komen jelas nyata kau sebenarnya tak menonton cuma kau gigih nak pancing traffic dari apa yang tengah jadi trending masa tu.

Tak perlu tulis benda yang kita tak tonton sebab kita tak tahu.. Benda tu akan nampak 'kepura puraan' dalam penulisan kita. Boleh je kita nak mengulas tentang sesuatu yang kita tak tonton tapi ulas benda2 yang kita tahu. Kalau nak mengulas sangat benda yang tengah Trending macam AJL31 tu.. dah kau tak tengok kau ulas je la pasal feedback orang lain kat media sosial pasal rancangan tu. Tapi kau kena rajin cari bahan la.. Tak semudah kau clik blog orang kemudian cedok & suap.. Kau kena search dari hashtag yang tengah trending tu.. Kau kena screenshoot apa2 je komen orang lain pasal isu & kau kena google jugak cari info tambahan lepas tu kau kena tulis & letakkan semua dalam entri kau. So, kau boleh ambil kesempatan dengan cara bijak walau kau tak menonton rancangan yang menjadi trending tu. Orang pun tak boleh pertikai sebab apa yang kau publish tu memang tak memerlukan kau menonton kat tv. Memang takde yang mudah nak jadi blogger ni.. Even sumber dari media sosial tetap kau kena berkerja juga. Jangan malas sangat ok!

Tu dia siap bagi tips lagi kalau nak menulis perkara2 yang trending kat media sosial. Kalau dok bagi alasan 'takde idea' lagi tak tahu la. Aku ni boleh kata weekday duduk dalam rumah jer.. keluar sekadar jemput anak aku balik dari sekolah & kadang2 pergi kedai je. Harap sumber menulis dari perkara2 yang berlaku sekeliling aku luar media sosial ni.. Rasanya hari2 aku tulis rutin harian yang sama je la kot. Jadi terpaksa kreatif mencari bahan menulis.. Dalam penulisan kena ada ego supaya kita ada identiti penulisan sendiri.

Boleh je kita mengolah artikel orang lain.. cuma please jangan menipu sangat dalam penulisan kita tu. Nak mengolah bukan sekadar kau edit ayat.. Tapi tetap kau kena ada sebab kenapa kau nak bercakap perkara yang orang lain dah tulis. Kau kena ada pendapat & sebab kau sendiri baru orang tak anggap kau blogger cedok & suap. Nak2 lagi entri kengkawan kau sendiri kan.. Almaklum la.. kalau orang kita tak kenal tu mungkin rasa tu lain. Tapi kalau kawan2 sendiri cedok tu perasaan serba salah tu memang ada. Sekali ok la.. banyak kali tak berapa sihat dah tu. hehehehe

Setiap orang ada keterbatasan mereka sendiri.. Ada orang keterbasan masa,ada orang batasan pergerakan, ada orang batasan kesihatan.. Tapi batasan yang kita ada tolong jangan jadikan alasan untuk kita jadi malas. Selagi mampu.. Please berusaha. Takde orang berjaya tanpa usaha atau berjaya dengan jalan pintas. Semua kena berpenat lelah dulu.

Moral of the story.. Tak salah menulis perkara yang sama tapi tolong la rasa bersalah bila mencedok penulisan orang lain sebab kita malas nak kerja kuat demi kelansungan blog kita sendiri.

p/s : entry ni general.. sebagai panduan & peringatan untuk diri sendiri & semua. Mana tau tetiba aku sendiri terlupa satu hari nanti benda2 ni boleh baca balik hahahaha

1 comment:

  1. ko ni mmg suka menulis kan ... punya la panjang .. hehehe
    sebab dah tak tulis cerpen ko tulis blog .... cerpen kan panjang juga cuma cerita pendek ...

    bab entry ni ..aku setuju sgt mcm aku tak tgk ajl sbb aku rasa lebih tido dr tgk kan ... akutak update pun blog wlupun tahu trafik tinggi hahaha

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *